Construcţia celor 3 case de tip familial, la Năsăud, pusă în pericol! Şase sute de mii de euro ar fi fost investiţi pentru copii

Consiliul Local Năsăud a respins proiectul de hotărâre prin care se predau amplasamentele pentru cele trei case de tip familial pe care Fundaţia Hope and Homes for Children Romania dorea să le construiască în localitate. Mai mulţi aleşi locali ai PNL s-au abţinut de la vot, astfel că proiectul nu a întrunit majoritatea necesară de două treimi.

         „Fundaţia a venit cu propunerea să construiască la Năsăud trei case gratuite, cu toate dotările necesare, condiţia era ca noi să punem la dispoziţie terenul. Ne-am adresat primarului Mircea Romocea, l-am rugat să identifice trei locaţii. Una parţinea DGASPC şi mai aveam nevoie de încă două. Au fost discuţii în Consiliul Local, iar, din păcate, consilierii PNL (foşti PDL şi PNL) s-au opus acestei iniţiative, doar pentru că a venit din partea primarului. Nu înţeleg cum poţi să te opui unei investiţii de aproximativ 600.000 euro şi unei şanse pentru aceşti copii care şi aşa sunt oropsiţi”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele CJ, Alexandru Pugna.

         Potrivit acestuia, staff-ul CJ BN şi al DGASPC BN au avut o discuţie cu grupul consilierilor PNL, condus de viceprimarul Nicolae Găitan, şi se părea că se ajunsese la un consens, însă votul din Consiliul Local a demonstrat contrariul. „Nu toţi consilierii PNL s-au opus, doar o parte din ei, şi anume dl. viceprimar Niculae Găitan, Drăgan Petru, Viorel Naşcu, Răzvan Redac, Ovidiu Maghiar şi Marius Marica şi independentul Ionuţ Cremene”, a menţionat vicepreşedintele Pugna.

         În aceste condiţii, dacă legislativul năsăudean nu îşi va schimba părerea, administraţia judeţeană şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud propun ca proiectul să fie implementat la Bistriţa. Asta şi pentru că jumătate din copiii de la Centrul pentru Protecţia Copilului Năsăud sunt de pe raza municipiului Bistriţa şi localităţilor limitrofe. Probleme ar fi doar pentru cei 32 de angajaţi, nevoiţi să facă naveta Năsăud-Bistriţa!. ”Mă gândesc că aceşti consilieri au  o mare resposnabilitate faţă de angajaţii de acolo şi faţă de copii, care ar putea să aibă condiţii foarte bune de trai”, a mai spus Alexandru Pugna.

         De cealaltă parte, directorul general Delia Fontul de la DGASPC BN a punctat că  protocolul de colaborare dintre DGASPC BN, Consiliul Judeţean şi HHC România, cu privire la închiderea Centrului pentru Protecţia Copilului Năsăud şi construcţia celor 3 case de tip familal, a fost semnat încă din septembrie 2014. Proiectul însemna şi alinierea la Stategia naţională privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului pentru perioada 2014-2020.

         „Vreau să mulţumesc fundaţiei pentru proiectul de la Teaca şi faptul că monitorizează acest proiect, pentru înţelegerea care au arătat-o, deşi noi am tergiversat foarte mult, din septembrie 2014 şi până acum, când nu putem să le dăm o soluţie concretă. Ei sunt deosebiţi, au închis 47 de instituţii la nivel naţional, au dezvoltat 87 case de tip familial, în toată ţara. Au o activitate serioasă şi ne-am considerat privilegiaţi”, a menţionat Delia Fontul.

         Potrivit şefului DGASPC BN, la Năsăud sunt 68 copii rezidenţi, dintre care 21 urmează să părăsească sistemul până în 2017 (reintegrare în familie, plasament la asistenţi maternali sau vor împlini 18 ani), iar ceilalţi aputea beneficia de servicii de protecţie în cele 3 case de tip familial. Aici lucrează 33 persoane, iar implementarea proiectului nu ar determina reduceri de personal.

         Aşadar, totul este la mâna consilierilor locali, invitaţi, luni, la ora 9.00, la o discuţie finală, la Centrul din Năsăud!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5