CAUZELE OBEZITĂȚII

România prezintă profilul epidemiologic al tuturor țărilor dezvoltate, cu prevalență scăzută a bolilor transmisibile și în același timp o creștere a bolilor cardiovasculare, cancer și cauze externe, inclusiv violențăși accidente, precum și boli legate de factori ai stilului de viață ce pot fi preveniți, în mod special fumat, consum de alcool și obiceiuri alimentare deficitare.
În Romania prevalența obezității este de 37% la populația adultă, în prezent existând peste patru milioane de pacienți obezi netratați, iar dintre aceștia 16,3% sunt supraponderali iar 20,7% obezi clinic.
Făcînd o inventariere a cauzelor obezității dintr-o perspectivă mai largă, vorbim de gradul de cultură si aspectele psihosociale, biochimia corpului, aspectele neurologice și psihologice, consumul unor alimente în exces, stilul de viața nesănătos, dar și cauzele genetice, factorul comportamental și factorul de mediu, obiceiuri alimentare nesănătoase, lipsa exercițiului fizic - acestea din urma fiind considerate a fi responsabile de obezitate într-un procent de 40-70%!
Analizate pe rînd, putem observa că, în mod frecvent se poate intervenii asupra cauzelor obezitatii chiar din copilarie iar cheia o reprezintă acțiunea constantă asupra propiei persoane dar și asupra mediului. Astfel:gradul de cultura cu componentele de alegere, autocontrol, măsura, ritual de luat masa, gust, savoare, rafinament, poate fi înbunătățit prin cizelarea persoanei. Aspectele psihosociale care conțin elemente de comunicare, armonie personală, socializare, relaționare susținută cu persoane cheie (mama, tata, prieteni foarte apropiați), pot fi înbunătățite prin abandonarea încremenirii în fața televizorului, abordarea comunicării directe în defavoarea Facebook-ului, revitalizarea valorilor familiei etc.
Biochimia corpului – care este în strînsă legăturăși cu componenta emoțională – poate fi înbunatățităîntr-o oarecare masură,acționînd asupra componentei ecologice a mediului dar și asupra factorilor declanșatori de strss. Aspectele neurologice și psihologice, unde o abordare medicală nu poate rămine fară consecințe benefice asupra stării de sănătate. Lipsa de mișcare unde uneori ar fi suficient să revenim la “normalitate,”adică să mergem la cumpărături pe jos, să urcăm treptele cînd nu cărăm kilograme prea multe, să facem mici drumeții în week-end fără pretenții de a ne ridica adrenalina etc.
Consumul unor alimente în exces (consum de băuturi carbogazoase în permanență, prea multă mîncare prelucrată, prea multe grăsimi, prea multe dulciuri sau prea multă carne etc.) poate fi redus în favoarea altora cu aport energetic real și valorors. Stilul de viață nesănătos (fumat, consum de alcool sistematic, lipsa exercițiilor fizice, prea multă mîncare de tip fast-food etc.) poate fi supus analizei și treptat înbunătățit.
Factorul comportamental poate fi și el supus evaluării personale sau de specialitateși modificat, factorul de mediu asupra căuruia putem acționa la nivel de comunitate, obiceiurile alimentare care se pot modifica la nivel de familie și individ. Cauzele genetice rămîn singurele asupra carora nu putem intervenii!
În concluzia acestei analize putem spune că, se impune o autoeducație la nivelul persoanei dar și o educație a populației, o informare asupra pericolului pe care-l reprezintă obezitatea în societatea de consum!

Soc. Mirela Parker,
Compartiment Educație și Promovarea Sănatații

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5