Ce este cancerul de prostă?

Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

Prostata este o glandă din sistemul reproducător masculin  care produce majoritatea lichidului din care este alcatuită sperma. Glanda, de mărimea unei nuci, este localizată sub vezica urinară a bărbatului și înconjoară partea superioară a uretrei, tubul prin care circulă urina de la vezică. Funcționarea prostatei este reglată de testosteron, un hormon sexual masculin produs de testicule.

      Cancerul de prostată este o importantă problemă de sănătate în majoritatea țărilor civilizate, întâlnindu-se la 50% din bărbați cu vârsta peste 70 ani și aproape toți bărbații peste 90 ani sunt afectați la nivel microscopic. Pentru un bărbat sănătos, riscul de a avea cancer de prostată este aproximativ 17% pe parcursul întregii sale vieți. Altfel spus, unul din circa 6-7 bărbați dezvoltă cancer. Inventarea și folosirea clinică a testului PSA în anii  ’80 a redus coeficientul de mortalitate datorat cancerului de prostată. Deși boala este rară la bărbații sub 50 de ani, experții consideră că majoritatea bărbaților adulți vârstnici au cel putin „urme” de cancer prostatic. Din motive neințelese până acum, bărbații afro-americani au un risc mai mare de a dezvolta această  boală și au cea mai mare rată de deces cauzata de acest cancer.

      În alte părți ale lumii – Asia, Africa și America Latină – cancerul de prostată este rar. Celulele care formează tumora nu se dezvoltă și multiplică normal, cresc necontrolat extinzându-se și la alte țesuturi. Cancerul prostatic este, de obicei, o tumoară cu creștere lentă, deseori nedeterminând simptome până la stadii avansate. Majoritatea bărbaților cu cancer de prostată mor din alte cauze – mulți dintre ei neștiiind că au această afecțiune.

      Odata ce cancerul începe să crească mai repede sau să se extindă la alte țesuturi, poate deveni periculos. Acest tip de cancer prostatic agresiv poate apare la orice vârstă. Deși boala are tendința de a progresa încet, în general este mortală dacă tumora crește dincolo de glandă. Cancerul de prostată progresează mai agresiv la bărbații a căror indice de masă corporală este de 32.5 și mai mare. Aceasta se datorează faptului că proteinele precum leptina și hormonii precum factorul de creștere insulin-like (IGF-I) sunt stocați în masa de grăsime a corpului. Cancerul de prostată în stadiu precoce (limitat doar la prostată) poate fi vindecat. Din fericire, majoritatea cazurilor pot și sunt depistate în acest stadiu.

      Având în vedere că nu se cunosc cauzele cancerului de prostată, prevenirea dezvoltării bolii este adesea imposibilă în multe cazuri. Totuși, studii recente arată că riscul de dezvoltare a cancerului poate fi redus prin schimbarea dietei și stilului de viață. De exemplu, cercetările arată că, consumul de roșii, ce conțin destul de mult licopen, reduce riscul de cancer cu până la 26%.

    Există de asemenea studii ce arată că boabele de soia, ce conțin substanța vegetală  fitoestrogen, similar estrogenului din corpul nostru, scad nivelele de PSA. Se știe că acizii grași omega 3 ce se întâlnesc în majoritatea peștilor de apă rece precum somon și ton au efecte protectoare împotriva bolilor cardiace și cancerului. Mineralul seleniu este de asemenea publicizat ca reducând riscul de cancer de prostată. Ciupercile conțin destul de mult această substanță ce previne creșterea tumorilor și reduce nivelele de PSA. O alimentație bogată în legume și fructe reduce de asemenea riscul de dezvoltare a cancerului de prostată. Fructele cresc producția de vitamina D din organism aceasta fiind cunoscută ca reducând riscul de cancer de prostată. Brocoli și varza de Bruxelles sunt alte alimente ce diminuează acest risc. Ceaiul verde este cunoscut ca diminuând ritmul de dezvoltare a celulelor canceroase datorită polifenolilor pe care îi conține. În plus, se spune de asemenea că ceaiul verde reduce cantitatea de substanța cunoscută ca poliamină care sporește agresivitatea celulelor canceroase.

    Cel mai semnificativ factor de risc în cazul cancerului de prostată sunt vârsta și istoricul familial. Se estimează că 10% din toate cazurile de cancer de prostată apar datorită moștenirii genetice de la tată la fiu. Riscul de a face cancer de prostată este de 2 până la 9 ori mai ridicat pentru copii de sex masculin sau frații pacienților cu cancer de prostată. Așadar, deși se recomandă în general ca bărbații să fie examinați pentru cancer de prostată în timpul examenelor regulate după vârsta de 50 ani, examinările pentru persoanele cu antecedente de cancer de prostată în familie sunt inițiate după vârsta de 40 ani.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5