Consilierii ACL acuză ilegalităţi în schimbarea din funcţie a lui Peteleu. Kiss Laszlo, noul viceprimar al municipiului Bistriţa

Viceprimarul municipiului Bistriţa, liberalul Ioan Peteleu, a fost schimbat din funcţie, în cadrul şedinţei ordinare de joi a Consiliului Local, la iniţiativa unui grup de 11 de aleşi locali. Printre cei care au iniţiat proiectul vizând schimbarea viceprimarului s-au numărat consilierii PSD, consilierul UDMR, doi foşti consilieri ai PNL, care au depus adeziuni la PLR, şi cei doi foşti consilieri PP-DD. Noul viceprimar al municipiului a fost votat Kiss Laszlo (38 ani), de naţionalitate maghiară, care a fost ales în 2012 pe listele Partidului Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD). Odată cu OUG 55, Kiss Laszlo a ales să se înscrie în PSD.

Alegerea lui Kiss Laszlo ca viceprimar a fost una cu peripeţii, cu incidente legate de procedura de vot. Liderului grupului de consilieri PDL Gheorghe Tuţă a anunţat în plenul şedinţei că atât democrat-liberalii, cât şi liberalii nu vor vota proiectele care vizau schimbarea viceprimarului şi alegerea noului viceprimar, motivând faptul că iniţiatorii nu au adus argumente legate de activitatea lui Ioan Peteleu la conducerea primăriei.

Se ridică o întrebare firească legată de un mod de a aborda conducerea unei instituţii publice. Nu este niciun motiv subiectiv ori obiectiv invocat, în afară de liberul albitrul al unor consilieri. Ar trebui să avem în vedere criterii de valoare, de profesionalism şi nu liberul arbitru”, a spus Gheorghe Tuţă.

De cealaltă parte, consilierul PSD Camelia Tabără a declarat că liberalul Ioan Peteleu trebuie să se decidă dacă e în Opoziţie sau face parte din echipa primarului.

"Domnul Peteleu de vreo două luni de zile nu se poate hotărî dacă face parte din Opoziţie sau din echipa primarului. Din punctul meu de vedere trebuie să se retragă singur. Nu poate fi în acelaşi timp în două ipostaze", a spus Camelia Tabără. Pentru alegerea lui Kiss Lazlo în funcţia de viceprimar a votat şi ecologistul Alexandru Toniuc, colegul său de partid Maxim Gagea refuzând să voteze.

Scandalul a izbucnit când secretarul primăriei, Floare Gaftone, a anunţat că una dintre ştampile nu a fost aplicată în patrulaterul corespunzător şi că votul respectiv ar trebui anulat. Straniu sau nu, votul respectiv aparţinea consilierului PER Alexandru Toniuc. Ulterior, acesta a anunţat public că acel buletin de vot îi aparţine şi că a comis o greşeală, dar că intenţia sa a fost de a-l vota pe noul viceprimar. Nemulţumiţi de faptul că votul consilierului PER nu a fost anulat, consilerii PDL şi PNL au părăsit sala de consiliu.

Ioan Peteleu (PNL): Votul domnului Toniuc este vot nul.

Gheorghe Tuţă (PDL): Noi am cerut o pauză de consultări, am discutat şi cu colegii de la PER, domniilor lor ne-au asigurat că nu vor să participe să voteze cele două proiecte, fiindcă nu sunt de acord cu schimbarea din funcţie a viceprimarului. Sigur, domnul Toniuc a votat. Probabil o să îl întrebaţi pe dumnealui care au fost raţiunile. Dar votul domnului Toniuc este vot nul.

Alin Seserman: Legat de domnul Toniuc, părerea mea e că nu e normal cum a procedat. Am avut o întâlnire înainte cu 5 minute, nu mi se pare normal ca atunci să spui un lucru şi după 5 minute să faci exact invers.  Din păcate, nu e prima dată când se întâmplă lucrul acesta. Sperăm ca e viitor să fie mai riguros.

Şedinţa a continuat cu Kiss Laszlo viceprimar, căruia edilul Ovidiu Creţu i-a urat să se integreze în echipă, asigurându-l că va avea tot sprijinul său în acest sens.

"Doresc să vă integraţi în echipă. Să nu îşi închipuie cineva că vine în Primăria Bistriţa şi ştie tot. Sunteţi un om tânăr, aveţi perspective foarte largi. Aţi intrat în executiv, aici este altceva decât în consiliu unde se face politică. În executiv este o echipă care funcţionează, o echipă inde nu s-a integrat nici domnul Peteleu, nici doamna secretar Floare Gaftone. Spun asta cu amărăciune, din păcate. Dumneavoastră sunteţi de altă factură, veniţi cu experienţă şi din mediul privat şi aveţi toate şansele. Veţi avea susţinerea mea pentru a vă integra. Vă felicit şi vă aştept la lucru", a spus primarul Ovidiu Creţu.

Vizibil emoţionat, noul viceprimar Kiss Laszlo a mulţumit consilierilor pentru încrederea acordată şi s-a angajat să ţină cont de sfaturile primarului şi să îşi ducă cu demnitate mandatul la final.

"Sunt emoţionat, însă doresc să vă mulţumesc pentru încrederea pe care mi-aţi acordat-o, pentru că mă susţineţi în această funcţie foarte importantă. Mă angajez să dau tot ce e mai bun pentru bistriţeni şi să duc cu demnitate funcţia şi mandatul la final. Referitor la sfaturile domnului primar, am să le accept, pentru că oricine ar zice despre el, este un om cu vastă experienţă, atât în domeniul administrativ, cât şi în politică", a afirmat viceprimarul Kiss Laszlo.

Vezi ce spun consilierii ACL:

Sorin Hangan, consilier municipal PNL: Vreau să îmi cer scuze cetăţenilor că am plecat în timpul şedinţei şi asta pentru că m-am trezit într-un film de dinainte de 1989 şia m simţit că nu pot rămâne. Nu am avut puterea să rezist şi îmi cer scuze în faţa dumneavoastră şi a cetăţenilor.

Gheorghe Tuţă, consilier municipal PDL:  Hotărârea privind schimbarea din funcţie a viceprimarului Peteleu este nelegală din punctul nostru de vedere, neîntrunind numărul de voturi valabile şi legale. Cei doi conmsilieri care şi-au pierdut mandatul (Gelu Muthi şi Marius Armean) au votat, practic numai 9 consilieri au fost în condiţii de legalitate care au votat pentru demitere. Vom ataca această hotărâre, precum şi proiectul de hotărâre privind numirea în funcţia a lui Kiss Lazslo în contencios.

Îmi pare rău că domnul Kiss Laszlo s-a pus într-o asemenea ipostază, a intrat pe uşa din spate în 2012 în Consiliul Local şi acum s-a pus viceprimar tot pe uşa din spate în condiţii total ilegale. Sper să aibă Kiss responsabilitatea să aştepte să-şi exercite un mandat în condiţii de legalitate.

 Nu vom boicota de aici înainte şedinţele de CL, vom participa la toate şedinţele fiindcă oraşul trebuie să meargă înainte, indiferent de aceste lucruri. Fac un apel la primarul municipiului, la grupul de consilieri PSD şi la preşedintele PSD Bistriţa Alexandru Bria să revină la responsabilitate şi la raţionalitate pentru a putea coopera în continuare în CL într-un spirit de respectare strict a legii.

Alin Seserman, consilier municipal PDL: Trebuie remarcat că în ultima perioadă administraţia Creţu a devenit foarte greu de suportat. În ultimul timp, Ovidiu Creţu consideră că acest Consiliu Local este o anexă a lui şi cine i se împotriveşte se opune marilor lui proiecte pe care le are pentru municipiul Bistriţa. Există riscul ca acest CL să fie chiar şi dizolvat, după cum ştiţi legea prevede dacă trei hotărâri consecutive sunt nelegale, CL urmează a fi dizolvat, lucru pe care nu cred că şi-l doreşte, deşi pute lua în calcul şi lucrul acesta. Ovidiu Creţu, după părerea lui, poate conduce singur Primăria. A retras atribuţiile tuturor şi face doar ce crede el de cuviInţă. Un comportament tipic de baron local.

Îmi exprim dezacordul faţă de domnul prefect Ţintean care a intrat în acest joc politic în ultimul timp. Dânsul înţelege să facă acolo jocul PSD. Dacă l-a pus PSD, el trebuie să răspundă în faţa PSD-ului. Prefectura e o instituţie unde se asigură legalitatea, însă dânsul face precum îi spune Radu Moldovan şi domnul primar. E un lucru dezamăgitor din partea domniei sale, dar îmi pare rău că acum la final de carieră s-a vândut total PSD-ului.

Ioan Peteleu, consilier municipal PNL: Am asistat la un spectacol grobian de cea mai joasă speţă. Îmi menţin declaraţia că domnul primar se consideră mai presus decât oricare altă persoană şi chiar de Dumnezeu. Oamenii aceştia au depăşit orice imaginaţie, s-au coborât la fapte care nu le fac cinste, mai ales că unii dintre ei sunt de profesie jurişti. Vom continua în ceea ce ne priveşte să facem totul ca aceste hotărâri să fie anulate, pentru că nu au respectat nicio procedură legală.

 

Comentarii

17/10/14 10:47
Vizitator

Cretu are o mentalitate de vataf si trateaza orasul Bistrita ca pe propria mosie. Iata ce sustinea edilul Bistritei intr-un interviu din presa locala aparut in vara anului 2013: “Viceprimarul este ajutorul primarului. Dacă cineva crede că viceprimarul este reprezentantul Consiliului în aparat şi cel care îl controlează sau îl monitorizează pe primar, se înşeală. Viceprimarul, ori e ajutorul primarului, ori nu e nimic.”, dupa care adauga: “Cine ţine minte, cine îşi aminteşte de viceprimarii din acea vreme? Totul se descarcă pe primar şi eu îmi asum lucrul acesta. Dacă se descarcă lucrurile pe mine, pot să las eu frâiele din mână? Nici nu intră în discuţie aşa ceva.”
Prin urmare, daca viceprimarii sunt considerati ca niste slugi ale primarului, ce sa mai vorbim de consilieri sau de simplii cetateni. De altfel se vede bine rezultatul modului despotic de administrare a orasului. Pe cine a consultat primarul cand a mutat statuile dupa mintea lui cea proasta incat s-a ales praful de istoria orasului (vezi monumentul Sula langa Prefectura in locul statuii lui Petru Rares, sau bustul lui Cuza mutat de la IJP in Piata Unirii care isi trage numele de la Marea Unire din 1918 si nu are nici o treaba cu Cuza ). Sau pe cine a intrebat cand a mutilat copacii de strazi pana s-au scat cu totul?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5