Clinica Sanovil, locul I în Campania de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin

aproape 4500 de bistriţence şi-au făcut testul

Clinica Sanovil din Bistriţa este pe prima poziţie la nivel naţional în cadrul Campaniei de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, susţine dr. Gavrilaş Mureşan.
În perioada 15 septembrie-31 decembrie a anului trecut, de la nu mai puţin de 4465 femei din Bistriţa-Năsăud au fost recoltate şi prelucrate lame pentru testul Babeş-Papanicolau. În această campanie, au fost implicate nu mai puţin de 175 persoane, de la medicii ginecologici ai Clinicii Sanovil, informaticieni, biologi, chimişti, asistente medicale, funcţionari, dar şi circa 80 de medici de familie, parteneri ai unităţii spitaliceşti private. Echipaje mobile ale Sanovil au parcurs peste 2500 kilometri, prin Bistriţa-Năsăud, s-a lucrat în fiecare zi a săptămânii, între orele 8-20. Rezultatele sunt pe măsură, 2244 femei din mediul rural şi 2221 din cele patru oraşe au beneficiat gratuit de acest test.
Din cele 4465 lame recoltate, în 3549 cazuri nu au fost probleme evidenţiate, o pondere de peste 79%. În 916 situaţii au fost evidenţiate elemente patologice, în majoritate covârşitoare (781 lame) fiind vorba de inflamaţii banale.
Totuşi, în 3% din cazuri – adică 137 situaţii – au fost sesizate displazii agravate ale colului uterin în diferite stadii, a precizat dr. Gavrilaş Mureşan. „Acest 3% este un procent mic, dar cazurile grave, neglijate încă au rămas în populaţie. Încă nu au venit la screening. Problemele apar, în general la pacientele care nu colaborează. Femeiel care au venit până acum sunt cele receptive, care au grijă de ele, care la prima strigare a medicului au fost prezente. Acestea au mai fost la ginecolog. Avem un lot relativ curat, relativ sănătos”, a declarat dr. Mureşan.
Interesant este că dintre pacientele investigate, 20 au revenit la Clinica Sanovil, pentru lămuriri, fiind trimise de medicii de familie. Un număr de 16 paciente au fost tratate, două persoane au fost diagnosticate cu cancer de col uterin în fază incipientă, uşor de tratat, în alte două cazuri fiind vorba de cancer invaziv, cu un pronostic nefavorabil, care se tratează greu şi scump.
În loc de concluzie…O astfel de campanie nu scade frecvenţa acestei boli, dar creşte numărul situaţiilor când, depistată la timp, poate fi uşor tratată. „Programul acesta nu ar trebui să se oprească vreodată. În ţările care fac acest lucru, a scăzut rata mortalităţii prin cancer de col uterin. România nu se poate compara cu nicio ţară din Europa privind acest criteriu. (…) Dacă ţara asta intră în normalitate, fiecare femeie ar trebui să beneficieze gratuit şi să treacă o dată la cinci ani prin acest program. Ideal este la 2-3 ani, dar e bine şi aşa”, remarca dr. Mureşan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5