40 de Teze ortodoxe despre Dumnezeu şi mântuirea omului

Ce este rugăciunea

Teza 18.

Rugăciunea înseamnă ridicarea minţii şi voinţei omului spre Dumnezeu, intrarea omului în dialog cu Creatorul său, vorbirea cu El, intrarea în comuniune cu Preaînaltul. Prin rugăciune îi mulţumim lui Dumnezeu, îi cerem iertare pentru păcatele noastre şi-L rugăm să ne mântuiască. Orice rugăciune o începem prin facerea semnului crucii, cu cuvintele „În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh”, sfânta cruce fiind un fel de rezumat al legii creştine. Rugăciunea făcută prin cântec bisericesc ajută în grad foarte sensibil planului sufletului nostru spre comuniunea cu Drumnezeu Cel infinit, creează omului un puternic sentiment că există. Scopul oricărei rugăciuni este acela de a-L lăuda pe Dumnezeu, a-I mulţumi şi de a-I cere ceva. Orice rugăciune devine mai eficientă atunci când este însoţită de fapte bune şi de postul celor care se roagă. Este de asemenea vie când apelăm şi la mijlocirea pentru noi a sfinţilor şi-n mod cu totul deosebit a Sfintei Fecioare Maria şi de asemenea când rugăciunea este făcută de mai mulţi împreună.
Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune, „Cel ce nu se roagă este mort gata.” Însuşi Mântuitorul s-a rugat nopţi întregi. Rugăciunea este relaţia de unire a sufletului omului cu Dumnezeu pentru că El ne cere să-I răspundem şi astfel să fim în legătură permanentă cu El. Omul este un dar al lui Dumnezeu şi de aceea avem datoria să-I mulţumim continuu prin rugăciune. Cel mai desăvârşit model de rugăciune este „Tatăl nostru” sau Rugăciunea Domnească, pentru că această rugăciune a fost făcută de însuşi Mântuitorul atunci când un Apostol L-a rugat, „Doamne învaţă-ne şi pe noi să ne rugăm.”
Cea mai puternică rugăciune, prin importanţa şi efectele ei, este aceea făcută de Biserică în Biserică pentru că acolo credincioşii iau parte la aducerea Sfintei Jertfe a Domnului, acolo se păstrează Sfânta Împărtăşanie care este însuşi Trupul viu şi Sângele Mântuitorului sub forma pâinii şi vinului, acolo în „casa lui Dumnezeu” se mântuiesc credincioşii şi numai acolo Mântuitorul împărtăşeşte harul Său mântuitor prin Sfântul Duh în Sfintele Taine. „Cea mai înaltă asemănare cu Dumnezeu o atinge sufletul în rugăciune pentru că în rugăciunea adevărată se uneşte cu Dumnezeu şi s-a curăţit de orice alt gând”, ne spune părintele academician prof. dr. Dumitru Stăniloae.

Comentarii

02/04/15 10:25
Vizitator

In loc de orice comentariu mai sugestiva este poezia lui Mihai Eminescu, RUGACIUNE
Craiasa alegându-te
Ingenunchem rugându-te,
Inalta-ne, ne mântuie
Din valul ce ne bântuie;
Fii scut de întarire
Si zid de mântuire,
Privirea-ti adorata
Asupra-ne coboara,
O, maica prea curata
Si pururea fecioara,
Marie!

Noi, ce din mila sfântului
Umbra facem pamântului,
Rugamu-ne-ndurarilor
Luceafarului marilor;
Asculta-a noastre plângeri,
Regina peste îngeri,
Din neguri te arata,
Lumina dulce clara,
O, maica prea curata
Si pururea fecioara,
Marie

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5