“CHIP DE LUT”, PE SIMEZE LA “ART GALERIA” DIN BISTRIŢA

Salonul "ART Galeria", deschis anul trecut pe pietonalul bistriţean de către Centrul Judeţean pentru Cultură, a fost gazda unui nou venisaj realizat de artistul plastic Diana Oancea Morar, profesor de desen la Grupul Şcolar “Radu Petrescu” din Prundu-Bârgăului, doctorant al Universităţii de Arte Vizuale şi Design "Ion Andreescu" Cluj-Napoca, sub coordonarea prof. univ. dr. Ioan Sbârciu.

Absolventă a Liceului de Arte Plastice “Romul Ladea” Cluj–Napoca, urmat în perioada 1998-2002, Diana Oancea Morar a continuat studiile universitare, în perioada 2002–2006, obţinând primul masterat între 2006-2008, dar a participat, în acelaşi timp, şi la numeroase expoziţii de grup, realizate începând din anul 1999, în cadrul Festivalului "Toamna cugireană", organizat la Cugir, judeţul Alba, locul de naştere al artistei, unde a fost participantă şi la toate următoarele ediţii, până în 2006, dar şi la o expoziţie de grup, de la Pecs, în Ungaria în 2005. Prima expoziţie personală a realizat-o la Primăria Cugir, în 1999, după care au urmat: expoziţia personală “Sarea în bucate”, la Galeria Ataş din Cluj-Napoca (2005), expoziţia de grup de la Baia Mare şi tabăra de iconografie bizantină la Mănăstirea Rohiţa, judeţul Maramureş (2005), expoziţia de grup “Icoana Bizantină”, la Muzeul Etnografic Cluj Napoca (2006), “BunavestireArt” – ediţia a-7-a, la Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud (2008), expoziţia de grup “Salonul de iarnă al artiştilor plastici profesionişti–Figura şi Locul” (2009), încununate cu noul vernisaj al expoziţiei personale “Chip de lut”, din salonul bistriţean “ART Galeria” (2010).

Diana Oancea Morar a primit, până în prezent, Premiul Special U.A.P.,secţiunea Pictură la Olimpiada Naţională de Arte Plastice şi Istoria Artei, Piteşti (2000) şi Menţiunea I secţiunea Pictură la Olimpiada Naţională de Arte Plastice şi Istoria Artei, Deva (2001) şi face parte din filialele Uniunii Artiştilor Plastici Cluj şi Bistriţa.

Prezentarea lucrărilor din expoziţie şi a autoarei lor, au fost făcute de scriitorul Ioan Pintea, şef serviciu al Centrului Judeţean pentru Cultură, devenit “prezentatorul de serviciu” al salonului "ART Galeria", care s-a exprimat cu privire la expresia feţelor expuse ca făcând parte din “o expoziţie de portrete, care uneori sunt chiar fiotografice, ceea ce nu este rău, aş numi-o expoziţie a înţelepciunii întrucât personajele sunt oameni în vârstă care au ştiut să îmbătrânească frumos; mame, bunici, alături de care şi nepoţi - în totalitate, familia ocrotită la modul înţelept, bătrânesc. O expoziţie a nostalgiilor, a melancoliilor care aminteşte de vremea când copiii stăteau în braţele bunicilor, mamelor. Diana Oancea Morar este foarte talentată şi aplică în lucrările expoziţiei o tehnică specială care vizează atât fotografia, cât şi pictura".

Artista Diana Oancea Morar ne-a declarat următoarele: “Expoziția însumează lucrări realizate în perioada facultăţii şi a masteratului. Portretele ce înfăţişează bătrâni au fost realizate pe hârtie, cu grafit şi cu câteva intervenţii de acuarelă. Am căutat contrastul dintre desenul care caută realitatea, expresivitatea chipurilor brăzdate de riduri şi acuarela extrem de îndrăzneaţă, puternică şi cu accente decorative. Portretele au fost realizate după fotografii, unele de familie, extrem de dragi, şi care, redimensionate, şi re-creeate, fac amintirile să fie mult mai putenice. Portretul a fost pentru mine întotdeauna tema preferată, fie că este a unui copil, a unui bătrân, a unui african, sau autoportret. Portretul este una dintre provocările cele mai plăcute şi cele mai dragi, şi ca dovadă este şi această expoziţie, care prezintă chipuri de lut, chipuri trecătoare, chipuri a mai multor vârste, dar care cuprind, ca nişte recipiente-suflete, trăiri, emoţii, amintiri.”

La vernisaj au participat numeroşi tineri, iubitori ai artelor plastice, dar şi artişti consacraţi, precum Mariana Moldovan, sau Oniţa Mureşan, dar a fost un mare regret absenţa, anunţată şi justificată, a prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, ale cărui cuvinte ar fi adus în adevărata lumină arta elevei sale. Expoziţia întitulată "Chip de lut" este, după părerea noastră, o manifestare de profesionist care merită atenţia specialiştilor în materie, a căror prezenţă şi comentarii sperăm să urmeze, salonul fiind deschis, în continuare, tuturor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5