Cinci proiecte de parcuri solare în Bistriţa-Năsăud

După proiectele în parcuri eoliene, bistriţenii se orientează spre proiectele în energie solară. La nivel naţional sunt în diverse stadii de execuţie nu mai puţin de 51 astfel de proiecte, care însumează investiţii de circa 500 milioane euro, potrivit datelor Transelectrica, Dintre acestea, cinci sunt în Bistriţa-Năsăud, investiţiile urmând să fie date în folosinţă cel mai probabil din 2013 încolo. Prahova este judeţul în care sunt localizate cele mai multe astfel de proiecte, în total fiind 8 intenţii de investiţii, pe locul doi clasându-se Timiş cu şase astfel de proiecte.

Este vorba despre proiecte care au deja contracte de racordare la reţelele de energie, fapt care înseamnă că pot începe lucrările. Astfel, toate cele cinci proiecte ar urma să fie realizate la Lechinţa. SC GES GREEN ENERGY SPECIALISTS SRL Bistriţa, GREEN MAUNTAIN ENERGY SRL, SUN FARMING ENERGY SRL, BRIGHT SOURCE ENERGY SRL şi BN SOLAR PARK SRL Bistriţa au deja contracte de racordare, urmând să dezvolte parcuri de producţie de energie regenerabilă solară cu panouri voltaice.

Mai mult, şi OSTRA SOLAR S.R.L. vrea să investească într-un parc voltaic la Domneşti, în comuna Mărişelu, potrivit datelor de la APM Bistriţa-Năsăud. Firma a cerut şi Primăriei Reghin să-i concesioneze 30 hectare pentru construirea unui parc fotovoltaic.

Patru firme fac bani din cum bate vântul

Patru societăţi comerciale din judeţul nostru figurează în registrul producătorilor de energie regenerabilă, în toate cazurile fiind vorba despre parcuri eoliene. Vorbim despre turbine amplasate la Piatra Fântânele, la Chiochiş sau în Dobrogea, două firme din Bistriţa preferând să-şi dezvolte investiţiile în judeţul Tulcea.

Soarele face mai mult profit ca vântul

Potrivit specialiştilor, investiţiile în energie solară sunt mai avantajoase, deoarece un parc solar poate funcţiona jumătate din zi, chiar dacă nu este neapărat o vreme însorită. În schimb, cei cu turbine eoliene produc energie după cum bate vântul.

Mai mult, certificatele verzi acordate pentru producerea de energie solară le fac cu ochiul investitorilor. Pentru fiecare MWh livrat în sistem, investitorul în parcuri solare primeşte un număr de şase certificate verzi, în timp ce pentru energia eoliană se acordă doar 2 certificate verzi.

Preţul unui astfel de certificat variază între 27 şi 55 de euro. Mai departe, aceste certificate sunt cumpărate de furnizorii de energie. La un preţ de 55 de euro pe certificat, numai din schema de sprijin companiile vor primi 330 de euro la care se va adăuga şi preţul energiei vândute pe bursă.

Clujenii folosesc forţa apelor noastre

În timp ce firmele bistriţene investesc în parcuri eoliene, cele din judeţele vecine ne preferă forţa apelor. S.C. ROTT HAUS CONSTRUCT S.R.L din Gherla a investit într-o microhidrocentrală pe râul Budac, în comuna Dumitriţa. În doar trei luni din 2011, firma a produs energie cât toate eolienele bistriţenilor la un loc. Firma are contract de racordare cu Transelectrica şi pentru o a doua microhidrocentrală pe râul Budac. Potrivit datelor Transelectrica, SC Zagra Hidro SRL din Bucureşti are contracte pentru trei microhidrocentrale la Zagra.

Acum, o altă firmă din Cluj, SC TEN TRANSILVANIA ENERGY SRL, vrea să construiască o microhidrocentrală şi canal de evacuare, în cadrul Barajului Săsarm.

MIS Grup investeşte în biomasă

Şi MIS GRUP SRL are deja contract de racordare la reţeaua de energie electrică, urmând să investească într-o centrală pentru producerea energiei electrice şi termice prin valorificarea biomasei ca resursă energetică regenerabilă la Anieş.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5