Circa 3.000 de cereri pentru dispozitive medicale la CJAS

Numărul persoanelor suferinde care au nevoie de un dispozitiv medical este în continuă creştere. Bolnavii sunt trecuţi pe liste de aşteptare, iar din cauza fondurilor insuficiente din ultimii ani, unii pacienţi au fost nevoiţi să aştepte şi câte doi ani, pentru un scaun rulant sau o proteză pentru picior.

,,În 2013 au fost soluţionate 2.849 de cereri. 482 de cereri au fost din 2012. Ca şi cheltuială pentru dispozitive medicale au fost utilizaţi 1.969.000 de lei”, a spus Camelia Ilişuan, preşedinte CJAS BN.

Potrivit acesteia, cele mai solicitate dispozitive medicale sunt aparatele de administrare oxigen (395 de cereri), sacii colectori (352 de cereri), dispozitivele medicale lombostat (383 de cereri), lentilele intraoculare (279 de cereri) şi aparatele auditive (333 cereri).

Ce dispozitive medicale sunt decontate de CJAS? Preşedintele CJAS BN, Camelia Ilişuan, a explicat care sunt dispozitivele medicale decontate de CJAS. ,,Există două categorii de dispozitive medicale şi materiale sanitare. Unele care sunt utilizate de pacienţi, fie pentru a-i uşura suferinţa, cum ar fi aparatele de administrare oxigen, sacii de colostomie, fie pentru a-i corecta o deficienţă locomotorie, cum sunt protezele ş.a.m.d. Vorbim aici de dispozitive externe. Şi sunt dispozitivele interne, cum ar fi implanturile, electrostimulatoarele cardiace, tijele care nu se decontează de CJAS. Ele sunt decontate de spitalele unde se fac acele operaţii, respectiv de casele judeţene de asigurări de sănătate respective. Dacă în acel moment, spitalul nu dispune de dispozitivul respectiv, pacientul trebuie să ştie că trebuie să îl cumpere doar de la un furnizor care are contract cu acel spital, pentru a putea depune mai târziu o cerere pentru decontare. După noile norme care s-au impus, consiliile de administraţie ale spitalelor respective trebuie să stabilească un regulament pentru soluţionarea acestor cereri”, a afirmat Camelia Ilişuan.

Pentru obţinerea dispozitivului medical, asiguratul, unul din membrii familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică), o persoană împuternicită de acesta sau reprezentantul legal al asiguratului trebuie să depună o cerere la CJAS, însoţită de un document justificativ care atestă calitatea de asigurat, copie după actul de identitate, prescripţia medicală pentru dispozitivul medical. Pacientul sau rudele acestuia se prezintă cu decizia la furnizorul de dispozitive medicale care are contract cu CJAS, pentru a ridica dispozitivul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5