Comemorarea martirilor bârgăuani la Troiţa din Prundu Bârgăului

S-au împlinit în această toamnă 68 de ani de când regimul de ocupaţie horthystă s-a dedat, mai cu seamă după actul de la 23 august 1944, odată cu retragerea trupelor din Ţara Bârgăului, la jafuri în masă, maltratări şi omoruri, de o rară cruzime. In anul 1945, posturile de jandarmi au întocmit situţii referitoare la maltratatrea populaţiei româneşti şi la omorurile săvârşite în perioda septembrie 1940 – octombrie 1944.
Astfel, pentru Sectorul Prundu-Bârgăului, din cei 18 maltrataţi şi ucişi în retragere, amintim pe: Hângănuţ Grigore, în vârstă de 75 de ani, din Tiha Bârgăului, împuşcat la 15.09.1944, în Dealul Sănienilor, Hângănuţ Gheorghe, de 23 de ani, din Tiha Bârgăului, ucis prin împuşcare la 24.09.1944, în “Dealul Sănienilor”, Cheresteş Vasile, de 35 de ani, împuşcat la Baia Mare; Popandron George, din Bistriţa Bârgăului, de 63 de ani, ucis la 10.10.1944 (la motivul decesului se află însemnarea: “martir al nemului, ucis prin împuşcare de către unguri, în retragere”); Rogina Simion, de 45 de ani, din Bistriţa Bârgăului, ucis prin împuşcare la 10.10.1944; Pavel Costea, de 71 de ani, din Prundu-Bârgăului, ucis prin împuşcare la 10.10.1944 (la rubrica din extrasul din deces se află menţiunea: ”asasinat de jandarmii maghiari în retragere, periculos pentru statul maghiar”); Leon Vlad, de 50 de ani, din Prundu-Bârgăului, ucis la 10.10.1944; Raţ Vasile, de 41 de ani din Prundu Bârgăului, ucis prin împuşcare la 10.10.1944; Lucreţia Tanca, de 24 de ani, din Prundu-Bârgăului, ucisă la 10.10.1944.
Din acest odios masacru, petrecut la poalele Heniului, a rămas, printr-o adevărată minune, deşi a fost împuşcat în ceafă, un supravieţuitor, preotul Augustin Pop din Mijlocenii Bârgăului, care a relatat desfăşurarea tristului eveniment, dar al cărui calvar a mai continuat şi după aceea. A fost o mare jale în familiile celor ucişi, iar autorii odiosului masacru de la Prundu Bârgăului au reuşit să fugă, doar cu o zi înaintea intrării trupelor de eliberare şi să se sustragă, ulterior, binemeritatei pedepse.
Cei şapte martiri din Valea Bârgaielor, ucişi de trupele hortiste în noaptea de 10 spre 11 octombrie 1944 la Prundu Bârgăului, acum 68 de ani, au fost comemoraţi, duminică 21 octombrie 2012, la troiţa ridicată în memoria lor, în locul unde au fost împuşcaţi, pe uliţa Martirilor.
La ceremonia religioasă din acest an, săvârşită de un sobor de preoţi, au participat autorităţi judeţene şi locale, între care preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, directorul adjunct al Finanţelor Publice, Cristian Parasca, primarul comunei Josenii Bârgăului, Tudorel Ciotmonda, primarul Doru Toader Crişan, viceprimarul Ioan Cioncan, consilierul Teo Răcilă, din Prundu Bârgăului şi alţi consilieri şi personalităţi locale, din întreaga Vale a Bârgăului, alături de reprezentanţi ai partidelor politice şi numeroşi săteni, mulţi dintre aceştia fiind descendenţi ai unora dintre martiri, precum Pavel Costea, Leon Raţiu şi alţii.
Se cuvine să medităm adânc şi chiar să iertăm, dar să nu uităm! Să facem, în aşa fel, ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple niciodată.
Să-i cinstim şi să nu-i uităm pe martirii noştri!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5