CONSECINTE ECONOMICE SI MENTALITATI SPECIFICE, REFLECTATE IN SANATATEA ORALA IN ROMANIA

Un studiu realizat în perioada 2007 - 2009, prin intermediul programelor de evaluare desfăşurate în cabinetele dentare din România, arată că, doar 8,4% din populaţia României prezintă toate cele şapte semne ale sănătăţii dinţilor, respectiv, fără carii, fără placă bateriană, fără tartru, fără carii al rădăcinii dinţilor, fără pete, respiraţie şi gingii sănătoase. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 3.000 de persoane care au beneficiat de controale stomatologie gratuite..
Acelasi studiu, arata ca in România se consumă, în medie, 125 ml de pastă de dinţi pe an (adică un tub şi un sfert) faţă de aproximativ 600 ml pe an, reprezentând necesarul la un periaj al dinţilor de două ori pe zi. Potrivit acestuia, românii schimbă periuţa de dinţi, în medie, la 2-3 ani, faţă de 3 luni cât este recomandat.Totuşi, faţă de vechile studii, se înregistrează un oarecare progres, în prezent utilizându-se mai multă pastă de dinţi şi schimbându-se mai des periuţele.
Studiul mai arată că 72% din populaţie prezintă carii dentare, 42% placă dentară, 58% tartru, 23% carii la rădăcina dinţilor, 37% pete pe dinţi, 57% din populaţie nu are o respiraţie sănătoasă şi 43% dintre români nu au gingiile sănătoase.
Potrivit ultimului Eurobarometru cu privire la sanatatea orala, peste 66% din romani nu merg la dentist nici macar o data pe an ceea ce ne claseaza pe ultimul loc in Europa la capitolul sanatate orala. Pretul ridicat al controalelor si al tratamentelor dentare este principala justificare pe care o folosesc romanii pentru a-si motiva absentele din cabinetele stomatologice, mai arata cercetarea, citata de Gandul.Totodata, 33% dintre romani nu iau in serios problemele dentare, iar 16% considera ca nu au nevoie de o interventie stomatologica deoarece poarta proteze. Prin comparatie, pe primul loc in top se afla Olanda, iar 83% dintre olandezi merg, cel putin o data pe an, la dentist. Acestia sunt urmati de danezi, cu 78 de procente si luxemburghezi si germani, cu 77%. 90% dintre persoanele chestionate considera ca nu sunt suficient de bine informate in domeniul dentar.

Studiul mai arata ca jumatate dintre europeni a declarat ca a fost la dentist pentru un control de rutina sau pentru detartrare. O treime dintre ei a mers pentru un tratament banal si aproape un european din cinci, pentru un Mersul la medicul stomatolog este prea costititor pentru aproape o treime dintre romani, arata un studiu despre perceptia sanatatii dentare in tara noastra. Astfel, 31% dintre romani spun ca nu pot sustine costurile tratamentelor stomatologice pentru membrii familiei, in timp ce 50% dintre corespondenti spun ca au suficiente resurse financiare pentru asta. Totusi, potrivit studiului, 48% dintre respondenti declara ca merg la dentist o data pe an sau mai rar, iar 12% afirma ca nu merg deloc la stomatolog. Aceste procente releva o accesibilitate foarte redusa a populatiei la serviciile stomatologice.In categoria celor care nu merg deloc la stomatolog, cea mai mare pondere au au locuitorii din Moldova. Dintre respondentii care folosesc totusi serviciile medicale ale dentistilor, 37% recunosc ca viziteaza un cabinet stomatologic doar atunci cand au dureri dentare.

Constrangerile economice se gasesc reflectate in limitarea accesarii cabinetelor dentare, acestea fiind declarate ca principala cauza a amanarii unei vizite la dentist de catre 45% din populatie.
Este la fel de adevarat ca, sistemul sanitar public sufera si in tarile occidentale, dupa cum o dovedeste un studiu recent realizat in Marea Britanie care arata ca unul din trei britanici nu gaseste un dentist si trebuie sa mearga la clinici private sau sa ramana fara tratament.Sondajul arata ca jumatate din britanici amana vizita la dentist nu de teama durerii, ci de teama costurilor ridicate. Diferenta fata de 2008 este imensa: anul trecut, unul din cinci britanici nu isi permitea sa se duca la dentist, relateaza The Daily Mail.Orasul cu cele mai mari probleme este Plymouth, aici 51% dintre britanici gasindu-se in imposibilitate de a-si gasi un dentist. Pe locul doi este Southampton, cu 45% si Manchester tot cu 45%. In Londra, 54% din locuitori sustin ca ar amana vizita la dentist din cauza costurilor.
Autorii studiului sustin ca noul contract cu medicii din sistemul public introdus in 2006, care a fost realizat pentru inlesnirea accesului la un dentist creeaza de fapt mai multe probleme si creste pretul serviciilor. Acesta prevede ca medicii nu au dreptul sa introduca tarife mai mari de o anumita suma stabilita, motiv pentru care multi medici au ales sa lucreze la cabinete particulare.
Ca sa isi puna o plomba, britanicii platesc o suma de 43 de lire sterline, adica aproximativ 46 de euro (aproximativ 193 de lei - prin comparatie, in Romania, o plomba la un cabinet particular costa pana la 50 de lei.
Pentru cei mai multi romani, vizita la stomatolog este determinata de carii, durere sau inflamari ale gingiei. Doar 5% se duc la dentist pentru un control de rutina, iar cele mai importante criterii in alegerea unui cabinet sau a unei clinici stomatologice sunt costurile serviciilor si recomandarile.
Pentru intretinerea igienei dentare, 99% dintre romani folosesc periuta de dinti, iar 48% - apa sau spray-ul de gura si dispozitivele de curatare a limbii.
In timp ce romanii considera preturile pacticate pentru mentinerea sanatatii dentare destul de ridicate, turismul dentar devine o realitate si in Romania, dupa ce este deja un succes in Ungaria si Polonia. O retea de clinici stomatologice private din Romania, de exemplu, a obtinut anul trecut 20% din veniturile totale numai din servicii oferite cetatenilor straini, informeaza, joi, The Money Channel.
Potrivit stomatologilor acestor clinici, in Romania preturile sunt de doua sau chiar de trei ori mai mici fata de tarile din vestul Europei, iar tratamentele sunt la aceleasi standarde de calitate.
Un tratament stomatologic complet in Romania poate fi cu pana la 4.800 de euro mai ieftin decat in alte tari ale Uniunii Europene. In acelasi timp, costurile pentru efectuarea unui tratament dentar sunt cu 30-70 % mai mici in Europa decat in SUA ori Canada. Piata serviciilor de stomatologie din Europa de Est a devenit foarte atractiva pentru pacientii straini, datorita costurilor reduse ale ofertelor de tratamente dentare, posibilitatii de a efectua lucrari complexe intr-un timp scurt, precum si posibilitatii de a stabili programari fara liste de asteptare.
Soc. Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sanatatii, DSP BN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5