PSIHOLOGIA VIEŢII

Cinci moduri de a optimiza dispoziţia omului

Cauzele indispoziţiei pot fi de natură neurochimică sau hormonală, la alţii stresul zilnic sau evenimentele tulburătoare. Conform cercetărilor frecvenţa îmbolnivirilor cardiace sau cancerigene este de două ori mai mare în rândul oamenilor melancolici, depresivi. Ei sunt mai expuşi şi la răceală, gripă. Există medicamente, dar mulţi preferă modalităţile naturale pentru optimizarea dispoziţiilor afective.

1.Atingerea terapeutică: Atingerea umană stimulează producerea unor hormoni ca endorfina, DHEA şi a hormonului de creştere, care toate contribuie la longevitate şi reduc efectele negative ale stresului. S-a dovedit că atingerea umană grăbeşte şi vindecarea bolilor. Masează talpa partenerului tău sau îmbrăţişează un membru din familie, dispoziţia voastră se ameliorează.

2.Râsul este cel mai bun medicament: Norman Cousins a descoperit râsul ca mod de terapie, iar de atunci s-a dovedit şi efectul lui terapeutic. Râsul stimulează sistemul imunitar, mai ales funcţionarea unor celule fagocite care distrug celulele tumorale sau altor boli. În urma răsului se elibearează endorfină, iar în creier avem o stare de bucurie. Oamenii binedispuşi trăiesc mai mult şi sunt mai sănătoşi, deci să-ţi citeşti cartea preferată, să te uiţi la filmul tău preferat şi râde din suflet cât mai frecvent.

3.Aminoacizii contribuie la producerea substanţelor ca: serotonină şi dopamină care îmbunătăţesc dispoziţia omului. Ele au efect pozitiv şi în cazul depresivilor la care medicamentele obişnuite nu s-au dovedit eficiente. Alege-ţi un meniu complementar în care se găsesc vitaminele B6 (în drojdia de bere, cereale integrale, lapte, ouă, organe de vită, peşte, fructe oleaginoase - nuci, arahide, legume proaspete, banane, avocado, varza) şi B12 (carne de pui, vită, porc, mai ales în ficat, lapte, produse lactate, ouă, fructe de mare: crabi, stridii, scoici; somon, ton, cereale).

4.Hormonii tinereţii: Nu e nevoie de tablete ca să simţi efectul de întinerire a hormonilor de creştere. Conform cercetărilor prin intermediul unor genoflexiuni, exerciţii ale picioarelor, ridicări de greutăţi, culcarea şi ridicarea corpului, vâslitul, se stimulează hormonii de creştere, deci şi dispoziţia umană cu efecte organice benefice.

5.Ajută şi acupunctura: acupunctura s-a dovedit eficientă în cazul oamenilor depresivi şi anxioşi, ea stimulează producerea endorfinelor (serotonină şi dopamină) ale cărui nivel este redus în cazurile amintite.

Medipress

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5