Ce facem cu brazii după sarbatori?!

Încet, dar sigur, românii devin tot mai preocupaţi de soarta brazilor şi a mediului în care trăiesc. În oraşele mari, cu organizaţii de mediu puternice, s-au salvat multe sute de brazi prin folosirea “pomilor de Crăciun în ghiveci”, a podoabelor ecologice şi chiar a bicicletei pentru generarea curentului necesar instalaţiei de lumini (în Timişoara). Şi noi, bistriţenii, facem progrese: aproape 300 de brazi în ghiveci sau la balot au fost comercializaţi de Direcţia Silvică Bistriţa (pepiniera din Sărata), iar alţi 35 de brăduleţi au primit “custodia” voluntarilor asociaţiei Ascendent, urmând a fi plantaţi cât de curând.

Dacă vă număraţi printre cei cu spirit verde şi aveţi un brad în ghiveci, acesta poate fi plantat imediat după sărbători, în cazul în care solul nu este îngheţat. Pentru aceasta, săpaţi o groapă cu dimensiuni de 60 cm lungime, 60 de cm lăţime şi tot 60 de cm adâncime, pentru un brad de 1 m înălţime (adaptaţi dimensiunile gropii la cele ale propriului brăduleţ). La baza gropii puneţi compost (îngrăşământ natural obţinut din deşeuri organice) sau biohumus (sol fertil ce poate fi achiziţionat de la orice florărie). În momentul plantării, brăduţul se va aşeza în groapă astfel încât rădăcina să fie la nivelul solului sau 5 cm sub acesta. După aşezare, se acoperă bine groapa cu pământ şi se stropeşte cu apă. În final, se acoperă solul din jurul bradului cu frunze sau cu câteva ramuri de brad.

În cazul brazilor tăiaţi, aceştia pot fi utilizaţi în gospodării sau pot fi colectaţi pentru compostare în staţii specializate. Acele de brad conţin mult calciu, magneziu, azot, fosfor şi alte elemente minerale, astfel că, compostul obţinut din conifere este foarte valoros pentru grădină, fiind mult mai bun decât obişnuitul bălegar.

Chiar dacă există o reciclare “naturală” şi “spontană” a brazilor din Bistriţa, există şi un punct de colectare a brazilor tăiaţi, pus la dispoziţie de Direcţia Silvică, la sediul Centrului de Fructe de Pădure din Calea Moldovei, nr.13 (lângă fosta fabrică de bere).

Asociaţia Ascendent,

Proiectul “ECOlogic, ECOnomic, ECOdinamic”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5