POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI

Ce este Postul Maicii Domnului și cum să postim ne spune părintele Vasile Beni

Ce este postul și cum să postim, 

Ce înseamnă cuvântul ,,Paraclis” = invocare, chemare, rugăciune și mijlocire,

Dacă ne rugăm Maicii Domnului,ce poate oare să facă pentru noi?

1)Ce este postul și cum să postim ?este abținerea de la mâncărurile de dulce,băuturile de dulce și de la fapte rele. Și fiecare dintre noi ar trebui să fim conștienți că un post însoţit de păcate nu este auzit şi că postul adevărat este cel al sufletului.De ce ar fi bine să postim,multe ar fi motivele,în primul rând :pentru că suntem sănătoși și avem un  servici,pentru ajutor la şcoală, pentru căsnicie fericită,pentru mulţumire că Dumnezeu ne ţine în viaţă-dar cum?Cu ochii să nu vedem toate la aproapele,cu urechile să nu auzim răul ,cu trupul să renunţăm la alcool ,fumat etc.Sf Ioan Gură de Aur spunea:,,dacă nu îţi schimbi viaţa la ce mai posteşti?schimbarea bucatelor nu ajută la nimic”Toţi putem posti de fapte urâte.Important este nu ce v-om mânca mâine ,ci ceea ce v-om deveni mâine adică mai buni şi dacă ne străduim se poate.                                             

2))Ce înseamnă cuvântul ,,Paraclis”?-Perioada anului bisericesc cuprinsă între zilele 1-14 august este înscrisă în calendar ca fiind Postul Adormirii Maicii Domnului,zile în care cu toții o pomenim în rugăciune și în cântări pe cea care mijlocește pentru fiecare dintre noi înaintea Fiului Ei .De fiecare dată atunci când noi ne rugăm vorbim cu Dumnezeu mulțumindu-I,dar și cerându-i pe mai departe ajutorul.Dacă Acatistele sunt rugăciuni prin care cerem mai ales mijlocirea Sfinților pe lângă Dumnezeu, spre a ne ajuta sau a ne izbăvi la vreme de nevoie și de necaz.

Paraclisele-Sunt slujbe asemănătoare Acatistelor, prin care rugăm pe Sfânta Fecioară Maria să se facă mijlocitoare a noastră pe lângă Dumnezeu, spre a ne izbăvi de necazuri și nevoi. Cuvântul grecesc parachlisis,=inseamnă invocare, chemare, rugăciune,mijlocire a Maicii Domnului pentru noi                                                                                      

3)Dacă ne rugăm Maicii Domnului ,ce poate oare să facă pentru noi?-cred că fiecare fiecare dintre noi cred că avem o imagine din copilărie când mergeam la Sfânta Mănăstire Nicula, unde zeci de mii de pelerini cântau și se rugau: ,,am venit Măicuţă să te mai vedem, să-ţi spunem necazul pe care-l avem!
Ce poate să facă Maica Domnului pentru mine, pentru tine,pentru fiecare dintre noi, cât poate să facă, ce putere are ea? - enorm de mult poate să facă.Ca unei mame, putem să-i spunem  totul: ofurile, necazurile, dezamăgirile, neîmplinirile.
Ce poate sau cât poate să facă avem exemplul de la nunta din Cana Galileii.Iisus, Fecioara Maria şi ucenicii participă la o nuntă. Acolo se termină vinul – să ne imaginăm, în toiul petrecerii se termină băutura şi, poate, mirilor nu li s-a spus.Cineva a observat impasul în care au ajuns mirii şi nimeni din familie nu vine să o roage pe Fecioara Maria să intervină.
Şi, totuşi, Maica Domnului nu-i adresează nici o rugăminte lui Iisus ci îi aduce în faţă lipsa. De unde constatăm că nu e nevoie numai să-L rogi, ci e şi suficient să-i spunem necazul şi oful.Iisus este derutat, încă n-a venit ceasul Meu, nu ştim dacă Iisus trebuia să facă prima minune, dar Fecioara Maria le spune celor ce slujeau să facă tot ceea ce El le va spune. Astfel, se umplu vasele cu apă, Iisus face prima minune: preface apa în vin. Nunul gustă din acel vin şi constată că au ţinut vinul cel bun la urmă. De ce a fost mai bun? Pentru că darul şi harul lui Dumnezeu, pe care-l primim la mijlocirea Maicii Sfinte este mult mai bun, mai valoros.Ce poate sau cât poate să facă Maica Domnului învăţăm că, dacă la intervenţia, nu la rugămintea Maicii Domnului planul de mântuire a fost grăbit nu schimbat, cu atât mai mult celor care o vom lăuda prin cântări şi rugăciuni.
Cu ce gând trebuie să ne ducem la Paraclis şi să ne întoarcem de la Sfânta Biserică, şi anume, cu convingerea că ori de câte ori vom merge, fără să-i cerem, Fecioara Maria va şi lua durerea, necazul, lacrima, neîmplinirea fiecăruia şi le va duce Fiului Său.Înainte de a o ruga ea le va şi prelua şi le va duce Fiului ei. Tot ce ne apasă este prezentat Fiului ei în cer: cei bolnavi pot găsi sănătate, cei învrăjbiţi pot afla pacea, cei supăraţi pot găsi bucuria – trebuie doar să credem ceea ce poate face Fecioara Maria pentru fiecare în parte.În încheierea acestei meditații aș vrea să să mă opresc la versurile,  lui Vasile Militaru care zice:
Prea Curată Maică, Pururi Fecioară,
Sufletul din mine nu-l lăsa să moară
Ci revarsă, Sfântă, peste el de sus
Mila Ta cea mare, mila lui Iisus!

Îngerii împrejuru-mi fă să se adune
Să-mi arate calea către cele bune,
Să-mi îndrepte paşii pe cărarea milei,
La-nceputul nopţii, le-nceputul zilei!                                                             

Să gonească toate duhurile rele,
Ce pândesc în drumul vieţuirii mele,
Bietului meu suflet să-i dea viaţă nouă,
Să răsfrângă cerul ca un bob de rouă!                                                        

Frânt de umilinţe cu adânci suspine,
Sufletul la Tine vine să se-nchine:
Mila Ta din ceruri peste el coboară,
Maică Prea Curată, pururi Fecioară!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5