Centre de informare turistică în mediul rural

Un centru de informare turistică de 400.000 de euro în comuna Sînmihaiu de Câmpie

Tot mai multe comune profită de fondurile disponibile în cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală, fonduri ce se alocă pentru deschiderea de centre de promovare turistică. Finanţarea este una europeană, însă angajaţii vor fi plătiţi de primării şi vor fi luaţi din rândul personalului instituţiilor publice. Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală este o oportunitate de investiţii în zonele rurale ale judeţului, tot mai multe comune demarând proiecte în acest sens.

Întrucât una dintre priorităţile acestui program este turismul, mai multe administraţii din judeţ s-au axat pe deschiderea de centre de informare şi promovare turistică a zonelor pe care le reprezintă.

Un centru de informare turistică de 400.000 de euro în comuna Sînmihaiu de Câmpie

În toamnă, primăria comunei Sînmihaiu de Câmpie va scoate la licitaţie un contract de execuţie a lucrărilor de construcţie a unui centru pentru promovarea potenţialului turistic local. Valoarea investiţiei se ridică la 400.000 de euro. Potrivit edilului comunei Sînmihaiu de Câmpie, Ioan Mate, Primăria va alege cea mai avantajoasă ofertă, din punct de vedere economic.

,,Pe Măsura 313, avem un centru de informare turistică. Lucrurile se mişcă un pic mai greu, dar sperăm ca în toamnă să demarăm licitaţia. Vorbim de un centru de informare turistică care va deservi toată zona de câmpie judeţului. Sunt şi obiective turistice în zonă: biserica din Sălcuţa, din 1788, pentru care am făcut un proiect de restaurare, lacul de la Brăteni, descoperiri arheologice la Visuia. Valoarea proiectului este de 400.000 de euro”, ne-a declarat Ioan Mate, primarul comunei Sînmihaiu de Câmpie.

Comuna Sînmihaiu de Câmpie este aşezată în partea de sud a judeţului Bistriţa-Năsăud, în imediata apropiere a judeţelor Cluj şi Mureş. Cele mai vechi urme care atestă existenta vieţii omeneşti încă din perioada paleoliticului sun dovedite de descoperirea unor unelte cioplite: ciocan- în locul numit Fînaţe păstrat la muzeul din Bistriţa.

Urmează apoi cultura pietrei şlefuite precum şi unelte de os mai perfecţionate. Din epoca bronzului s-a descoperit întâmplător un depozit de obiecte de bronz pe hotarul satului Stupini, în octombrie 1966, depozit format din 11 obiecte printre care şi 5 piese de harnaşament necunoscute până la acea dată în ţara noastră.

Cam pe la anul 300 î.Ch. pătrund venind dinspre apus sub formă de cete răzleţe celţii. Ei au fost asimilaţi de autohtoni, fiind cunoscători ai prelucrării fierului şi ceramicii. Din perioada romană la Brăteni s-a descoperit un opaiţ cu trei ciocuri, material inedit în prezent aflat la muzeu.

În partea nordică a satului Sînmihaiu de Cîmpie pe locul numit Podişele a fost identificată o aşezare daco-romană din sec. II -IV din care s-au adunat fragmente ceramice; la Stupini în anul 1899 s-a descoperit un tezaur din argint, monede, obiecte de podoabă. Izvoarele scrise sunt foarte sărace, nu ne dau date despre populaţia acestei localităţi, abia în anul 1713 în Conscripţia urbană privind Comitatul Cojocna se dau date despre comuna Sînmihaiu de Cîmpie .

Comentarii

12/08/13 19:01
Contribuabil

Bani irositi, fara nicio justificare. Ati facut centru de informare fara sa aveti obiective turistice si fara sa aveti turisti. Rusine!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5