Cinci parlamentari bistrițeni au făcut front comun. 59 familii își redobândesc terenurile din Stațiune Pomicolă

După trei ani, propunerea legislativă a parlamentarilor ex-USL  Adriana-Doina Pană,  Stelian Dolha,  Daniel Suciu,  Dorin Dobra şi Ioan Deneş, pentru modificarea a două anexe anexe care vizează situaţia terenurilor de la Staţiunea de Dezvoltare şi Cercetare pentru Pomicultură Bistriţa, a avut câștig de cauză, fiind adoptată de Camera Deputaților.  

„Cele 59 de familii din Bistriţa au şansa să beneficieze de aplicarea sentinţelelor judecatoreşti, definitive şi irevocabile, privind retrocedarea celor 116 ha de teren aflate în perimetrul Staţiunii Pomicole Bistriţa. 
Iniţiativa legislativă, din 2013, a celor 5 parlamentari bistriţeni (USL la ora respectivă), a parcurs un drum greu dar a identificat soluţia să se facă dreptate celor 59 de familii şi, în acelaşi timp, să nu fie periclitată corecta funcţionare a Staţiunii Pomicole”, precizează deputatul Doian Pană.
 

Deputatul liberal Stelian Dolha a mulţumit, în plen, colegilor parlamentari din toate formațiunile politice care s-au mobilizat, au asigurat cvorumul necesar și au votat favorabil.

Am avut emoții, pentru că fiind lege organică avea nevoie de 190 de voturi. Am obținut 214 voturi. Se încheie astfel odiseea unei legi pentru care a trebuit să facem un adevărat tur de forță prin mai multe comisii, de la agricultură, până la cea juridică pentru a le face dreptate familiilor din Bistrița care n-au putut intra în posesia terenurilor lor vreme îndelungată, dar să păstrăm și echilibrul în cazul cercetării și a Statiunii Pomicole din Bistrița, una din ultimele cu acest profil”, menţionează deputatul Dolha.

Comentarii

16/03/16 14:34
comentator

Adevarul e ca doar Dolha si madam Pana s-au mobilizat, restul au dormit pe ei. Legea a picat la Senat, deci senatorii au dormit. A trecut doar pentru ca in comisia de agricultura, unde e Dolha s-a facut lobby puternic. Apoi Dolha s-a dus sa sustina si in comisia juridica, unde a fost si doamna Pana, iar in ziua votului doar ei au mobilizat parlamentarii. Deci se poate

16/03/16 15:16
Vizitator

E firesc sa repari samavolniciile savarsite in regimul comunist. Dar asta nu cu orice pret. Nu poti sa repari o nedreptate cu alta. In aceasta „logica” unii ar putea sa revendice suprafete nationalzate ocupate in prezent de fabrici sau de blocuri. Pana la urma o livada experimentala cu colectii de soiuri poate fi chiar mai valoroasa ca o fabrica oarecare. Statiunea pomicola din Bistrita mai dainuie inca si datorita prestigiului pe care l-a dobandit inca de la infiintare. Acest prestigiu nu are nici o legatura cu regimul comunist. Aici s-a produs in primul rand stiinta si tehnologie pomicola. Este meritul unor personalitati ca Ioan Modoran, Andrei Gherghi, Nicolae Minoiu si multi altii care au contribuit la progresul cercetarii pomicole pe plan national si chiar mondial. De aceea este o chestiune de patriotism local ca autoritatile sa nu lase sa piara aceasta institutie. E adevarat ca nici cercetarea agricola romaneasca nu s-a reformat in cei peste 20 de ani dupa revolutie. Dar asta nu justifica sa pierzi totul. Daca exista bunavointa se gasesc solutii, mai ales ca suprafetele neretrocedate pana in prezent sunt minime. Chiar si despagubiri in bani ar putea fi luate in considerare. Numai ca niste neocomunisti mediocri ajunsi vremelnic in parlamentul tarii nu se lasa pana nu lichideaza totul, considerand ca dupa mintea lor cea proasta au facut „dreptate”.

16/03/16 20:33
vizitatorului nauc

Vad domnule ca tot postezi acelasi text peste tot si dezinformezi grosolan. Daca legea ar fi ramas cum era initial( varianta Moldovan-Tintean) si ar fi trecut, Statiunea ramanea fara o suprafata de cateva zeci de ha.Asa s-a ajuns la mediere: Statiunea a ramas cu 166 de ha, pe care o alta lege o reclama si proprietarii primesc 80% din teren pe Bistrita, restul la Slatinita. Sigur ca daca era dupa primar si acoliti statiunea ramanea fara terenul asta. Dar nu s-a ajuns la asta. Va rog nu dezinformati pana nu aflati tot adevarul

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5