Ce schimbări aduce noul pachet de servicii medicale de bază

De la 1 iunie a intrat în vigoare noul pachet de servicii medicale. Cu alte cuvinte, ceea ce asigură statul din contribuţia pe care fiecare român o plăteşte la sănătate. Consultaţiile şi analizele vor fi efectuate în limita plafoanelor alocate.

Arhitectura sistemului nu se schimbă deloc. Baza va fi în continuare medicina de familie, apoi ambulatoriul de specialitate sau policlinicile şi, în vârf, spitalele. Ceea ce se schimbă este raportul dintre cele trei servicii.

,,Medicii de familie vor primi în plus sarcina de a face consultaţiile preventive pentru românii sănătoşi. Nouă consultaţii pentru copii cu vârsta până într-un an şi jumătate, o vizită la doctor o dată la trei ani pentru cine are între 18 şi 49 de ani şi o consultaţie pe an pentru cei peste 39 de ani. Opţional, medicii de familie vor putea face EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare, dar şi o ecografie generală”, a declarat Camelia Ilişuan, preşedinte CJAS BN în cadrul unei conferinţe de presă.

Pentru spitale, Ministerul Sănătăţii are în vedere reducerea numărului de internări. De aceea, va exista o listă de afecţiuni pentru care pacienţii nu vor putea fi ţinuţi în spitale mai mult de 12 ore. Chimioterapia, radioterapia, implantul de cristalin, avortul, hepatitele, cirozele sunt doar câteva dintre bolile pentru care medicii nu vor mai putea face internări. Şi chiar atunci când vor decide acest lucru, doctorii vor întocmi liste de prioritate pentru cazurile ce mai pot fi amânate, totul pentru a se încadra în bugetul spitalului.

„Dacă până acum pacientul pentru absolut orice îl durea se ducea la spital, de acum pachetul de bază îi spune fiecăruia ce paşi trebuie să facă. Şi îi arată că e mult mai uşor să meargă pentru anumite simptome, servicii medicale la medicul de familie sau de ambulator decât să se ducă la spital”, explică Camelia Ilişuan, preşedinte CJAS BN.

Medicina de familie:
- asigură urgenţe
- oferă consultaţii programate
- eliberează medicamente compensate şi gratuite
- scrie bilete de trimitere

Policlinică:
- asiguratul are dreptul la cel mult trei consultaţii
- medicul pune diagnosticul, oferă tratament, monitorizează evoluţia cazului.

Analize şi investigaţii medicale:
- CNAS impune un plafon maxim de decontare
- laboratoarele şi clinicile private nu pot încasa mai mulţi bani

Medicina dentară:
- o consultaţie anuală
- tratamentul cariei simple
extracţii ale dinţilor
- o proteză o dată la zece ani

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5