Consiliul Judeţean va primi, gratuit, o casă

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va primi, gratuit, o casă. Anunţul a fost făcut, de Ziua Culturii Naţionale, de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna. Clădirea, ce este aproape finalizată, aparţine scriitorului Niculae Vrăsmaş şi este în centru în Prundu Bârgăului, pe strada cu Căminul Cultural. Directorul Bibliotecii judeţene, Ioan Pintea, spune că aici va fi inaugurată o filială a bibliotecii şi un muzeu, gestul scriitorului fiind unul onorabil.
“În primăvara anului 2014 am pus bazele unuia dintre cele mai importante lucruri din viață. Am construit, pe vatra veche, distrusă în 1992 de un mare incendiu, a gospodăriei părintești din Prundu Bârgăului, doar în trei luni, o casă proprie, cu zid din piatră vulcanică (tuf dacitic), cărămidă și lemn, cu obiectiv de a fi „Casa Vrăsmaș - bibliotecă și muzeu”, clădirea fiind terminată doar „în roșu”, dar pe care, sperăm, să o finalizăm în 2016, cu scopul de a folosi comunității. Sunt de părere că netul nu va înlocui în totalitate cărțile, de aceea consider că ele trebuie să fie respectate. Cărțile sunt cărămizile din zidul culturii. Născută ca din cenușă, considerăm această construcție un „copil” - și spunem asta pentu că noi nu avem copii - și vrem ca ea să-i țină locul și să slujească exclusiv obiectivului propus, spre propășirea culturii în viitor. Ea poartă, în alcătuirea sa, un bulgăre sclipitor din Casa Zodiac, din București, în care am locuit până în 2000. Îmi pare rău că pentru extinderea construcțiilor, a trebuit să retezăm cireșul de la stradă, părul de la nord, mărul și vișinul de lângă vechiul garaj, precum și o parte din vie, toate pe care noi le-am sădit și din fructele cărora ne-am înfruptat câteva decenii, acum amintindu-ne doar de umbra lor, cu regret, dar și cu mulțumirea că în locul lor s-a născut „ copilul” mult dorit, care să slujească nemijlocit culturii. În proximitatea noilor construcții au mai rămas încă mulți, alți pomi mai tineri în loc, viță de vie, zmeură, prunul bistrițean, renglotul, mărul golden și cel ionatan, părul tomnatec, cireșul cel mare și nucul bătrân, ultimii plantați de către tatăl meu” declară Niculae Vrăsmaş.
Câţi dintre noi ar face un asemenea gest, de a dărui posterităţii un muzeu construit din temelii cu fonduri proprii? Felicitări, Nicu Vrăsmaş. Casa Vrăsmaş va rămâne un reper pentru cultura de pe Valea Bârgăului, adunând cărţi, obiecte din sat ce ne amintesc de tradiţiile noastre, fotografii vechi, tablouri etc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5