CONCERTE SIMFONICE BISTRIŢENE

Stagiunea de concerte s-a redeschis în această toamnă la Bistrita, prin reluarea, începând din luna septembrie, a unui variat şi intens program muzical, desfăşurat în Centrul Multicultural din incinta Sinagogii bistriţene, prin organizarea Fundaţiei Societatea de Concerte Bistriţa, conduse de profesorul Gavril Ţărmure.

Concertele lunii septembrie au debutat cu recitalul cvartetului de cameră Tiberius, participant la diverse manifestări, precum: Seminarul International Bartok (Szombathely, Ungaria), Academia Internationala de Vară Praga-Viena-Budapesta (Reichenau, Austria), Festivalul Orlando (Olanda), Şcoala Britten-Pears (Aldeburgh).

Distins cu premiul 2 la Concursul International Mozart (Cluj) şi premiile 1 şi 2 la Klassic Wiener Preis (Reichenau, Austria), cvartetul alcătuit din: Tibor Molnar - vioară, Karoly Lokodi - vioară, Jozsef Molnar - violă şi Peter Kozma – violoncel, care au interpretat, la Bistriţa, compozitii ale lui Bela Bartok şi Johannes Brahms. Tot în luna septembrie a avut loc recitalui tânărului violonist Francesco Ionaşcu, laureat al concursului Eurovision Young Musician din 2006, susţinător a numeroase recitaluri şi concerte, în ţară (Cluj-Napoca, Sibiu, Ramnicu-Valcea, Satu-Mare, Targu-Mureş, Craiova) şi în străinătate (Italia, Franţa, Ungaria), care a interpretat, la Bistriţa, compoziţii de Bach, Mozart, Paganini, Enescu şi Wieniawski, fiind acompaniat, la pian, de conf. Univ. dr. Cipriana Gavrişiu. Aceste concerte au făcut parte din proiectul BisFest 2008, susţinut de Primăria Bistriţa.

Luna octombrie a continuat printr-un important eveniment cultural, realizat de Societatea de Concerte Bistriţa, Forumul German Bistriţa – Năsăud şi Liceul de Muzică Bistriţa, cu ocazia Zilei Holocaustului. Au fost prezentate lucrari din folclorul german, interpretate de corurile “Honterus – Draben der Hohe”, din Germania, dirijor: Regina Melzer şi “Excelsior”, al Liceului de muzică din Bistriţa, dirijor - Anamaria Răzoare, iar pianistul Cristian Lepădatu, sopranele Cristina Stăuceanu şi Roxana Costeanu, tenorul Ştefan Pop şi baritonul Cristian Cont, au interpretat lucrări din creaţia compozitorilor: H. Wolf, Gh. Dima, T. Brediceanu, A. Dvorak, M. Bartholdi, S. Toduţă şi W.A. Mozart.

Un alt recital cameral extraordinar a fost susţinut de violonista de origine bistriţeană, Ioana Galu, absolventă a Liceului “Sigismund Toduţă”, în 1993 şi a Academiei de Muzica “Gh. Dima”, în 1998, posesoare a diplomei de masters de la Bowling Green State University din Ohio, în 2003, studiind apoi, la Universitatea din Cincinnati, cu Prof. Yim Won Bim. Este deţinătoare a Premiului I şi Premiului Fundaţiei “SOROS”, la Concursul Naţional de Vioară “George Enescu”, Premiul II la Concursul Naţional “Starling” şi Premiul I la “Concerto Competition”, din Cincinnati. A participat, ca solistă, în concertele orchestrelor filarmonice din Cluj, Sibiu, Tg. Mures, Filarmonica din Perrysburg, Orchestra Conservatorului din Cincinnati, Orchestra Conservatorului din Heidelberg (Ohio) şi Filarmonica din Jackson (Michigan) şi a susţinut recitale în ţară, Dusseldorf (Germania), Lyon şi Villecroze (Franţa), Bowling Green, Toledo, Cincinnati, Greensboro, Jackson, şi New York City (Statele Unite).

În 2004 devine profesoară de vioară la Conservatorul de Muzică din Heidelberg, Ohio şi la cursurile de vară “Eastern Music Festival” din Greensboro, (North Carolina), iar din 2006 este concert maestru a Filarmonicii “Central Ohio Symphony”. În concertul de la Bistriţa a fost acompaniată, la pian, de către Robert Satterlee (SUA) şi a interpretat: Sonata în Re major pentru vioara şi pian, op.12, nr.1, de L.W Beethoven, Sonata în La Major pentru vioară şi pian, de Cesar Frank şi Romance pentru vioară şi pian, de Amy Beach.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5