Ce facem cu obezitatea?

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) obezitatea în Europa a atins proporţii epidemice. În ultimele două decenii, numărul persoanelor cu aceasta problemă s-a triplat, iar dacă nu se iau măsuri urgente şi eficiente, numărul estimativ în Europa va fi de 150 milioane de adulţi obezi (aproape 20% din populaţie), dintre care 15 milioane de copii şi adolescenţi obezi. În cele mai multe ţări, în prezent, între 30% şi 80% dintre adulţi sunt supraponderali.

Obezitatea este principala cauză a deceselor şi îmbolnăvirilor ce pot fi prevenite; ea este responsabilă pentru aproximativ 80% din cazurile de diabet zaharat de tip 2, pentru 35% din bolile de inima şi pentru 55% din cazurile de hipertensiune arterială în rândul adulţilor din Regiunea Europeană.

OMS estimează că excesul de greutate şi bolile asociate cu obezitatea reprezintă 7% din totalul costurilor asistenţei medicale în UE.O scădere a greutăţii corporale cu doar 5-10% la cei supraponderali duce la ameliorări semnificative în starea de sănătate a fiecărui pacient: scade incidenţa diabetului zaharat cu 58%, scade riscul bolii coronariene cu 48% la bărbaţi şi cu 40% la femei, scade riscul apariţiei hipertensiunii arteriale, scade riscul osteoartritei, scade colesterolemia totală. Sursa: www.obesityday.eu . Tot pe acest sitte, va puteti calcula indicele masei corporale pentru ca apoi sa hotariti daca aveti de luat niste masuri sau nu.

Din aceste motive s-a hotărât ca din acest an să se celebreze Ziua Europeana Împotriva Obezităţii (ZEIO), pe data de 22 mai. Intentia este de a constientiza publicul cu privire la excesul ponderal şi se va atrage atenţia asupra recunoaşterii obezităţii ca fiind o afecţiune cronică. ZEIO a fost iniţiată de dr. David Haslam, preşedintele şi managerul medical al Forumului Naţional de Obezitate (NOF) şi Jean-Paul Allonsius, preşedintele si fondatorul Asociaţiei Pacienţilor Obezi din Belgia (BOLD) .A fost lansată de către fostul deputat european Magor Csibi (din România) în Parlamentul European pe 15 aprilie 2009. GlaxoSmithKline este partener al ZEIO şi sprijină dezvoltarea site-ului de campanie şi activităţile de comunicare.

În România, ca şi în majoritatea ţărilor europene, hrana prea bogată în zaharuri şi grăsimi animale, precum şi activitatea fizică redusă sunt principalele cauze ale obezităţii. În tara noastra aproximativ 30% din populaţie suferă de obezitate, iar 20% este supraponderală. Numărul copiilor supraponderali a crescut cu 18% în ultimii zece ani. Cele mai multe cazuri se înregistrează la persoanele cu vârsta între 15-64 de ani, conform datelor furnizate de Centrul Naţional pentru Organizarea şi Asigurarea Sistemului Informaţional şi Informatic în Domeniul Sănătăţii. Conform datelor furnizate de Societatea Română de Endocrinologie, procentul bărbaţilor cu greutate peste limita normală este de 27%, iar cel al femeilor de 29%.

Cu ocazia celebrării ZEIO se desfaşoară la nivel naţional în perioada 22 mai -1 iunie 2010 o campanie, cu scopul de a conştientiza populaţia generală privind riscurile obezităţii asupra sănătăţii. Obiectivul general al campaniei este cresterea informării populaţiei generale, asupra riscurilor generate de obezitate asupra sănătăţii şi implicarea activă a populaţiei în acţiunile campaniei.

Mirela Parker, Directia de Sanatate Publica BN

Compartiment Promovarea Sanatatii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5