Colindătorii Ansamblului Folcloric „Măgura Şieului” din Şieu, premianţi ai Festivalului-Concurs „Junii Satului” de la Măguri-Răcătău – judeţul Cluj

Cea de a doua ediţie a Festivalului Concurs de Obiceiuri şi Tradiţii de Iarnă „Junii Satului” de la Măguri-Răcătău, judeţul Cluj, s-a desfăşurat anul acesta în perioada 8-9 decembrie. Evenimentul, iniţiat şi organizat de Asociaţia „De la lume adunate şi-napoi la lume date” din Cluj-Napoca (preşedinte Daniel Rusu), a fost sprijinit şi în acest an de către Consiliul Judeţean Cluj, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, având ca parteneri Primăria Comunei Măguri-Răcătău şi Căminul Cultural din localitate.

Acest festival urmăreşte redescoperirea valorilor tradiţionale, a obiceiurilor de iarnă autentice locale, promovarea acestora şi orientarea lor spre tânăra generaţie, în vederea perpetuării, conservării şi valorificării lor, păstrarea şi punerea în valoare a creaţiilor populare autentice, a portului popular, a obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti.

Anul acesta, preşedintele juriului a fost solista de muzică populară Mariana Morcan, dânsa fiind şi  reprezentanta Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, iar membrii au fost domnul Gheorghe Căpuşan – Preşedintele Asociaţiei „Poarta de su’ Feleac”, Elisabeta Guzu, tânăra şi talentata solistă de muzică populară de pe plaiuri ilvene, doamna Corina Cristuţiu, din partea Asociaţiei „De la lume adunate şi-napoi la lume date”, cea care a fost şi secretarul juriului, şi doamna Mariana Sucală, contabil şef al Primăriei Măguri-Răcătău.

Duminică, în cea de a doua zi a festivalului, a avut loc concursul secţiunii adulţi, iar la acesta au participat şase grupuri de colindători din judeţele Cluj, Bihor, Botoşani, Alba şi Bistriţa-Năsăud, concursul propriu-zis fiind precedat de o frumoasă paradă a portului popular. Toate evoluţiile grupurilor de colindători au fost deosebite, însă juriul a trebuit să îşi îndeplinească misiunea până la capăt şi să stabilească o ierarhie.

Astfel, Marele Premiu al celei de a doua ediţii a Festivalului Concurs de Tradiţii şi Obiceiuri de Iarnă „Junii Satului” de la Măguri-Răcătău a fost adjudecat de membrii ansamblului gazdă, formaţia „Junii” din Măguri-Răcătău. Premiul I a fost obţinut de grupul de colindători „Jijicanii” din Cluj-Napoca, cei care au pus în scenă un „Obicei de Rudă”, preluat din localitatea Finişel, comuna Săvădisla (judeţul Cluj). Premiul al doilea a fost câştigat de grupul de colindători al Ansamblului Folcloric „Măgura Şieului” din Şieu, iar premiul al treilea a mers în judeţul Botoşani, la grupul „Căiuţii Albaştri” din comuna Hlipiceni. Menţiuni au obţinut colindătorii din Borod, judeţul Bihor, dar şi cei din satul Geoagiu de Sus, comuna Stremţ, judeţul Alba.

Grupul de colindători al Ansamblului Folcloric „Măgura Şieului” din Şieu a prezentat în concurs un program deosebit ce a cuprins colinde şi obiceiuri tradiţionale specifice sărbătorilor de iarnă. Coordonarea artistică a grupului i-a aparţinut doamnei Viorica Gherasim, instructor fiind domnul Vasile Zbâncă. Colindătorii, dar şi jocul caprei, au fost acompaniaţi de Albin Cosma (fluier), aceştia fiind însoţiţi de însuşi domnul primar al comunei Şieu, Ioan Cifor Tiniş.

Şieuanii au fost primiţi cu multă căldură sufletească şi cu bucurie de către toţi cei prezenţi la aceste evenimente, primind aprecieri atât din partea juriului, cât şi din partea publicului spectator.

Prezenţa lor în cadrul festivalului concurs de la Măguri-Răcătău s-a datorat bunei colaborări pe care Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud o are cu partenerii culturali clujeni, iar valoarea acestui ansamblu, frumuseţea obiceiurilor şi autenticitatea costumelor populare din zonă, dar şi modul deosebit în care şieuanii ştiu să îşi păstreze şi promoveze tradiţiile locale i-au recomandat pe aceştia pentru a reprezenta judeţul nostru la frumosul festival clujean.

M-am bucurat să le fiu alături, având ocazia de a-i însoţi în cadrul activităţii culturale, deoarece aceşti oameni frumoşi, talentaţi şi cu bun simţ din Şieu reprezintă un exemplu demn de urmat şi un model pentru oricare alt colectiv artistic din judeţul nostru!

Felicitări, şieuanilor! Felicitări, Ansamblului Folcloric „Măgura Şieului”! Cu astfel de oameni putem avea garanţia că tradiţiile şi obiceiurile noastre sunt respectate şi valorificate aşa cum trebuie!

 

            Etnolog drd. Smaranda Mureşan,

Şef Serviciu – Cultură Tradiţională

Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5