Cărţile prind viaţă! Trei deţinuţi şi-au spus poveştile la Biblioteca vie

„Astăzi am ales să fiu o carte deschisă pentru tine. Citeşte-mă!”. De la acest slogan a pornit cea de-a II-a ediţie a evenimentului „Biblioteca vie” organizat de Penitenciarul Bistriţa în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” , Serviciul de Probaţiune Bistriţa-Năsăud, Asociaţia Argument, Centrul Creştin de Reintegrare Socială ONISIM şi Asociaţia Pro Social Bistriţa. Manifestarea a fost organizată la iniţiativa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi s-a desfăşurat la nivel naţional de către toate unităţile penitenciare, la aceeaşi dată.

         „Biblioteca Vie” funcţionează ca o bibliotecă obişnuită, la care oamenii vin, împrumută cărţi şi le returnează, doar că aceste cărţi sunt oameni cu care cititorii întră în contact. 

„Este a doua ediţie a Bibliotecii Vii, organizate de Penitenciarul Bistriţa în această locaţie. Mulţumesc organizatorilor, colegilor mei, cât şi directorului Bibliotecii Judeţene, domnul Ioan Pintea, pentru amabilitatea de a ne primi şi de a fi gazdă a acestui eveniment. Sper să fie o întâlnire plăcută, inedită, ne dorim o deschidere către societate, atât a noastră cât şi a persoanelor private pe care noi temporar le custodiem”, a precizat comisarul şef Lucian Siman, director al Penitenciarului Bistriţa.

         „Bibliotecar pentru o zi” a fost Laura Opriş, care a adus în faţa cititorilor „cărţii vii”, în fapt trei persoane private de libertate, angajaţi ai Penitenciarului Bistriţa, un fost deţinut politic, dar şi colaboratori de la alte instituţii. „Nu întâmplător am ales această locaţie, biblioteca, pentru a desfăşura activitatea. E un mod inedit, acela de a citi un om. Ni se pare că vedem pe faţa omului o poveste de viaţă sau felul în care ar putea să fie ca persoană, dar atunci când poţi să stai de vorbă, 30 de minute, e cu totul altceva. Persoanele private de libertate vă vor povesti efectiv ce experienţă de viaţă trăiesc în prezent, ce a însemnat detenţia. Colegii mei îşi vor concentra povestirile pe specificul activităţii, pe ce fac zi de zi în experienţa lor profesională, iar colaboratorii noştri îşi vor povesti şi ei experienţele prin care au trecut şi felul în care le-a modelat munca şi personalitatea. Îmi doresc să fie o activitate care să lase un impact pozitiv asupra dumneavoastră”, a precizat, în debutul întâlnirii, Laura Opriş, cerând cititorilor să nu lezeze demnitatea umană, a cărţii.

         Printre cărţile oferite publicului au fost Cristian Terna – persoană privată de libertate, Ioan Păun Udrea – persoană privată de libertate,  Nicu Cucoli – fost deţinut politic, Doru Radu – agent supraveghetor, Cătălina Sucilea – profesor în Penitenciar, Ana Maria Frandeş – consilier de probaţiune, Mihaela Negru, Cosmin Părăuan – purtător de cuvânt al Penitenciarului Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5