Consiliul Judeţean: 31 de tronsoane de drumuri judeţene vor beneficia de finanţare europeană. Bistriţa-Năsăud primeşte 100 milioane euro din cele 162 milioane de la nivel naţional

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, reunit în şedinţă de îndată, a aprobat, în unanimitate, cinci proiecte de hotărâre , necesare în vederea accesării de fonduri europene prin Programul Opraţional Regional 2014-2020 pentru infrastructura rutieră. Şedinţa Consiliului Judeţean a fost condusă de vicepreşedintele Vasile Puica, care a explicat necesitatea adoptării hotărârilor în regim de urgenţă, pentru a putea continua demersurile în vederea semnării contractelor de finanţare.  

Practic, este vorba despre 31 de de investiţii, pe tronsoane de drumuri judeţene cu o lungime de 242 kilometri, cu o valoare aproximativă de 100 milioane euro.   Cele cinci proiecte majore includ sectoare de drum judeţean care au fost deja modernizate, aşadar finalizate, care sunt în execuţie (cu finanţare de la Guvern sau din bugetul judeţean), dar şi aflate doar în stadiul de aprobare a Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI) şi a indicatorilor tehnico-economici.  Dacă pentru cele cinci proiecte vor fi semnate contractele de finanţare, practic se recuperează banii pentru cele deja finalizate – fie de către Consiliul Judeţean, fie de Ministerul Detvoltării Regionale -  iar deconturile pentru cele în lucru sau care nu au început se vor face din fonduri europene. Per total, la nivel naţional a fost disponibilă suma de 162 milioane euro, iar Bistriţa-Năsăud are şanse foarte mari să absorabă un total de 100 milioane euro, asta după ce proiectele au trecut de etapele de conformitate şi eligibilitate şi au fost verificate din punct de vedere tehnic şi financiar.

Prin Ordinul M.D.R.A.P. nr.5259 din 06.07.2018 s-a aprobat Ghidul Solicitantului – Condiţii specifice de accesare a fondurilor – Apelul: POR 2018/6/6.1/6 PROIECTE NEFINALIZATE, Apel naţional pentru regiunile mai puţin dezvoltate pentru Axa prioritara 6 - Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, Prioritatea de investiţii 6.1 - Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a propus la nivelul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest un număr de cinci proiecte complexe care grupează un număr de 31 de lucrări de investiții având ca obiect modernizarea unor sectoare de drum județean, respectând condițiile de continuitate și conectivitate a traseelor, în conformitate cu condițiile de eligibilitate a proiectelor specifice Axei prioritare. Aceste propuneri au fost aprobate prin Hotărârea Consiliului pentru dezvoltare regională a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest nr. 494/29.06.2018 cu privire la extinderea reţelei de drumuri aferente Proiectului Strategic „Traseul Regional Transilvania de Nord”.

În calitate de beneficiar, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud trebuie să își asume faptul că la momentul recepției lucrărilor implementate prin proiecte, întregul traseu va fi funcțional, în stare bună, în integralitatea sa (inclusiv tronsoanele finanțate din alte surse de finanțare), asigurându-se conectarea la rețeaua TEN-T.

 

USR-PLUS

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]