Complexul spitalicesc de pe str. Alba Iulia, inaugurat în prezența ministrului Alexandru Rafila! Președintele Radu Moldovan: Continuăm investițiile!

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a participat la evenimentul de inaugurare a secţiilor externe de Boli infecţioase, Dermatovenerologie şi Pneumologie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, de pe str. Alba Iulia. Oficialul guvernamental a răspuns astfel invitaţiei transmise de către preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, şi managerul SJU Bistriţa, ec. Gabriel Lazany.

După vizitarea secțiilor, a fost oficiată o slujbă de sfeștanie de către un sobor de preoți condus de protopopul Alexandru Vidican. La eveniment, au fost prezenți președintele Camerei Deputaților – Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naționale – Vasile Dâncu, ministrul Sănătății – Alexandru Rafila, vicepreședintele Senatului – Paul Stănescu, vicepreședintele Camerei Deputaților – Daniel Suciu, senatorul Ioan Deneș,  deputații Diana Morar și Bogdan Ivan, prefectul Mica Oprea și subprefecții Ioan Zăgrean și Atilla Decsei, vicepreședintele CJ-Camelia Tabără. De asemenea, primarul Becleanului – Nicolae Moldovan, primarul Doru Crișan (Prundu Bârgăului), inspectorii șefi ai IPJ BN, ISU BN, consilieri județeni,  echipa managerială a SJU Bistrița, medici și personal medical au vizitat secțiile, înainte de transferul efectiv al pacienților în locația reabilitată și modernizată. De asemenea, invitat special a fost porf. Dr. Ovidiu Cotoi, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Târgu Mureș, cu care administrația județeană și municipală are un parteneriat pentru deschiderea unei extensii la Bistrița.

Președintele  Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, a menționat că acest proiect major a fost adaptat condițiilor pe care le-a impus pandemia, cu o cofinanțare substanțială din bugetul propriu, astfel că de la o investiție de circa un milion de euro s-a ajuns la 3,2 milioane euro.

„Avem aici Secția de Boli Infecțioase (55 paturi), Pneumoftiziologia (40 paturi), Dermatovenerologia (10 paturi). Suntem pregătiți aici cu 105 paturi, pentru situații de pandemie și epidemie, inclusiv 10 paturi care în termen de 24 de ore pot fi pregătite ca paturi cu specific ATI. Secția de Oncologie va fi în locația de pe str. Ghinzii, pe care o vom inaugura în această toamnă. Continuăm investițiile, am achiyiționat fostul Hotel Krone, unde pregătim o Secție de recuperare modernă, inclusiv pentru recuperarea post-Covid. (...)Am pregătit proiectul și am discutat cu ADR Nord-Vest să găsim o soluție pe Programul Operațional Regional pentru reabilitarea și modernizarea Secției de Psihiatrie  de pe str. Șieului. Completăm documentația pentru un parteneriat public-privat pentru un Centru de radioterapie, pe locul fostului punct termic de pe str. Alba Iulia”, a declarat președintele Radu Moldovan.

În context, acesta s-a referit și la proiectul de construire a unui nou pavilion al SJU Bistrița, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, care așteaptă semnarea contractului de finanțare, fiind transmis către Comisia Europeană spre evaluare. Proiectul „Extindere pavilion spital prin construirea unui corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă şi cea propusă”, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, are  o valoare de peste 50 milioane euro. Toate aceastea converg spre transformarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița ca spital județean clinic, care va ofero facilități personalului, pacienților, dar și fonduri mai mari de la CAS BN.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că a vizitat secțiile SJU Bistrița și acum opt săptămâni, astfel că este de remarcat ceea ce s-a făcut în această perioadă. Oficialul guvernamental a felicitat administrația județeană pentru tot ceea ce face pentru comunitate, dar și pe managerul Gabriel Lazany, pentru professionalism și perseverență. “Este incredibil ceea ce s-a putut face în 8 săptămâni, este perfect functional acest spital. Vreau să vă felicit pentru că ați demonstrate încă o dată că aveți vocația construcției, vocația viziunii pe termen mediu și lung și vă gândiți la ceea ce afirmăm mulți, dar facem mai puțini din păcate – dvs. ați făcut mult mai mult – vă gândiți la cetățenii acestei comunități și faptul că omul, pacientul trebuie să fie în centrul interesului sistemului de sănătate cred că aici la Bistrița, în mod simbolic, a fost realizat”, a transmis Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a reiterat faptul că Bistrița reprezintă un model de bună practică, inclusiv pe partea de resurse umane, prin parteneriatul cu UMF Târgu Mureș. „Cred că dezvoltarea acestui model de bună practică trebuie replicată. Eu chiar am propusdlui președinte să facem aici un soi de centru de training pentru autoritățile locale în vederea dezvoltării de servicii de sănătate comunitare care să reprezinte ceea ce ne dorim cu toții: o țară în care oamenii să fie sănătoși, durata de viață să fie cât mai lungă, anii de boală să fie cât mai puțini. În sănătate există numai investiții, nu sunt cheltuieli. Dezvoltarea unei țări depinde de doi piloni extrem de importanți: educația și sănătatea”, a adăugat ministrul Rafila.  

 

 


 

***

"Creşterea eficienţei energetice a Secţiilor externe ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, situate pe str. Alba Iulia, nr.7, Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud"                                                  

  • Sursa de finanțare: Programul Operaţional Regional 2014 - 2020 -Axa prioritară 3+ Bugetul local al Consiliului Județean BN

  • Valoarea totală a investiției: 15.890.176 lei (3.210.136 euro)

  • Consiliul Județean Bistrița-Năsăud 10.375.293 lei ( 2.098.265 euro)

  • Fonduri Europene: 5.514.882 lei ( 1.111.871 euro)

  • Constructor: S.C. INST-NISTOR S.R.L. (lucrări de construcții și instalații)– lider de asociere și KES BUSINESS S.R.L., asociat (servicii de proiectare)

  • Semnarea contractului de proiectare + execuție: 6 Noiembrie 2018

Unul dintre cele mai importante lucruri este că pacienții vor beneficia de un confort sporit, având baie în fiecare salon și rampe pentru distribuția fluidelor medicale, printre care și oxigen.

Obiectivele specifice ale proiectului

  • Reducerea consumului anual de energie primară din surse neregenerabile (kWh/m2/an).

  • Reducerea nivelului anual specific al gazelor cu efect de seră (echivalent tone/an CO2) cu un procent de minim 79%.

  • Reducerea consumului anual de energie primara (kWh/an) prin implementarea măsurilor de creștere a eficienței energetice cu un procent de minim 70%.

  • Reducerea consumului anual de energie finală din surse neregenerabile, prin realizarea investiției propuse în proiect cu un procent de minim 85%.

Principalele lucrări de intervenţie care au fost realizate:

  • Consolidarea elementelor, subansamblurilor sau a ansamblului structural;

  • Protejarea, repararea elementelor nestructurale şi/sau restaurarea elementelor arhitecturale şi a componentelor artistice, după caz

  • Refacere finisaje interioare și exterioare și repararea elementelor de construcţie ale faţadei care prezintă potenţial pericol de desprindere şi/sau afectează funcţionalitatea clădirii

  • Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii: (izolare termică a fațadelor)

  • Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum: (înlocuirea centralei termice, înlocuirea corpurilor de încălzire cu radiatoare, etc)

  • Lucrările de reabilitare/ modernizare a instalației de iluminat în clădiri

  • Crearea de facilităţi/adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi: rampe de acces, grup sanitar

  • Lucrări specifice necesare obținerii avizului ISU: (instalații de detectare/avertizare incendiu și stingere a incendiilor)

  • Procurarea şi montarea unui lift exterior la Obiect 3: Corp Dermato-Venerologie

  • Reabilitarea/modernizarea instalației electrice, înlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate

  • Lucrări de înlocuire a tâmplăriei interioare (uși de acces și ferestre);

  • Lucrări de modernizare a instalației de paratrăznet

  • Lucrări de amenajare exterioară și interioară a curții

  • Construire clădire stație de oxigen + Echipamente aferente Stație oxigen

  • Reparație corp de legătură Oncologie și Laborator Biologie moleculară

  • Lucrări suplimentare putere electrică instalată 630kVA prin post trafo nou și racordare linie joasă

  • Lucrări de echipare și montare grupuri sanitare pentru Spitalul Județean de Urgență Bistrița, locația strada Alba Iulia

  • Lucrări de reparații trasee gaze medicale.

 

 

 

Comentarii

12/02/22 16:32
Leon

Motto:
"Alte măşti, aceeaşi piesă,
Alte guri, aceeaşi gamă,
Amăgit atât de-adese
Nu spera şi nu ai teamă."
(Mihai Eminescu- Glossă)
Din anul 2012, de când la conducerea judetului se află Radu Moldovan, orasul Bistrita a intrat in epoca improvizatiilor. Lucrul acesta se manifestă cel mai evident in domeniul medical unde nu există o viziune clară de dezvoltare apelându-se la tot felul de cârpeli costisitoare si ineficiente. Un exemplu concret este tocmai la spitalul de pe strada Alba Iulia, unde in anul 2013 a fost inaugurată Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, reabilitată cu 1,5 milioane de lei bani de la Guvern şi CJ. (vezi: https://timponline.ro/conditii-moderne-in-sectia-de-oncologie-a-spitalul...)
La nici zece ani, tocmai această sectie modernizată urmează a fi mutată in localul spitalului TBC de pe strada Ghinzii, ceea ce denotă tocmai lipsa de viziune soldată cu o imensă risipă de bani publici.
Si asta nu e totul. Se vorbeste despre proiectul „Extindere pavilion spital prin construirea unui corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă şi cea propusă”, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, cu o valoare de peste 50 milioane euro. Dacă tot e nevoie de extinderea unor sectii spitalicesti atunci de ce să le inghesui intre blocuri spatele clădirii actuale a spitalului judetean unde există probleme legate de umbrire a corpurilor de clădire prea apropiate intre ele, ca să nu mai vorbim de amenajarea unor spatii exterioare necesare pentru iesirea bolnavilor internati . Cel mai bine este să se renunte la astfel de improvizatii si aceste extinderi să fie construite de la zero pe baza unor proiecte intocmite de specialisti si care să corespundă standardelor actuale de spatiu si dotare cu aparatură. După cum se stie, incă din anul 2009 , se vorbea despre construirea unui nou spital de urgentă la Bistrita. In acest sens exista chiar si un proiect conform căruia spitalul urma să fie amplasat în zona străzii Tărpiului în vecinătatea Liceului Logos si trebuia să aibă o suprafata desfasurată de 65.000 de metri pătrati, valoarea investitiei ridicându-se la 120 de milioane de euro. Noul Spital de Urgentă era alcătuit din trei clădiri, pe trei nivele dispunând de un număr de 462 de paturi si un heliport amenajat la nivelul solului. De asemenea, se vorbea la vremea respectivă că lucrările de constructie vor fi executate de firma italiana Astaldi. Acest proiect ar fi trebuit reactualizat si depus pentru implementare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Dar unde nu-i cap, vai de picioare.

13/02/22 16:51
Paul

Răducu nu are proprietatea termenilor când vorbeste despre transformarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița ca spital județean clinic. Prin definitie, Spitalul Clinic Judetean este o unitate sanitară publică cu paturi, care înafara gamei de servicii medicale, precum cele preventive, curative, de recuperare şi paliative, de îngrijire în caz de graviditate şi maternitate, precum şi a nou-născutului dispune de conditii necesare desfăşurării procesului de învăţământ medico-farmaceutic, postliceal, universitar şi postuniversitar, de educaţie medicală continuă, precum şi de cercetare ştiinţifică medicală.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5