Astriştii rebrişoreni nu uită…

Comemorare prof. Ştefan Roş

La un an de la plecarea în lumea celor drepţi (6 aprilie 2011), astriştii, cadrele didactice, autorităţile locale, prietenii şi familia celui care a fost profesorul de matematică Ştefan Roş s-au întâlnit la Muzeul ASTRA din comuna Rebrişoara pentru a-i aduce un omagiu, a-i evoca amintirea.

Iniţiatorul, organizatorul acestei acţiuni, vicepreşedintele Cercului ASTRA Rebrişoara, Leon Catarig, şi-a întâmpinat oaspeţii la sediul ASTRA unde, prin strădanie proprie, a redeschis muzeul etnografic al comunei natale, unde se poate urmări evoluţia culturii materiale şi spirituale, particularităţile felului de viaţă a rebrişorenilor. Sediul, extins cu puţin timp în urmă, (şi care se află în vechea şcoală unde a funcţionat ani buni după 1950 şi grădiniţa) are o sală mare în care sunt expuse obiecte din gospodăria ţăranului, din meşteşuguri precum oierit, prelucrarea lemnului, a lânii, cânepei, obiecte de suflet din corn de bou, obiecte militare, olărit etc. Mai găsim picturi pe sticlă donate de autor – Leon Catarig, alte picturi donate muzeului de pictorul Nechita Bumbu din Nepos, care înfăţişează Moara de la Podul Rebrei, Biserica de lemn din Grui sau Biserica nouă din Dobodea. O altă încăpere adăposteşte obiecte din ceramică, fotografii cu ţărani în deosebit de frumoase costume populare, pentru ca în sala de la intrare să putem citi de pe panourile expuse, numele unor personalităţi rebrişorene: poeţi şi scriitori, academicieni, doctori, profesori universitari etc.

După vizitarea şi consemnarea momentului în Cartea de Onoare a muzeului, participanţii la eveniment s-au deplasat la sediul Primăriei şi Consiliului Local al comunei Rebrişoara unde, după vizionarea unei expoziţii de pictură a pictorului Nechita Bumbu, care a venit însoţit de profesorul Mircea Daroşi, un adevărat prieten al rebrişorenilor, a urmat momentul culminant al întâlnirii: comemorarea celui care a fost profesorul Ştefan Roş. După păstrarea unui moment de reculegere în memoria dispărutului, cei prezenţi au vorbit despre viaţa şi activitatea lui Ştefan Roş.

Prof. Leon Catarig, după ce i-a făcut un portret biografic, a punctat câteva amintiri care i-au legat, mai ales în ultima parte a vieţii celui dispărut. Dascălul Ioan Mititean, împreună cu soţia - Lucreţia Mititean (care i-a dedicat o poezie) au fost cei care „i-au pus creionul în mână”, l-au învăţat primele slove, i-au fost primii îndrumători şi model de urmat în viaţă. Domnul Mititean a vorbit despre cartea care a lăsat-o urmaşilor şi comunei „Cu gândul la origini”, editată la Karuna Bistriţa, în 2009, la scrierea căreia i-a avut parteneri pe fiul său, preot Ştefan Roş, şi nora, prof. Floarea Raveca Roş. Despre viaţa şi activitatea celui de la moartea căruia s-a împlinit un an de zile au mai vorbit: prof. Ioan Seni (cu care a copilărit, i-a fost coleg de profesie şi în acţiunile altruiste din cadrul Astrei), spunând despre carte „Este un punct de sprijin în folosul celor ce vor veni”, prof. Nicolae Lup, fost coleg de gimnaziu, de liceu, de armată şi apoi de profesie, spunând că au avut un destin paralele până la un punct; prof. Romulus Berceni – coleg de catedră la Şcoala din Grui: „Cartea ui Ştefan este un studiu etnografic foarte important care atestă oameni, fapte şi obiceiuri ale rebrişorenilor de pe Valea Gersei. Îl felicit şi pe pictorul Bumbu Nechita”; profesorul Mircea Daroşi a felicitat organizatorii acţiunii. A vorbit laudativ despre fostul coleg de catedră din timpul când au predat la Şcoala Generală din Parva, apreciindu-l pentru cartea lăsată urmaşilor. După ce primarul Nicolae Bodiu a spus câteva cuvinte despre fostul coleg de administraţie (profesorul Ştefan Roş a funcţionat o perioadă de timp şi ca secretar al comunei Rebrişoara), fiul celui dispărut, preotul Ştefan Roş, a mulţumit celor prezenţi pentru că „l-aţi adus printre noi pe bunul meu tată, un om calculat, informat şi luptător atât pe plan profesional, cât şi cel al sănătăţii. Dumnezeu să-l aibă în grijă!”

Leon Catarig a mulţumit pentru prezenţă, în special primarului, directorului şcolii, Macedon Ilovan, dar şi celorlalţi participanţi la comemorarea fostului profesor Ştefan Roş, asigurând că va continua cu astfel de acţiuni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5