Nunta Zamfirei – de la George Coşbuc, George Enescu, la populara Ciocârlie!

Cătălin Măruţă la Bistriţa, la Festivalul Mondial de Folclor

Al.C.Miloş

A doua seară a Festivalului Internaţional de Folclor „Nunta Zamfirei”, ediţia a 23-a, a avut ca tematică – folclor românesc, folclorul etniilor şi folclor internaţional. Dr. Dorel Cosma, managerul Palatului Culturii Bistriţa şi preşedinte a Uniunii Mondiale de Folclor IGF, a deschis această seară folclorică cântând împreună cu asistenţa numeroasă, venită cu două-trei ore înainte pentru a-şi ocupa scaunele de spectacol – Imnul festivalului, împreună şi cu orchestra profesionistă a Palatului Culturii Bistriţa şi soliştii vocali ai Palatului Culturii, după care toţi cei prezenţi au intonat, din nou, Imnul Palatului Culturii.
În prezenţa primarului Bistriţei, ing. Ovidiu Teodor Creţu, şi a soţiei sale, dr.Carmen Creţu, programul celei de-a doua seri s-a deschis cu o suită surprinzătoare valoric a orchestrei profesioniste a Palatului Culturii Bistriţa, condusă cu profesionalism de dirijorul Alexandru Demeter, ce a interpretat lucrări de la Rapsodia lui George Enescu, la populara Ciocârlie românească, surprinzând prin disponibilităţile instrumentale şi tematice de repertoriu, în mod plăcut, pentru care merită felicitările publicului şi ale noastre, apropiindu-se de importantele orchestre profesioniste ale ţării.
În aplauzele prelungite ale spectatorilor bistriţeni, a urcat pe scenă surpriza, vip-ul de PRO TV, cunoscutul realizator Cătălin Măruţă, ce a preluat prezentarea spectacolului, la modul său propriu, găsind şi la Bistriţa în public numeroşi fani ai canapelei sale de la PRO TV din Bucureşti. El, împreună cu dr. Dorel Cosma, au făcut ca publicul bistriţean să fie conectat la alonja culturală a Capitalei -Bucureşti, Bistriţa fiind, se pare, raportat la numărul de locuitori, al doilea oraş ca densitate valorică a activităţilor culturale din ţară. S-a amintit aici, de către managerul Palatului Culturii, prezenţa în emisiunea lui Cătălin Măruţă în urmă cu ceva timp a ansamblului folcloric profesionist „Cununa de pe Someş” din Bistriţa.
Cătălin Măruţă a prezentat apoi, elogios, ansamblul profesionist „Cununa de pe Someş” a Palatului Culturii din Bistriţa, ce sărbătoreşte 50 de ani de existenţă, cunoscut în ţară şi la festivaluri folclorice internaţionale din toată lumea, ce a prezentat o suită de dansuri populare săseşti, amintind tuturor că Bistriţa este un oraş românesc dar, că are fondatori saşii de etnie germană, cărora ar fi bine să li se ridice pe rondoul din faţa intrării în Biserica Evanghelică un grup statuar chiar aşa intitulat „Fondatorii”, reprezentând un sas şi o săsoaică în costume populare săseşti, germane. E doar o propunere.
A urmat apoi, ansamblul ucainean „Kozaciok” Suceava, cuprinzând interpreţi pe distanţa de vârstă între 7 şi 25 de ani, ce au uimit asistenţa numeroasă prin vivacitatea kazaciokului lor, ei fiind instruiţi de dl. Petru Şoimaru.
Cătălin Măruţă, după ce a făcut o excursie cu microfonul şi interviuri prin public, mişcându-se cu dezinvoltura unei vedete TV, a prezentat ansamblul „Salmorenc” din Voiron, Franţa, un ansamblu ce a impresionat, ca şi în anii trecuţi, publicul prin frumuseţea costumelor şi a mişcărilor oarecum aristocratice, de salon şi în acelaşi timp populare, ei fiind însoţiţi de preşedintele asociaţiei de folclor din această ţară.
În program, pe scenă a urmat ansamblul profesionist „Plăieşii” din Chişinău, Republica Moldova, care cu nişte frumoşi şi bravi bărbaţi moldoveni au constituit un grup ce au susţinut un recital bărbătesc de cântece străvechi populare moldoveneşti şi bucovinene, româneşti adică. Membrii orchestrei şi ansamblului au fost îmbrăţişaţi, la modul propriu, de către Cătălin Măruţă şi dr. Dorel Cosma, scoţându-se astfel în evidenţă frăţia românească cu Republica Moldova, adică cu România, reîntregită, în anul Centenarului Marii Uniri.
Seara a doua a Festivalului Internaţional de Folclor Nunta Zamfirei, ce s-a desfăşurat pe scena din Piaţa Culturii din Bistriţa, a avut un final apoteotic, pe scenă evoluând prestigiosul ansamblu profesionist „Mureşul” din Târgu Mureş, cu orchestra profesionistă ansamblul de dansuri profesionist şi soliştii vocali ai acestui prestigios ansamblu, dintre care amintim pe Dorina Grad, Dorina Oprea ori Leontina Pop.
Din nou, pe cerul Bistriţei, o lună plină a străjuit tot acest spectacol ca un avanpost oare al cui, semn că arta populară şi tradiţile popoarelor de pe Terra sunt recepţionate prin radio şi tv nu numai pe meridianele planetei albastre, ci undele radio şi tv călătoresc şi prin cosmos, cer la posibilii spectatori nontereştri.
Bistriţa este o Capitală stelară, strălucitoare, a folclorului mondial!
..............................

Spectacolul dansurilor de pretutindeni va continua și în cea de-a treia zi a Festivalului ”Nunta Zamfirei”, în Piața Culturii, tot de la ora 20:00 și va fi oferit de către ansamblurile:
Cununa de pe Someș - Bistrița, România;
Salmorenc - Voiron, Franța;
Shevitsa - Sofia, Bulgaria;
Rasa - Lituania;
Kamuk - Costa Rica;
Vesyalukha - Republica Belarus;
Liceo FDT - Filipine;
Bystrancan - Slovacia;
El Salitre del Faycan - Gran Canaria;
Citta - Castrovilari, Italia;
Herencia Mexicana - Mexic;
Vă invităm cu drag și astăzi la ediția cu numărul 23 a Festivalului Internațional de Folclor ”Nunta Zamfirei” 2018, ziua III !

Kamuk - Costa Rica;
Vesyalukha - Republica Belarus;
Liceo FDT - Filipine;

Comentarii

01/08/18 14:54

Superb ! Un regal Festival International de Folclor ! Felicitari !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5