Ce este o carte?

Trăim în era computerelor, a internetului, a televizorului. Poate că de aceea cărţile rămân undeva, prăfuite, pe un raft de bibliotecă.
O carte înseamnă sentimente, experienţă personală, imaginaţie, joacă „de-a cuvintele” etc. Toate acestea nu pot fi redate într-un film sau într-o pagină de internet, unde informaţia este, de mult ori, „gata mestecată” şi trecută prin filtrul raţiunii şi profilului afectiv al celui care a realizat cele de mai sus. O operă literară este rodul imaginaţiei(experienţei personale) şi talentului autorului său, dar oferă posibilitatea de a te regăsi, ca şi cititor, în diferite moduri acolo. O carte te face să visezi, să-ţi creezi imagini. O operă literară ajută la dezvoltarea vocabularului şi a capacităţii de exprimare orală şi scrisă. Cartea îţi poate deveni cel mai bun prieten, atât prin informaţiile pe care le conţine, cât şi prin faptul că-ţi poate fi tovarăş într-o călătorie sau în serile ploioase de toamnă, când nu poţi merge la joacă, afară.
În vremurile noastre, oamenii se află într-o continuă goană după bani, lăsând în plan secund ceea ce ţine de „hrana spirituală”. Ar fi nederept să angajăm-la nivel micro, desigur-şi copiii în această alergătură. Ar fi nedrept să-i lăsăm să îşi aleagă, în jocurile lor, doar personaje violente(atât de mult prezente în filmele destinate lor). Ar fi nedrept să-i învăţăm, de pe acum, ce este războiul, ce înseamnă grija zilei de mâine, adică...realitatea. Introducerea copiilor în lumea poveştilor, a poeziilor amuzante sau a necuvântătoarelor mi se pare un mod firesc şi necesar de păstrare neîntinată a copilăriei.
Mă număr printre cei care AU VRUT să înveţe să citească, pentru a putea pătrunde singură în această lume minunată a cărţilor, o lume în care evadezi, o lume care-ţi permite să fii prinţesă...chiar şi atunci când eşti, în viaţa reală, o cenuşăreasă.

ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”VASILE SCURTU” PARVA

PROFESOR ÎNV. PRIMAR

FLORE MARINA

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5