În claca de mălai, la părintele Morariu din Coşbuc

George Coşbuc

Comuna Coşbuc a fost gazda unui eveniment deosebit organizat de tânărul etnolog Iosif Ciunterei, în colaborare cu fii ai satului din Coşbuc, Cira Vasile, George Coşbuc şi părintele Morariu Iuliu Ovidiu.
Momentul artistic tradiţional şi-a propus să reconstituie, la propriu, toţi paşii unei clăci tradiţionale de cules a mălaiului intitulată „La popa'n clacă", obicei străvechi practicat în satele transilvanene acum aproape 100 de ani.
Personajele implicate au fost: preotul şi preoteasa - în calitate de gazdă, clăcaşii, ceteraşul, trişcaşul şi argaţii. De dimineaţa bună s-a pregătit căruţa, uneltele de lucru şi clăcaşii au plecat înspre locul cu mălai (porumb) al preotului. Aici s-a desfăşurat acţiunea în sine, şi anume, culesul mălaiului, căratul mălaiului cu cotarca la căruţă, masa de prânz, tăiatul tulenilor, toate într-o atmosferă de bună dispoziţie, veselie şi cânt popular românesc. După aceea, mălaiul cules a fost dus la casa preotului unde a fost depănuşat, împletit în cununi şi depozitat în podul casei. Acest moment a antrenat şi alte persoane faţă de cele prezente deja până la acest moment, şi anume, un grup de tineri şi tinere care au venit „în clacă" pentru a ajuta la depănuşare, precum şi muzicanţii. În timpul depănuăşrii s-au discutat poveştile satului, s-au spus povesti, proverbe , zicători, apoi după ce s-a finalizat lucrarea s-a încins un joc bistriţean în acorduri de muzică populară cântată de Ancuţa Suciu, acompaniată la vioară şi fluier de Mădălin Rostaş şi Turda Irimei. Tot aici, tinerii prezenţi au provocat momente inedite îmbinând cântul cu o profunda tematică lirică a marelui George Coşbuc, „jocul iubirii ", punctând aspecte ce ţin de lirica iubirii juvenile şi a idilelor cu farmec şi iz tradiţional. Claca reprezentă în acele vremuri un mijloc de socializare, de coeziune şi interacţiune cu ultimele realităţi ale satului cu flăcăi şi fete, tineri şi bătrâni, în care, practic, într-un mod plăcut realizau o muncă într-un cadru extins, comunitar care transformă prin amploarea ei o munca obişnuită într-o sărbătoare.
Pe întreag parcursul, toţi cei implicaţi au purtat costume populare tradiţionale de pe Valea Sălăuţei de mare valoare etnografică.
Preotul a mulţumit lui Dumnezeu pentru recolta bogată, a mulţumit clăcaşilor pentru munca depusă cu drag, într-o frumoasă slujbă de binecuvântare a roadelor oficiată în biserica satului împlinind cuvintele liturghiei „Ale Tale dintru ale Tale, Ţie îţi aducem de toate şi pentru toate".
Evenimentul s-a bucurat de o bună mediatizare în presa scrisă, în televiziune şi reţele de de socializare şi a reprezentat o încercare reuşită de a redescoperi lumea satului de altădată cu frumuseţile şi farmecul ei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5