Cinematograful din Năsăud, în litigiu. „23 august” din Bistriţa, câştigat în instanţă

Marius Iuraşcu, director al RADEF „România Film”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că doar trei din cele 139 de cinematografe transferate către autorităţile locale mai au această funcţionalitate. În plus, multe dintre clădiri riscă să ajungă la diverşi agenţi economici, iar un posibil transfer al patrimoniului la RAPPS ar putea duce la dispariţia totală a acestora.

„În 2008, Legea 303 obliga RADEF „România Film” să predea toată sălile de cinematograf către consiliile locale. Unele şi-au cerut drepturile, altele nu, cum este Năsăudul, care la momentul respectiv nu a dorit sala. Ca fapt divers, am predat 139 săli din care funcţionează 3. A apărut Ordonanţa 47/2011 care sistează transferul cinematografelor, tocmai din cauza faptului că acele consilii locale aveau obligaţia ca patru ani să investească, să nu le schimbe destinaţia, dar problema este că din cele 139 au fost înstrăinate, într-un fel sau altul, 16.
Foarte multe cinematografe au fost retrocedate în baza Legii 10, iar cele mai multe sunt în litigiu, în baza Legii 346. E o lege specială pentru IMM-uri în baza căreia un contractant cu statul, dacă îndeplineşte nişte condiţii, se poate îndrepta împotriva statului pentru a cumpăra acel activ. Ei spun că vor să-l cumpere, noi nu vrem, ne dau în judecată şi au început să câştige pe bandă rulantă.

Din câte ştiu, şi Năsăudul este pe această Lege 346. Cinematograful Tineretului este retrocedat pe Legea 10, iar Cinematograful „23 august” este câştigat în instanţă pe Legea 346”, a explicat directorul general Marius Iuraşcu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Directorul „România Film” a atras atenţia că dacă aceste imobile vor fi transferate la RAPPS, după cum vrea Ministerul Culturii, filmul românesc este pus în pericol. „Privaţii, în special cei cu lanţuri de cinematografe doresc privatizarea acestor cinematografe. Problema nu ar fi asta, dar nu veţi mai vedea filmul românesc. Acum sunt concursuri de proiecte, filmele româneşti câştigă premii, suntem pe harta internaţională a filmului, dar nu veţi mai vedea film românesc. La mall la multiplex nu vedeţi film românesc”, a precizat Iuraşcu.

Finalmente, directorul RADEF a făcut şi o comparaţie de preţ între mall şi cinematografe, adică 30 lei/5-15 lei, plus gratuităţi.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]