Cheltuielile cu deszăpezirea în Bistriţa-Năsăud: 3 milioane lei, până în prezent, pe drumurile naţionale şi judeţene

Ing. Grigore Vlad de la Secţia Drumuri Naţionale şi directorul executiv Ciprian Oprea-Ceclan la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud au prezentat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, situaţia stocurilor de materiale antiderapante folosite pentru combataterea poleiului şi deszăpezirea pe tronsoanele de drumuri naţionale şi judeţene.

Astfel, pe drumurile naţionale s-a intervenit cu cele 35 de autobasculante echipate cu lamă și răspânditor, prezente în cele 10 baze operative inființate la nivelul județului, respectiv 6 Baze (Beclean, Sărățel, Tiha Bârgăului, Năsăud, Salva și Rodna) și 4 Puncte de Sprijin (Teaca, Bistrița, Piatra Fântânele și Dealul Ștefăniței). În luna decembrie au fost efectuate 182 de acțiuni preventive de combatere a poleiului și înzăpezirii, iar în luna ianuarie au fost 400 de intervenţii, ajungându-se la un consum de 1.421 to sare și 28,80 to nisip.

"În prima perioadă de iarnă, aferenta anului 2022, a fost aprovizionată o cantitate de 7.938 to sare, reprezentând un procent de 66,38% din totalul estimat (11.963 to). La ora actuală stocul de sare este de peste 5200 tone de sare, din care 2000 tone în Piatra Fântânele. Activitatea de deszăpezire pe drumurile naţionale  se desfășoară în continuare, prin operatorul SC DACIA ASPHALT SRL, în baza unui Acord cadru cu valabilitate până în 2024. „Pe fondul condițiilor de până acum, respectiv de iarnă blândă și a capacităților de depozitare a bazelor de deszăpezire, aprovizionarea cu sare a fost sistată (nu s-au înaintat note de comandă), urmând ca, în funcție de evoluția vremii și consumurile ulterioare, aprovizionarea să fie reluată”, a declarat ing. Grigore Vlad. Pentru perioada octombrie-ianuarie, costurile cu deszăpezirea – orele de dispozitiv în bază şi intervenţii – au ajuns la peste 2 milioane lei, fără a include materialul antiderapant.

Pentru eficientizarea activității de iarnă și reducerea timpului necesar până la începerea intervențiilor pe drum, drumurile județene aflate în administrarea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud sunt împărțite în 5 loturi pentru care se va încheia câte un Acord cadru, respectiv: Lot 1-Bistrița, Lot 2-Beclean, Lot 3-Năsăud, Lot 4-Șieu, Lot 5-Lechința, și încadrate pe nivele de viabilitate”, a explicat ing. Ciprian Oprea-Ceclan. În stoc, sunt 1431 tone de sare şi 2670 tone de nisip. Cei trei operatori care au intervenit pentru lucrprile specifice Programului de iarnă de pe drumurile judeţene au încasat un milion lei, pentru că, potrivit legii, ca administrator de drum eşti obligat să ai stocurile de material la un nivel de 20%, respectiv 50% în decembrie, iar contractele prevăd şi plata timpilor de aşteptare, pentru că pe acelaşi lot de drum judeţean, explica ing. Ceclan, poate fi soare la Mărişelu şi polei sau ninsoare la Gledin.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5