Pilula de sănătate

CE ESTE VARIOLA MAIMUTEI?

       Variola maimuței (monkeypox) este o boală cauzată de un virus care nu este întâlnit frecvent în Europa, respectiv în România.

      Simptomele variolei maimuței debutează, de obicei, la 4-21 de zile de la expunerea la virus. Variola maimuței, la om, începe adesea cu o combinație a următoarelor semne/simptome: febră, dureri de cap, de mușchi și de spate, ganglioni limfatici măriți în volum, frisoane sau epuizare fizică.

     La una-trei zile de la debutul primelor semne/simptome apare o erupție cutanată. Leziunile cutanate pot arăta precum coșuri sau vezicule, ce pot fi dureroase și asociate cu mâncărimi. Acestea pot trece prin mai multe etape, inclusiv cruste (înainte de vindecare). Leziunile pot fi prezente în zona organelor genitale sau a anusului, în zone precum mâini, picioare, piept sau față, dar pot fi și interne, în cavitatea bucală, în vagin sau anus.

        Variola maimuței (monkeypox) se poate răspândi la oricine prin contact direct cu o persoană infectată cu acest virus, astfel: contact direct cu erupțiile cutanate, rănile sau crustele persoanei infectate cu virusul; atingerea obiectelor, articolelor textile (de exemplu: îmbrăcăminte, lenjerie de pat, prosoape, jucării sexuale etc.) sau a suprafețelor cu care a intrat în contact persoana infectată; prin picăturile respiratorii, prin sărut sau prin contact față în față; prin contact intim, precum: act sexual, atingerea zonelor genitale (penis, testicule, labii sau vagin) sau anusului persoanei infectate cu virusul variolei maimuței, îmbrățișare, masaj și sărut, atingerea articolelor textile și a obiectelor în timpul actului sexual care au fost folosite de o persoană infectată și care nu au fost dezinfectate (lenjeria de pat, prosoapele, articolele de tip fetiș și/sau jucăriile sexuale).

        Și da, aglomerațiile favorizează răspîndirea ei! Informează-te cât de aglomerat va fi evenimentul la care urmează să participi și cât de aproape vei sta față de alte persoane. Dacă te simți rău sau ai semne/simptome precum erupții cutanate sau răni: nu participa la nici o adunare socială; solicită asistență medicală de specialitate (unități sanitare de boli infecțioase).

      Ia în considerare și următoarele aspecte! La evenimente precum festivaluri, concerte, petreceri, unde participanții sunt acoperiți de obiecte vestimentare, șansele sunt mai mici de a exista contact piele pe piele, și, în consecință, riscul de transmitere a variolei maimuței este mai mic. Unde există persoane cu vestimentație sumară, contactul poate fi direct, deseori piele pe piele, și riscul de infectare poate crește.

    Dacă tu și/sau partenerul tău v-ați îmbolnăvit recent, vă simțiti rău sau aveți o erupție sau răni noi, inexplicabile, nu întrețineți raporturi sexuale și consultați un specialist/furnizor de asistență medicală. Utilizarea prezervativului poate să nu prevină variola maimuței, dar poate preveni alte infecții cu transmitere sexuală.

      Fii atent la activitățile care prezintă risc de transmitere a virusului. Evită atingerea persoanelor care prezintă erupții cutanate sau răni vizibile și redu, pe cât posibil, contactul direct cu acestea. Orice persoană care prezintă semne de boală trebuie să se adreseze medicului de familie sau, cu încredere, oricărei unități sanitare de boli infecțioase unde va beneficia de un consult medical despecialitate, va fi informat cu privire la riscurile asociate bolii și i se vor preleva probe din leziunile cutanate.

        Pentru prelevare se utilizează tampoane uscate sterile, dintr-un material similar cu bumbacul. Se tamponează energic leziunea, se introduce tamponul într-un tub steril cu capac, se închide tubul și se trimite la laborator. Pacientul primește din partea medicului recomandare de izolare, fie în spital, fie la domiciliu.

        Rezultatul testului va fi comunicat pacientului după cel puțin 24 de ore. În cazul în care

acesta va fi pozitiv, vei fi contactat de către un reprezentant DSP în vederea investigației

epidemiologice. Fiecare caz și contact identificat ajută la oprirea răspândirii bolii.

      Informează-te din surse autorizate, de încredere, precum instituții   de sănătate publică, pentru a face alegeri favorabile sănătății, fii precaut!

         Mirela Parker, Compartiment Educație pentru Sănătate al DSP BN

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5