Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP)

COMUNICAT DE PRESĂ

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Bistriţa-Năsăud s-a întrunit, joi, în şedinţă. Cu acest prilej au fost discutate următoarele:

1) Starea infracţională în primele nouă luni ale anului pe baza unui raport prezentat de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bistriţa-Năsăud – prezentare şi dezbateri.

2) Reguli de informare pentru cetăţenii judeţului Bistriţa-Năsăud privind buna desfăşurare a alegerilor prezidenţiale.

3) Nominalizarea subprefectului Ioan Cătălin Păun în ATOP ca reprezentant din partea Instituţiei Prefectului.

1) În ce priveşte starea infracţională din primele nouă luni ale anului, comisarul şef Ioan Bodescu, şeful IPJ Bistriţa-Năsăud, a informat ATOP că a crescut cu 6% numărul faptelor sesizate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 5529 la 5855, ceea ce situează judeţul Bistriţa-Năsăud pe locul 39 în ţară faţă de locul 35 în 2008.

Totodată, s-a înregistrat şi o creştere a infracţionalităţii constatate cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 3093 la 3206, judeţul Bistriţa-Năsăud situându-se pe locul 39 în ţară faţă de 38 în 2008.

Şeful IPJ Bistriţa-Năsăud a mai informat ATOP că, în primele nouă luni ale anului, au fost un număr de 16507 solicitări prin Sistemul Naţional Unic de Urgenţă 112, la 99% din acestea poliţia intervenind în mai puţin de zece minute.

În privinţa criminalităţii economico-financiare, în perioada menţionată s-a constatat o scădere de la 1240 de fapte sesizate în 2008 la 1048 în 2009, respectiv 1259 de fapte constate anul trecut la 1022 anul acesta. Din totalul infracţiunilor economico-financiare, 76% sunt instrumentate de serviciul de profil al Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud.

În primele nouă luni ale anului curent, au fost constatate 96 de infracţiuni de evaziune fiscală, fiind cercetate 62 de persoane. Evaziunile fiscale reprezintă 9,39% din totalul celor economico-financiare constatate.

IPJ Bistriţa-Năsăud a mai constatat 16 fapte de neglijenţă în serviciu cu patru mai multe faţă de aceeaşi perioadă din 2008.

În primele 9 luni ale anului au fost înregistrate 50 de infracţiuni din sfera drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială din care 30 în domeniul drepturilor de proprietate industrială, fiind cercetate 28 de persoane.

Alte 78 de persoane au fost cercetate pentru infracţiunea de fals în înscrisuri, iar 77 pentru infracţiuni la legea CEC-ului.

Comisarul şef Ioan Bodescu a mai informat că instituţia pe care o conduce a constatat, în primele trei trimestre ale anului, cu 7% mai multe infracţiuni de criminalitate judiciară faţă de aceeaşi perioadă din 2008. Din totalul infracţiunilor judiciare sesizate, peste 32% sunt cu autor necunoscut, iar 72% din acestea din urmă reprezintă furturi.

„Criminalitatea gravă e în scădere în ultimii trei ani. Acest tip de fapte reprezintă doar 4% (18) din totalul infracţiunilor contra persoanei. Cele mai multe infracţiuni de acest gen constatate sunt vătămările corporale grave – 38% şi omorul – 28%”, a declarat comisarul şef Ioan Bodescu.

În ce priveşte criminalitatea contra patrimoniului, aceasta deţine o pondere de 31% din totalul infracţiunilor constatate, poliţiştii bistriţeni cercetând pentru astfel de fapte 685 de persoane. Peste 64% din infracţiunile contra patrimoniului sunt săvârşite în mediul urban, iar dintre infracţiuni predomină furtul cu 63%.

Criminalitatea stradală a fost un alt subiect abordat de ATOP. Comisarul şef Ioan Bodescu a informat că aceasta a înregistrat o scădere faţă de anul trecut când, în primele nouă luni ale anului au fost 95 de infracţiuni, faţă de 95 anul acesta. Totodată, a mai spus că infracţiunile în care au fost implicaţi elevii s-au redus cu 39% de la 75 de fapte săvârşite în primele nouă luni ale anului 2008 la 66 în 2009. Ponderea cea mai mare o deţin furturile care reprezintă 37% din total.

În primele nouă luni ale anului au fost înregistrate 219 accidente rutiere din care 64 grave, 82 uşoare, soldate cu 28 de morţi, 72 de răniţi grav şi 215 răniţi uşor. Numărul de accidente rutiere este cu 18% mai scăzut faţă de 2008, iar numărul de răniţi grav cu 27% mai mic faţă de anul trecut când au fost 98 de răniţi în perioada de referinţă.

În topul primelor zece cauze generatoare de accidente se remarcă traversarea neregulamentară a străzilor ca principală sursă de accidente în localităţi şi viteza neadaptată la condiţiile de drum.

Pe baza materialului prezentat, ATOP Bistriţa-Năsăud va identifica direcţiile de acţiune pentru perioada următoare.

Mai mulţi membri ai ATOP au adresat interpelări comisarului şef Ioan Bodescu pe marginea materialului prezentat.

Unii membri ATOP au vrut să ştie când va fi marcat DN 17 între limita cu judeţul Cluj şi Bistriţa, iar Ioan Bodescu le-a răspuns că în curând va fi rezolvată şi această problemă care stă în atenţia instituţiei pe care o conduce, iar alţii au propus o intensificare a eforturilor pentru informarea cetăţenilor privind modalităţile de fraudare a cardurilor, date fiind incidentele de dată recentă.

2) În ce priveşte punctul al doilea de pe ordinea de zi, preşedintele ATOP, Luca Iancu, a prezentat un material referitor la măsurile ce se vor lua cu ocazia alegerilor prezidenţiale.

Luca Iancu a anunţat că se vor organiza filtre în ziua votării, iar în secţiile de votare vor fi mai multe camere de luat vederi aşa încât o persoană care încearcă să voteze de mai multe ori să nu poată scăpa nepedepsită.

„Sunt luate măsuri de securitate fără precedent. Probabilitatea să fii prins şi pedepsit dacă votezi de mai multe ori e mult mai mare ”, a spus comisarul şef Ioan Bodescu, care le-a cerut membrilor ATOP să transmită şi ei, mai departe, această informaţie pentru ca toată lumea să ştie la ce risc se expune dacă încearcă să voteze de două ori.

3) Membrii ATOP au acordat, în final, un vot de încredere subprefectului Ioan Cătălin Păun care va reprezenta, de drept, Instituţia Prefectului în ATOP.

La şedinţa de joi au participat ca invitaţi prefectul Cristian Florian, administratorul public al judeţului, Vasile Negruşeri, dar şi col. Florin Furnea de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5