Ce să faci cu un laptop vechi

Viteza cu care au evoluat performanțele dispozitivelor electronice în ultimele decenii ne uimește de multe ori, iar funcționalitățile și aplicațiile care pot fi instalate depășește imaginația multora dintre noi. De aceea vrem să fim la curent nu doar cu toate noutățile, dar și cu sisteme din ce în ce mai performante care pot procesa acest tip de informații.

Ce să faci, de exemplu, cu un laptop vechi care nu mai corespunde cerințelor de viteză, memorie pe care le dorești de la un astfel de dispozitiv?

Înainte de a te hotărî să îl reciclezi sau să-l arunci de tot (ceea ce nu e deloc recomandat, și o să îți explicăm de ce), asigură-te că profiți de avantajele pe care le mai poți obține de pe urma acestuia, deoarece există mai multe variante prin care să realizezi acest lucru. Dacă nu ai idei și nu știi încă ce să faci cu un laptop vechi, îți oferim mai jos câteva soluții.

Nu arunca un calculator vechi care poate fi folosit!

Chiar dacă performanțele unor device-uri de ultimă generație par să ne amețească uneori, tehnic, din punct de vedere al vitezelor de rulare, calculatoarele nu au evoluat extrem de mult în ultimii 10 ani, așa cum s-a întâmplat în cazul evoluțiilor lor rapide din anii anteriori. Deși procesorul unui calculator sau laptop dintr-o generație mai veche are capacitate și viteză mai mică față de unul nou, acesta poate fi utilizat încă suficient de bine pentru activități uzuale cum sunt cele de editare de texte, navigare pe Internet, Skype sau videoconferințe etc. 

În cazul în care ai un astfel de dispozitiv mai vechi, îl poți folosi în continuare, prin simpla înlocuire a hard disk-ul său cu un SSD. Laptopul vechi va funcționa astfel mult mai rapid, deoarece sistemele de tip Solid State Drive sunt dispozitive de stocare statice, fără piese în mișcare și cu timp de accesare a informației mult mai rapid comparativ cu hard disk-urile (HDD). 

Apariția tehnologiei de tip SSD a determinat un salt uriaș în ceea ce privește rapiditatea sistemului de operare, de aceea simpla înlocuire a HDD-ului cu un SSD va crește considerabil performanța laptopului. Mai mult, prețul SSD-urilor a scăzut semnificativ în ultimul timp, așa încât această schimbare nu va fi costisitoare. În plus, poți adăuga memorie RAM, care la rândul ei va crește viteza de prelucrare a informației. 

Vei putea păstra laptopul vechi și ca mediu de stocare, pentru arhivarea unor fișiere personale vechi (de tip video sau fotografii), pentru a rula anumite aplicații, sau ca player multimedia conectat la un televizor.

Apelează la un service de calculatoare

Dacă laptopul tău vechi nu mai poate fi folosit deloc, adică nu mai răspunde la nici un fel de comenzi, cel mai bine este să apelezi la serviciile unei firme care se ocupă de reciclarea calculatoarelor. Cei de aici se vor ocupa cel mai probabil de dezmembrarea acestuia, dacă nu mai este în stare de funcționare, pentru a recicla piesele din interior. 

Anumite componente, cum sunt placa de memorie sau procesorul, pot fi reutilizate de către cunoscători. În funcție de vechimea și de starea sa, poți primi o anumită sumă de bani sau un voucher, pe care le poți folosi pentru achiziționarea unui laptop mai nou și mai performant.

E important însă să formatezi mediul de stocare, pentru a șterge toate datele și informațiile personale din laptop, pentru a fi sigur că nu vor fi folosite accidental. Nu îl arunca însă direct, ci caută aceste centre de reciclare specializate, pentru că acest tip de dispozitive au în componență materiale toxice pentru mediu sau chiar metale prețioase care vor fi reutilizate.

Vinde-l online

Dacă te-ai hotărât să îl vinzi, poți opta pentru varianta de vânzare online, pentru a avea o parte din banii necesari achiziționării unui laptop nou. 

Printre cele mai bune opțiuni se numără cea de a-l vinde online, pe un site de anunțuri. Pentru asta, asigură-te însă că e în cea mai bună stare de funcționare pe care o poți oferi, deoarece astfel vei putea obține cel mai bun preț posibil. În momentul în care îl vinzi online te poți trezi că va fi returnat dacă datele oferite de tine nu corespund realității. 

Poți opta și pentru varianta de a-l vinde printr-o casă de amanet cu servicii online, deoarece acestea permit comercializarea unei game largi de produse electronice sau electrocasnice. O casă de amanet cunoscută are oferte numeroase și variate, de exemplu o gamă largă de produse din categoria premium, ceea ce reprezintă garanția încrederii acordate lor de către clienți, în timp. Acest lucru îți poate garanta și ție un preț de achiziție corect pentru laptopul tău, în funcție de starea și performanțele acestuia.

Donează-l!

Știm cu toții provocările pe care criza sanitară din anul 2020 a adus-o în multe domenii, una din cele mai mari fiind cea a școlii online în special pentru copiii din mediul rural sau din familii defavorizate. Dacă știi că poți face o bucurie cuiva în acest fel, nu ezita să o faci, nu înainte însă de a te asigura de funcționalitatea laptopului, astfel încât să fie pregătit pentru un alt utilizator.

Suntem siguri că vei găsi cea mai bună variantă pentru laptopul tău vechi!


 

Comentarii

08/03/21 11:07
Vasile

Un articol de mare folos. Felicitări

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5