Consens politic pe tema Pietonalului Liviu Rebreanu. USL susţine proiectul variantei ocolitoare

 

Liderii grupurilor consilierilor municipali, cu excepţia democrat-liberalului Gheorghe Tuţă, şi-au prezentat poziţia cu privire la cele două întrebări adresate bistriţenilor la referendumul local de duminica aceasta. Dacă pe tema menţinerii străzii Liviu Rebreanu ca zonă pietonală, toată lumea politică locală spune DA, pentru varianta ocolitoare Bistriţa Sud nu există consens. Pe scurt – PSD, PNL, PP-DD spun DA, UDMR lasă votanţilor dreptul de a decide după propria conştiinţă, iar PER spune NU. 

 

***

Ovidiu Creţu: Pentru mine, majoritatea care se va exprima va fi VOX DEI 

         În preambulul întâlnirii cu presa, primarul Ovidiu Creţu a reitarat câteva dintre motivele care îl fac să creadă, alături de bistriţeni, în acest proiect.

         “Această variantă ocolitoare este, aşa cum am spus de nenumărate ori, cea mai importantă investiţie pe care pe care municipiul Bistriţa a avut-o în istoria lui, motorul de dezvoltare pentru următorii 20 ani. De aceea, eu am susţinut-o şi o susţin, şi văzând că există o problemă, un bulgăre care s-ar putea rostogoli să împiedice această enormă investiţie, am declanşat procedurile pentru referendum. Dacă vom renunţa la această investiţie, să o facem prin votul explicit al cetăţenilor din Bistriţa, exprimat la un referendum”, a precizat edilul municipiului.

         Ovidiu Creţu a spus explicit că varianta Bistriţa Sud este singura finanţabilă în perioada 2014-2020.

         “Atunci când m-am prezentat în campania electorală, din 2012, pentru al doilea mandat de primar, unul dintre obiectivele principale era realizarea variantei ocolitoare Bistriţa Sud. În campanile nu am fost combătut pe acest proiect pentru că se ştia că 70% din cetăţenii municipiului doresc variant ocolitoare.

         Declar şi acum, ca şi în 2011, dacă se găseşte o altă variantă care să se realizeze acum, iar nu peste 15-20 ani, sunt de acord cu orice alt traseu care să menţină banii aici.

         Avem scris negru pe albdin partea CNADNR că această variantă, pe acest traseu, de 14.58 km, este singura finanţabilă în perioada 2014-2020”, a adăugat primarul Bistriţei.

         Ovidiu Creţu a adăugat că, indiferent de prezenţa la referendum, oraşul va fi administrat după părerea celor care vin să-şi exercite votul, aşa cum este normal în orice democraţie.

         “Dacă, prin absurd, se vor prezenta 1000 de oameni la vot, iar 501 vor spune într-un fel, voi face toate demersurileca lucrurile să se întâmple aşa cum a dorit acea majoritate. Am făcut acest demers pentru a consulta cetăţenii referitor la o problemă extrem de importantă. Consider că cei care se vor prezenta la urne sunt cetăţenii responsabili, cărora le pasă şi pe părerea cărora ne vom baza. Eu îmi doresc să îşi exprime părerea toţi cetăţenii cu drept de vot din Bistriţa, dar unii, aşa cum se întâmplă la toate alegerile, nu îşi doresc să îşi exprime părerea din varii motive.

         Atunci noi trebuie să mergem şi să luăm părerea celor care doresc să şi-o exprime, celor care au atitudine şi să administrăm oraşul după părerea celor care s eprezintă la vot.

         Nu există o altă variantă în democraţie mai clară, mai limpede, mai de esenţă decât referendumul.

         Pentru mine, majoritatea care se va exprima va fi Vox Dei, adică voi urma, în tot ceea ce pot, cu toate propunerile mele ca să se rezolve problema în spiritul votului de duminică”.

***

Antal Attila (UDMR): Îi îndemnăm pe cetăţenii maghiari să meargă la vot!

         “UDMR Bistriţa-Năsăud a analizat foarte bine problema centurii şi cea a referendumului şi normal, ca în toate, sunt şi puncte negative, şi puncte pozitive. De aceea, UDMR BN a ajuns la concluzia ca să îndemne cetăţenii maghiari să participle la referendum şi să voteze după conştiinţa lor.

         Personal, eu cred că punctele pozitive sunt peste cele negative, dar, repet, este punctul meu de vedere”, a precizat consilierul local al formaţiunii maghiare.

Alexandru Bria (PSD): DA, susţinem varianta ocolitoare!

         Consilierul local Alexandru Bria, de altfel şi liderul PSD Bistriţa, a întărit faptul că formaţiunea susţine acest proiect şi îşi va mobiliza membrii să vină la vot.

         “Este evident că Organizaţia Partidului Social Democrat Bistriţa  susţine proiectul variantei ocolitoare a municipiului. Argumentele au fost prezentate de nenumărate ori. Îmi exprim regretul că ceilalţi colegi care au fost invitaţi nu au venit, puteam face un schimb de replici fără cenzura preşedintelui de şedinţă CL, să fim măcar acum mai deschişi. Mă aşteptam ca parte din discursuri să nu fie copiate din mesajele date împotriva parcului municipal. Cu aceleaşi argument combăteau şi parcul, şi acum parcul îl vedeţi.

         DA, susţinem centura! DA, ne asumăm eventualele părţi negative ale acesteia, dar este o investiţie mult prea mare ca să o lăsm să plece d ela noi”, a spus liderul social-democraţilor din CL Bistriţa.

Gelu Muthi (PNL): Susţinem această investiţie!

         Liderul liberalilor din Bistriţa a menţionat, din capul locului, că investiţia va “oxigena” bugetul bistriţenilor, iar lucrurile bune înclină cu mult balanţa pentru a spune DA.

         “La fel ca şi colegii mei, susţinem această investiţie. Referendumul este cea mai pură formă de exprimare a cetăţenilor municipiului Bistriţa vizavi de o problem de interes, care a generat atâtea discuţii, atâtea părobleme puse pe tapet. Cred că exprimarea lor în cadrul referendumului poate fi un semnal pentru noi dacă lucrurile sunt în regulă sau nu.

Din punctual nostrum d evedere, lucrurile sunt în regulă, pentru că această investiţe va oxigena bugetul bistriţenilor pentru o bună, bună perioadă de timp. Atâţia bani câţi vor fi cheltuiţi în Bistriţa, pentru un interval suficient de lung,  vor da de lucru multor firme din Bistriţa, indirect, vor intra bani în buzunarul bistriţenilor.

         Varianta ocolitoare rezolvă problema accesului în Parcul Industrial, parc industrial care este contestat din anumite zone ale politicului, că nu va veni nimeni … Eu ziv că trebuie să avem deschidere, că trebuie să avem mintea deschisă, să-I dăm drumul, să rezolvăm problema cât mai repede, pentru că un acces spre Parcul Industrial ar fi costisitor pentru bugetul municipiului Bistriţa.

         Pe şângă problemele care pun frână acestei investiţii, lucrurile bune care se întâmplă sunt cu mult mai importante, înclină balanţa faţă de celelalte.

         Bistriţenii sunt invitaţi la vot, să-şi spună punctul de vedere”, a declarat consilierul municipal Gelu Muthi.

 

Florin Taloş (PP-DD): Suntem PRO varianta ocolitoare!

         “Grupul de consilieri pe care îl reprezint şi Partidul Poporului Dan Diaconescu este, în primul tând, pro dezvoltare. În mod sigur, această variant ocolitoare va deschide noi opţiuni pentru mediul privat al Bistriţei.

         Tocmai de aceea vom fi PRO variant ocolitoare, am fost extreme de bucuros când s-a propus organizarea referendumului, pentru că, în mod sigur, vom da ascultare, votului concetăţenilor noştri.

         PP-DD transmite un mesaj bistriţenilor. Să iasă la vot, să-şi spună părerea, şi, în mod sigur, Consiliul Local Bistriţa şi domnul primar vor da ascultare dorinţei bistriţenilor”, a declarat alesul PP-DD, în cadrul întâlnirii cu presa. 

        

Alexandru Toniuc (PER): Vom vota împotriva acestui traseu!

         Consilierul local Alexandru Toniuc – liderul PER Bistriţa – crede că dezbaterea pe tema variantei ocolitoare trebuia lansată de ceva mai multă vreme. Acesta a precizat că ecologiştii nu susţin acest traseu al variantei Sud, astfel că vor vota împotrivă!

         “Invităm şi noi cetăţenii să participe la referendum. Aşa cum am făcut şi în campania electorală şi în tot acest timp, credem că pot fi găsite soluţii mai bune pentru traseul acestei variante ocolitoare, şi ne referim la porţiunea din zona centrală a oraşului, unde pentru traversarea Dealului Codrişor pot fi avute în considerare şi alte alternative.

         Din acest motiv, noi am susţinut tot timpul că vom vota împotriva acestui traseu şi sigur că toţi cei care au o părere sau alta e bine să şi-o exprime duminică”, a argimentat Alexandru Toniuc.

Comentarii

27/09/13 08:45
alt... cititor ...

VOM MERGE LA VOT CEL PUTIN TOATA SIFERIMEA , in mod sigur ... si vom vota :
- cu DA , pentru construirea acestei artere de circulatie, indiferent cum o sa-i "zica"... ;
- si cu NU, sa nu se mai mentina inchisa circulatia pe pietonal -

desi suntem absolut siguri ca "municipalitatea" nu va lua in seama voturile noastre in aceasta problema, si pietonalul nu se va deschide. Nici nu stim la ce se mai pune aceasta inrebare la Referendum, pentru ca "soferimea"... va vota cu NU la aceasta intrebare , sau domnul primar doreste doar sa ne "testeze ... nervii" ?! .

27/09/13 13:21
Vizitator

Primarul Cretu, pe care nu-l da inteligenta afara din casa, este un individ mediocru care se ocupa de gainarii (vezi mutarea statuilor, mutilarea copacilor cu drujba, mulajele de struti, ouale si merele de plastic) . Cat despre proiecte ce sa mai vorbim. Recent, la o conferinta de presa legata de receptia lucrarilor de reabilitare a parcului, primarul recunoaste ca proiectul reabilitării parcului a fost demarat prin 2006, în perioada domnului Vasile Moldovan, când a fost comandat studiul de fezabilitate, dar uita sa aminteasca de proiectul “P.U.Z. Bistrita ‘Dealul Codrisor’ (Codrisor Hill)” existent tot din 2006 si care prevedea amenajarea raului Bistrita ca zona de agrement in continuarea parcului si construirea unei artere de circulatie care sa includa si o pista de biciclete pe malul stang al raului Bistrita de la Podul Jelnii la Podul Budacului. Acum, acelasi primar, incearca sa umble din nou cu fofarlica, “inventand” un referendum pe tema centurii ocolitoare 2Sud, pe un traseu respins in instanta printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Referitor la centura ocolitoare, avand in vedere ca ponderea traficului greu vine dinspre nord (Cluj, Oradea, Baia Mare) nu este rational sa inghesui tot tranzitul prin sudul orasului, in cea mai linistita zona la mai putin de 500 m de parc , de casa de cultutura, de stadion si pe la poarta spitalului TBC. De aceea in mod logic centura ocolitoare trebuie facuta pe la nord, aceasta avand avantajul de a prelua si traficul de pe DN 17C inainte ca acesta sa ajunga in oras. Varianta ocolitoare pentru trafic greu prin nord care sa porneasca din DJ 151 deviata pe la firma Leoni apoi pe dupa cartierul subcetate, pe la Statiunea pomicola facand jonctiunea cu DN 17C de unde descarca traficul de tranzit dupa care se indreapta catre iesirea din Unirea spre Livezile. O prelungire de cca 5 km pe Valea Magherusului ar putea prelua si traficul de pe DN15A, undeva intre Crainimat si Sieu Magherus.
Cretu a ramas blocat in centura Bistrita-sud. El nu vede decat interesele personale- sa treaca drumul pe langa pamantul lui din Zavoaie. In rest nu conteaza ca taie padurea Codrisor, ca trece pe langa parcul proaspat reabilitat, ca de fapt este centura “ocolitoare” care nu ocoleste nimic. Solutia este o tampenie, deoarece nu rezolva problema traficului de pe DN 17C, care ramane prin oras.
Cu toate ca primarul s-a opus includerii in intravilan, dealul cu padurea Codrisor face parte din zona intravilana a orasului Bistrita, la fel cum dealul Cetatuia face parte din zona intravilana a Clujului. Atata vreme cat exista strazi precum Pe Tabara, Amurgului, Crangului sau Lempes care inconjoara dealul Codrisor este numai o incapatanare a unui singur om sa nu includa “de facto” zona in intravilan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5