Sfatul medicului

Ce trebuie să facem pentru scăderea tensiunii arteriale?

Dr. Dănuţ Cocoi, medic primar cardiolog, doctor în ştiinţe medicale

Răspunzând numeroaselor solicitări din partea cititorilor cu privire la ce trebuie să facem pentru scăderea tensiunii arteriale, ne-am adresat colaboratorului nostru, specialistului în domeniu, care ne-a dat următoarele informaţii.
Prin controlul tensiunii arteriale la valori sub 140/90 mmHg se poate reduce considerabil riscul de a avea un accident vascular celebral sau infarct miocardic.
- Care ar fi elementele de care trebuie să se ţină seama pentru scăderea tensiunii arteriale?
- În primul rând, renunţarea la kilogramele în plus, dacă sunteţi supraponderal, este un pas foarte important. Încercaţi să vă reduceţi greutatea cu 250-500 g pe săptămână, fiindcă 500 g echivalează cu 3500 calorii. Pentru aceasta, mâncaţi mai puţine grăsimi şi duceţi o viaţă activă.
- Ce produse cu conţinut redus de grăsimi trebuie să fie pe masa fiecărui hipertensiv?
- Pui la grătar, la cuptor sau fiert, peşte, carne salbă, lapte degresat, brânză degresată cu conţinut redus de sare, fructe şi legume proaspete sau conservate, orez şi paste făinoase, cereale. Este foarte important să folosiţi mai puţină sare. Se ştie că, sarea există în mod obişnuit în alimente. Persoanele cu hipertensiune arterială ar trebui să nu consume mai mult de 2,4 g de sare pe zi. Nu trebuie să uitaţi că această cantitate include toată sarea pe care o consumaţi (inclusiv cea adăugată în procesul preparării). Un alt element de care trebuie să se ţină seama este activitatea fizică care vă ajută nu numai să pierdeţi în greutate, ci vă face să vă simţiţi şi să arătaţi mai bine, şi ca atare, scade tensiunea arterială şi poate reduce riscul unui infarct. Nu este neapărată nevoie să alergaţi ca la maraton, ci să faceţi mişcare, dar este bine să consultaţi medicul înainte să începeţi un program de exerciţii. Vă recomand să mergeţi pe jos, să urcaţi scările, să coborâţi din autobuz cu una sau două staţii mai devreme, să lucraţi în curtea sau grădina casei, să practicaţi dansul sau înotul, să mergeţi cu bicicleta. Pentru scăderea tensiunii arteriale este obligatoriu să reduceţi (dacă folosiţi), consumul de alcool. Chiar şi cei cu hitertensiune arterială pot consuma ocazional alcool, cei care încearcă să evite hipertensiunea arterială pot consuma alcool în cantităţi moderate. E bine să limitaţi consumul de alcool la 30 ml pe zi. Consumul maxim de alcool pe zi ar fi: o sticlă de bere, sau un pahar de vin, sau 50 ml de tărie. Femeile ar trebui să limiteze consumul de alcool la doar 15 ml pe zi. Cel mai bine ar fi să nu consumaţi alcool, iar dacă nu se poate, să vă limitaţi la cantităţile menţionate mai sus.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]