Centru de asistenţă şi îngrijire la Beclean

Recent la Beclean a avut loc inaugurarea Centrului de Psihogeriatrie "Bethesda-Floricica". Iniţiativa finalizată prin această manifestare inaugurală poartă prenumele unei bătrâne de 86 de ani, care a transmis ca ultimă dorinţă ca în locuinţa pe care a avut-o, pe propriul teren, să fie amenajat un aşezământ pentru persoanele în vârstă şi nu numai, oameni singuri şi fără ajutor, care să-şi poată găsi aici un sprijin pentru traiul zilnic şi pentru problemele cu care se confruntă. Prin urmare la Beclean s-a născut Fundaţia "Bethesda - Floricica", ca o forma legală pentru ca această iniţiativă lăudabilă de asistenţă socială să poată fi materializată. Directorul acesteia, dr. Letiţia Vlăduţiu, a găsit parteneri români şi străini pentru a putea finaliza acest proiect umanitar deosebit, între care amintim pe Henk Bijleveld, director general al clinicii "Bruggerbosch" din oraşul olandez Enschede, preşedintele Fundaţiei "Karmel" Internaţional din aceeaşi localitate olandeză şi soţia acestuia, Hans şi Janika Hoogeveen, Maria Sigarteu, preşedintele Fundaţiei "Solidaritatea" Bistriţa, (cea care coordonează şi activitatea Crucii Roşii din judeţ), firma SC "Titana Vest" SRL care a cumpărat de la doamna Floricica, în urmă cu patru ani, casa şi terenul necesare centrului de asistenţă socială a persoanelor singure sau vârstnice. La eveniment inaugural de la Beclean au mai participat autorităţile publice implicate material sau spiritual în sprijinirea proiectului, între care primarul Nicolae Moldovan şi viceprimarul Mathe Ştefan, alte personalităţi şi oficialităţi locale şi judeţene.

Peste aproximativ trei săptămâni, la finalul lucrărilor de finisare interioară, când instituţia va începe efectiv să funcţioneze, beneficiarii, în prezent în jur de 20 de persoane, vor avea parte aici de îngrijire, cu activităţi pe tot parcursul zilei: terapie ocupaţională pe mai multe paliere, inclusiv prin muzică, prepararea produselor culinare, recreere. Pe lângă serviciile medicale de consiliere psihologică, psihiatrică, neurologică, psihoterapie etc., oamenii pot beneficia şi de consultanţă juridică, în funcţie de necesităţi. Pentru a evita instituţionalizarea, oferta include şi o componentă de îngrijire la domiciliu, cu menaj, cumpărături, îngrijire şi asistenţă medicală cu personal calificat, gestionare de bunuri, plata facturilor, inclusiv servitul mesei la domiciliu, adică tot ce e nevoie şi nu poate fi onorat în regim propriu pentru traiul de zi cu zi. Comunicarea va funcţiona în reţea telefonică, astfel că în fiecare dimineaţă asistaţii vor primi câte un apel din partea Centrului pentru a fi întrebaţi despre ceea ce au nevoie în ziua respectivă.

Beneficiarii pot fi bătrâni, dar nu numai persoane în vârstă, oameni singuri şi neajutoraţi, familii dezorganizate, deci toţi cei care au nevoie de un sprijin şi nu au unde să-l găsească, indiferent că dispun de o situaţie financiară bună sau precară. Fiecare va plăti în funcţie de veniturile pe care le câştigă, pensie sau alte drepturi băneşti ale lor şi ale aparţinătorilor, demersul fiind unul economic şi umanitar, asigură Letiţia Vlăduţiu. Cei care nu dispun de mijloace materiale pe măsura nevoilor vor beneficia de subvenţii totale din partea Centrului, spune interlocutoarea, pentru că vor exista asistenţi personali plătiţi de către Primăria Beclean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Bistriţa-Năsăud, Fundaţia "Bethesda-Floricica" şi partenerii străini.

"Va fi greu, pentru că aşa e orice început. Nu prea am avut de unde să mă inspir, pentru că la noi nu prea mai există aşa ceva. Singurii promotori sunt partenerii străini, de la care luăm ce putem adapta la noi. În Olanda au astfel de centre realizate în parteneriat public-privat. Există mulţi oameni singuri, cu tot felul de probleme de orientare, calcul, memorie, unii victime ale înşelătoriilor, care vor avea de acum cui să se adreseze. Şi ne aşteptăm ca numărul beneficiarilor să crească pe parcurs. Pot veni şi oameni din alte părţi, nu doar din oraş, în limita a 20 de persoane pe zi. Va fi un program ca la grădiniţă, însă extins până seara la ora 20.00: aparţinătorii, care vor plăti în funcţie de venituri, îi vor aduce pe asistaţi dimineaţa şi îi vor lua seara. Cu timpul vrem să achiziţionăm un microbuz care să asigure partea de transport. Dacă solicitările vor fi peste limită, atunci vom face un orar, astfel încât să-i includem pe toţi. Centrul de zi va avea ca personal permanent un terapeut ocupaţional, un asistent medical şi un administrator. Restul serviciilor le vom onora prin plata cu ora, în funcţie de necesităţi, pentru că se găsesc medici dispuşi să lucreze aşa. E importantă calitatea şi nu vom face rabat de la aceasta; vom încerca să nu ne abatem de la anumite standarde", ne-a declarat Letiţia Vlăduţiu.

Finanţarea provine de la persoanele asistate, de la partenerii implicaţi în proiect, fie ei români sau străni, publici sau privaţi, şi eventual din produsele terapiei ocupaţionale sau din ceea ce se poate obţine de la bugetul de stat pe bază de proiecte. Deocamdată, Fundaţia "Karmel International" a donat mobilier de 20.000 euro şi a asigurat şi sumele necesare (în jur de 60.000 lei) pentru ca Fundaţia "Bethesda-Floricica" să se poată înfiinţa. În plus, clinica "Bruggerbosch" asigură partea cu pregătirea de specialitate a personalului.

Comentarii

25/11/12 15:31
KRUPA POP ECTERINA

As avea navoie de un mare ajutor pentru o persoana care este singur la 62 ani(din Satu Mare) , acum incercam sa-i rezolvam un ajutor social pentru ca mai are 3 ani pana la pensie.Va rog sa-mi raspundeti daca il puteti ajuta.As dori un nr.de telefon de la institutia dvs, Va multumesc anticipat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5