Conferința finală a proiectului „Politici de dezvoltare a antreprenoriatului și IMM-urilor inovative în mediul rural – Rural SMEs”

Început la 1 ianuarie 2017, proiectul „Rural SMEs”, implementat de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, alături de partenerii: SODEBUR din Bugos – Spania, Consiliul Local Tipperary - Irlanda, BSC Kranj - Slovenia, Region of Western Greece - Grecia, Central Transdanubian Regional Innovation Agency - Ungaria și Comunindade Intermunicipal do Ave – Portugalia, s-a desfășurat  pe o perioadă de 4 ani si jumătate, în 2 etape. Prima  etapă a proiectului, cea de învățare prin schimburi de experiență reciprocă  și de  realizare a Planurilor de acțiune, a fost finalizată la 30 iunie 2019 cu realizarea a 7  Planuri de Acțiune care au fost implementate de parteneri.

Vineri, 19 martie 2021, partenerii proiectului, împreună cu stakeholderi, reprezentanți a unor organizații implicate în implementarea planurilor de acțiune, ai unor clustere și hub-uri de inovare digitală (DIH) din cele șapte țări, au participat la Conferința finală a proiectului, care ar fi trebuit să aibă loc la Bruxelles, însă, datorită situației actuale s-a desfășurat online.

 In prima parte, leader-ul de parteneriat a evidențiat rezultatele obținute  în  proiectul  „RURAL SMEs”:

 7 Analize SWOT referitoare la antreprenoriat și la politicile de sprijin ale IMM-urilor din mediul rural,  7 întâlniri ale partenerilor în fiecare din cele 7 țări, 25 de exemple de bune practici identificate, 60 de întâlniri ale  stakehoder-ilor organizate în cele 7 țări, 80 de persoane care și-au îmbunătățit cunoștințele și abilitățile, 7 planuri de acțiune în diferite regiuni ale statelor  din care provin partenerii, 2 seminarii inter-regionale (în Slovenia și în Grecia) pentru schimburi de experiență, 19 acțiuni implementate în cele 7 țări și 2 instrumente de politici îmbunătățite  prin Planurile de acțiune realizate în proiect (7.730.000 euro influențate prin proiect), în Ungaria și în Grecia.

Două dintre cele mai bune exemple de bune practici selectate în proiect  (din Irlanda și  Slovenia) au fost readuse în  atenția participanților.

 Conferința a continuat cu o prezentare legată de instrumentele  pentru  sprijinirea IMM-urilor și a antreprenoriatului din mediul rural, la nivel european și de o discuție legată de finanțarea pentru perioada următoare de programare.

De asemenea, în același cadru au avut loc două mese rotunde (dezbateri) având ca tematici:

1) Cum pot fi îmbunătățite deficiențele politicilor regionale pentru a promova competitivitatea în rândul companiilor din mediul rural;

2) Noi instrumente pentru  inovare și competitivitate regională: Hub-urile de inovare digitală (DIH).

Conferința s-a încheiat cu concluzii legate de importanța realizării unor astfel de proiecte de cooperare, Interreg Europe,  care să susțină dezvoltarea antreprenoriatului și a IMM-urilor din diferite regiuni alte Europei.

Ca rezultat al proiectului, Hubul de Inovare RURAL SMEs care funcționează în cadrul Centrului de Informare Tehnologică al Camerei de Comerț și Industrie Bistrița -Năsăud stă la dispoziția antreprenorilor din mediul rural interesati de  transferul de tehnologie și procese de inovare, pentru sprijin și informații utile impulsionând astfel  inovația și valorificarea mai eficientă a resurselor.

Mai multe informatii - Mihaela Cotoi  - responsabil proiect, tel. 0733-900194, email: [email protected], [email protected].

 

VASILE BAR,

PRESEDINTE

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5