Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va contracta serviciile unei case de avocatură pentru procesul cu UCGN

Miza:clădirile Spitalului de pe str. Independenţei

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a aprobat, în şedinţa ordinară, achiziţionarea de servicii juridice de asistenţă şi reprezentare a preşedintelui CJ BN în dosarul civil nr. 123/112/2014 aflat pe rolul Tribunalului Bistriţa-Năsăud. Dosarul are ca obiect plângerea formulată de Uniunea Comunelor Grănicereşti Năsăudene împotriva Dispoziţiei nr.305/18.12.2013 emisă de către preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, prin care UCGN  solicită restituirea în natură sau în echivalent bănesc a imobilelor, teren si construcţii, situate pe str. Independenţei nr.30, aflate în domeniul public al judeţului Bistriţa-Năsăud şi în administrarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, în care funcţionează unităţi sanitare de stat.

         “Avem un proces important cu Uniunea Comunelor Grănicereşti pentru cele 3 clădiri de pe Independenţei şi pentru a avea garanţia că suntem reprezentanţi la cel mai înalt nivel, ţinând că serviciile noastre juridice sunt limitate la nivelul administraţiei judeţului, vă cer acordul să putem achiziţiona servicii juridice. (…) Din toate informaţiile care există, şansele sunt foarte mari. Din documentele care vin de pe la Arhivă, se pare că ceea ce solicită colegii noştri de la Uniunea Comunelor Grănicereşti nu e chiar la fel cum susţin”, a precizat preşedintele Radu Moldovan, motivând demersul staff-ului CJ.

         De celaltă parte, consilierii Opoziţiei au menţionat că nu se justifică un contract cu o firmă de avocatură, asta pentru că administraţia judeţeană “s-a tot ocupat de chestia asta” (Eugen Curteanu), iar reprezentarea Consiliului Judeţean de către o casă de avocatură nu dă  garanţia câştigării acestui proces. În plus, Monica Săsărman a menţionat că are încredere în “capacitatea juriştilor din Consiliul Judeţean de a face faţă cu brio unei astfel de provocări”. Aceasta a adăugat că în procesul retrocedărilor de la Bacău, câştig de cauză a avut o juristă a unei instituţii silvice, iar în multe dosare ale CJ BN echipa coordonată de secretarul Iosif Redl a obţinut sentinţe favorabile.

         Drept replică, preşedintele Moldovan a ţinut să puncteze că nu a solicitat astfel de servicii juridice “externalizate” în mandatul său, însă importanţa speţei o cere.

         “E pentru prima dată în cei trei ani când vă cer, spre deosebire de vechea practică – dacă vreţi vă fac o evidenţă cu contracte de consultanţă juridică în ultimul mandat 2008-2012 şi sume, şi sume plătite, şi procese pierdute.  Am considerat că fiind un proces foarte important, pentru a avea garanţia că suntem reprezentaţi la cel mai înalt nivel, trebuie să avem pe lângă expertiza juridică a colegilor din Serviciul Contencios administrativ al Consiliului şi o casă de avocatură. Nu putem vorboi de preţuri, pentru că nu am discutat cu nimeni, nimic. Avem o lege şi o ordonanţă care reglementeazăachiziţiile publice şi, dacă CJ va primi acordul plenului, vom face toate demersurile pentru achiziţia acestor servicii juridice. Vreau să mă asigur că am făcut tot ceea ce ţine de mine ca acele clădiri să rămână în patrimoniul public al judeţului”, a spus Radu Moldovan.

                         

***

         În ceea ce priveşte stadiul dosarului, “procesul este pe fond”. Prin Încheierea pronunţată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud, în Dosar nr.123/112/2014,  în sedinţa publică din data de 2 decembrie 2014, s-a încuviinţat efectuarea unei expertize în construcţii şi a unei expertize topografice în vederea identificării imobilelor teren şi construcţii preluate în proprietatea statului, a celor construite după preluarea în proprietatea statului, precum şi a adăugirilor la construcţiilor existente la preluarea în proprietatea statului a imobilelor.

         Pentru următorul termen de judecată fixat de către instanţa de judecată, părţile, dacă este cazul, urmează a depune Obiecţiuni la raportul de expertiză topografică întocmit de către expert tehnic Talpoş Marius, potrivit informaţiilor CJ.

 

Comentarii

30/04/15 10:40
Vizitator

Cand vine vorba de Uniunea Comunelor Grănicereşti Năsăudene, exista atatea pareri eronate, patimase sau neavenite ale unor politicieni sau indivizi de conditie intelectuala mediocra. In esenta, este vorba despre Districtul Grăniceresc Năsăudean purtand numele de Al doilea Regiment Valah de Infanterie Grănicerească, despre care cel mai bine vorbeste marele istoric Nicolae Iorga in lucrarea sa intitulata Neamul romanesc in Ardeal si Tara Ungureasca la 1906: "Pe la jumătatea veacului al XVIII-lea, sub MariaTeresa, şi generalul Buccow, comandant al Ardealului, a dat paza hotarului unor regimente de săteni,mai mult români, care, exercitîndu-se la arme şi ţinîndu-se totdeauna gata de luptă, nu-şi părăseau pentru aceasta grija cîmpului. Instituţia a fost desfiinţată după 1800, şi din ea n-au rămas la Năsăud decît steagul ciuruit de gloanţe şi cîte o tablă amintitoare, în biserica nouă. Dar averea grănicerilor s-a păstrat, şi vechea răsplată a vitejiei ţăranilor slujeşte astăzi la înălţarea de asemenea biserici şi la susţinerea unei şcoli ca aceasta, în care învaţă în mare parte urmaşi de-ai oştenilor". Regimentul Năsăudean a fost desființat în 1851, dupa aproape un secol de existență. Asa cum spunea Iorga averea granicerilor s-a pastrat, dar din pacate aceste proprietăţi au fost ulterior confiscate de statul comunist printr-un decret de naţionalizare în anul 1948. Intre acestea se numara si cladirile din Bistrita de pe bulevardul Independentei 30, care au apartinut Societatii REGNA. Astazi, prin actiunile Uniunii Comunelor Grănicereşti Năsăudene, sunt revendicate clădiri şi terenuri, care le-au apartinut, chiar daca in ele functioneaza si in prezent, la 25 de ani de la caderea comunismului, sedii ale unor şcoli, spitale ori alte instituţii de interes public, punand capat samavolniciei comuniste.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5