Ce se întâmplă dacă nu-mi schimb anvelopele de iarnă?

Dacă nu vă schimbați anvelopele de la vară la iarnă, riscați, în primul rând, să ieșiți de pe șosea și apoi să primiți o amendă. În plus, sunt posibile și controale ale Poliției: fără anvelope de iarnă este puțin probabil să aveți acces în anumite zone. Prin urmare, dacă nu montați anvelope de iarnă, vă expuneți la multe riscuri.

Este obligatorie schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă?

În România, legea spune că este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, însă nu prevede o data limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă.

Toate anvelopele marcate cu literele M și S (însemnând mud & snow – engl. pentru noroi și zăpadă) îndeplinesc cerințele de utilizare în condiții de iarnă. Acest lucru înseamnă că acest tip de anvelopă este potrivit atât pentru tracțiune pe zăpadă cât și pe suprafețele alunecoase din cauza noroiului.

Alternativ, este posibil să conduceți cu anvelope pentru cele patru anotimpuri (“all-season”). Cei care au instalate anvelope “all-season” nu sunt nevoiți să schimbe anvelopele de vară cu cele de iarnă. 

Există anvelope deosebit de performante, potrivite și mai mult pentru condiții dificile, care poartă, de asemenea, un logo cu cristale de zăpadă și un munte stilizat cu trei vârfuri.

Poți să păstrezi anvelopele de iarnă pe timp de vară?

Nu, anvelopele de iarnă nu pot fi păstrate pe timp de vară. Performanțele ar fi mai slabe decât în cazul modelelor de sezon, ceea ce ar face ca mașina să fie mai nesigură.

O altă problemă este uzura prematură: anvelopa de iarnă are o compoziție moale și, la temperaturile ridicate ale asfaltului din timpul verii (termometrul poate atinge 60-70°C), aceasta ar suferi foarte mult, iar durata de viață a anvelopei s-ar scurta. Anvelopa ar avea tendința să se desprindă.

Care este amenda dacă nu se schimbă anvelopele de iarnă?

Lipsa anvelopelor adecvate se pedepsește cu amenda de clasa a IV-a de sancțiuni, adică între 9 și 20 puncte amendă și între 1.305 și 2.900 lei. În plus, se poate reține și certificatul de înmatriculare al autoturismului. Așadar, dacă încă nu ți-ai achiziționat, găsești aici cauciucuri de iarnă și vei putea evita situațiile neplăcute! Pe e-roti.ro poți alege între aproape 9.000 produse.

De ce sunt anvelopele de iarnă mai bune decât cele de vară pe timp de iarnă?

Secretul constă în compoziție și în banda de rulare.

Desenul benzii de rulare prezintă mii de mici șanțuri, semnul distinctiv al unei anvelope de iarnă, în timp ce compoziția este mai moale decât cea a unei anvelope de vară. Acest lucru garantează că, la temperaturi scăzute, anvelopa nu se întărește.

Anvelopele de iarnă oferă beneficii chiar și în condiții de temperaturi scăzute și sol alunecos. Așadar, ar trebui montate chiar dacă nu ninge, deoarece performanța lor este excelentă la temperaturi sub 7°C, deși încep să ofere senzații satisfăcătoare deja sub 12°C.

Sub 12°C, compoziția unei anvelope de vară începe să se întărească și, prin urmare, suferă o degradare a performanțelor care devine și mai pronunțată atunci când termometrul scade la 7°C.

La temperaturi sub această valoare, anvelopele de iarnă sunt net mai performante în toate aspectele: aderență în viraje, frânare, stabilitate, accelerație.

Care este diferența dintre anvelopele de iarnă și cele “all-season”?

Anvelopele de iarnă sunt concepute exclusiv pentru iarnă, în timp ce anvelopele cu patru anotimpuri (denumite și anvelope “all-season” sau “four-season”) sunt potrivite și pentru condusul pe timp de vară.

Acestea își schimbă compoziția și banda de rulare. Anvelopele “all-season” au o parte a benzii de rulare care este mai dură pentru a răspunde mai bine în timpul verii la temperaturi mai ridicate, în timp ce o a doua parte a benzii de rulare este orientată pentru a funcționa mai bine în sezonul de iarnă.

De ce sunt mai sigure anvelopele de iarnă?

ACe se întâmplă dacă nu-mi schimb anvelopele de iarnănvelopele de iarnă au performanțe mai bune decât cele de vară atunci când condițiile de mediu sunt diferite față de cele din mijlocul anului. Nu numai că oferă o tracțiune mai bună, dar și frânarea este mai eficientă.

Există anvelope care, în aceleași condiții, viteză și suprafață de drum, reduc considerabil distanța de oprire a vehiculului, oprindu-se chiar și cu 6-7 metri mai devreme. Având în vedere că, la o viteză de 80 km/h, într-o secundă parcurgeți aproximativ 22 de metri, o anvelopă mai receptivă este decisivă în multe situații.

Așadar, anvelopele de iarnă sunt mai mult decât necesare și chiar pot salva viețile participanților la trafic. Ele sunt o investiție pe care nu o veți regreta și contribuie la binele tuturor celor din jur.

Sursă foto: Pixabay.com 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5