Cea mai mare pensie din Bistriţa-Năsăud este de 5.200 lei, exceptând magistraţii

*40% din pensionarii judeţului primesc însă câte 350 lei

Anul trecut, prin Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud au fost plătite 63.808 pensii, dintre care 57.150 reprezintă pensiile de stat (limită de vârstă, anticipată, anticipată parţial, de invaliditate, de urmaşi). Potrivit directorului executiv Ioan Fechete, în evidenţele instituţiei figurează şi 6.658 de pensii pentru agricultori, plus celelalte tipuri de indemnizaţii acordate pentru cei care au efectuat stagiul militar la …muncă, pentru cei persecutaţi politic, deportaţi, veteranI, invalizi de război etc.
În schimb, la finele anului trecut, au fost preluate de la administraţiile financiare declaraţii de la 4449 angajatorilor pentru un număr de 59.135 persoane asigurate.
În ceea ce priveşte cuantumul pensiilor bistriţenilor, cea mai mare sumă revine unui fost economist care încasează lunar câte 5.200 lei. Pentru magistraţi, pensile depăşesc în unele cazuri şi 12.000 lei.
Alţi 23 de pensionari bistriţeni au un venit lunar de peste 3.000 lei, preciza Ioan Fechete, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud.
Totuşi, “grosul” bistriţenilor ieşiţi din câmpul muncii, adică 40% dintre aceştia, primesc pensia minimă garantată, în valoare de 350 lei.
Unii dintre conjudeţenii noştri au o şansă de a-şi mări veniturile prin prisma faptului că au lucrat şi în străinătate. Vorbim de “pensii internaţionale”, cuvenite persoanelor care au realizat perioade de asigurare pe teritoriul mai multor state membre ale Uniunii Europene şi/sau Spaţiului Economic European.
“Compartimentul pensii internaţionale are în evidenţa 2739 dosare de pensie din care 321 întocmite în anul 2013, an în care s-au transmis şi 2858 de formulare europene. Cel care lucrează şi în România şi în alt stat european poate să-şi primească dreptul în orice stat al UE sau unde îşi stabileşte domiciliul”, a explicat directorul Ioan Fechete. Acesta a menţionat că persoanele respective primesc dreptul de pensie din fiecare ţară unde a lucrat - de exemplu, România – Spania – calculat în funcţie de stagiul de cotizare, dar există cazuri unde pentru “8 ani munciţi în Spania primeşte vreo 400-500 euro, iar pentru 30 ani în România poate lua vreo 8 milioane lei vechi”.

Comentarii

29/01/14 12:11
sabin

Fekete,oare cand vor fi anulate inlesnirile necuvente "magistratilor,militienilor,etc?

29/01/14 15:30

Sloganul „ cine-i domn pasărea-i cântă ” a rămas valabil și în zilele noastre,iar traducerea în viața de toate zilele este valbilă doar pentru privilegiații sistemului și în speța aceasta pentru cei cu pensii mari să nu zic nes....! Ne întrebăm cu ce sunt mai cu moț magistrații decât ceilalți oameni ? Este o mare rușine națională că mai marii diriguitori ai țării sunt părtinitorii acestor categorii privilegiate. Suntem de râsul curcilor și mai vorbim de democrație și de dreptate.Bine că tinerii noștri i-au ochit și s-au trezit la realitate plecând în lumea largă să-și facă un rost că aici e jale cu „J ” (mare ) ! Rușine și iar rușine !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5