Consumul de alcool la tineri

Mulţi copii şi tineri nu devin consumatori de alcool, ci doar experimentează   senzaţii noi. Ei încearcă să-şi depăşească    limitele, nu cred că li s-ar putea întâmpla  ceva grav, îi imită sau se comportă ca prietenii sau cei din jurul lor. Să nu uităm faptul că tinerii şi copiii de astăzi trăiesc într-o lume în care alcoolul, ţigările şi alt tip de substanţe sunt nu numai o tentaţie, ci uneori un stil de viaţă promovat pe multe canale media: prin internet, filme şi chiar în grupul de prieteni, în gaşcă.

            Din fericire însă, aceşti copii şi tineri vă au pe dumneavoastră: părinţi, bunici, unchi şi mătuşi, naşi sau fini, vecini sau prieteni. Îi puteţi ajuta să descopere pericolele ce-i aşteaptă atunci când cad pradă alcoolului, dar şi cum pot fi echilibraţi atunci când este vorba despre alcool.

Care sunt semnele cã un copil consumă alcool?Miroase a alcool; dorinţa de a sta noaptea cu prietenii, mai alesdupă club, disco sau o petrecere; dintr-o dată utilizează mentă, pătrunjel sau sespală pe dinţi mai des; utilizează parfum sau after-shave puternicmirositoare; devine foarte retras, mai mult decât de obicei; lipsa de coordonare a gesturilor şi a vorbirii; comportament excitabil, ameţit sau modificări ale

dispoziţiei; schimbarea în programul de somn şi oboseală întimpul zilei; lipsa de interes faţă de persoanele din jurul său, faţă de orice activitate, în general lipsa de interes pentru orice - nu are chef să facă nimic şi nici săvorbească cu cineva; rezultate şcolare slabe şi absenteism şcolar; este dator cu bani; furtul şi minciuna.

Care sunt efectele consumului de alcool?

         Mahmureala. Pare haios să spui cuiva „Sunt mahmur”, dar puţini ştiu că acesta este efectul intoxicaţiei cu alcool. Persoana este de fapt  deshidratată, se simte rău, are dureri de cap şi este irascibilă. Creierul este cel care suferă cel mai mult de pe urma deshidratării.

 Rezultate slabe la invatatura.  Consumul de alcool poate fi cauza dificultăţilor de învăţare, poate submina, de asemenea, atenţia,puterea

         Riscul de a fi consumator de droguri. Adolescenţii care consumă alcool sunt supuşi unui risc chiar viaţa pot fi puse în pericol. mare de a consuma tutun şi droguri. Asta pentru că, sub influenţa alcoolului, pot lua decizii greşite, fiind influenţaţi de alte persoane, sau tentaţi şi de alte „senzaţii” noi.

         Practici sexuale cu risc. Sub influenţa alcoolului se pot întreţine relaţii sexuale neprotejate, sau cu persoane necunoscute.

Comportamente anti-sociale şi sănătate mintală deteriorată.Problemele de comportament sunt extrem de vizibile şi se  ajunge chiar la violenţă, la acte delincvenţionale. 

Există mai multe tipuri de consumatori cu diverse caracteristici şi comportamente si anume:  preconsumatorul,experimentatorul, exploratorul,  consumatorul social sau ocazional,  consumatorul regulat.

       Locurile unde beau tineri sunt multimple  la o petrecere; într-un bar; la şcoală;

acasă la prieteni sau chiar în propria casă; în parcuri; în vacanţe – în tabere şi excursii.

        La întrebarea „când beau”, raspunsurile sunt și ele multiple. În general la sfârşitul săptămânii când sunt cu prietenii şi nu sunt supravegheaţi de adulţi. Când sunt trişti, când sunt tentaţi de alcool; când vor să fie în centrul atenţiei;ocând părinţii le interzic categoric  sa „puna gura pe alcool”.

Informațiile despre alcool le iau  de la TV sau radio, de pe internet, din ziare sau reviste, de la familie sau de la vecini, din publicitate.

Iată aici un exemplu de  instrument care vă poate fi foarte utile în relaţia cu copilul. Este exemplul unui  plan de familie (aici, analiza unei singure probleme; ele pot fi mai multe și trebuiesc analizate fiecare în parte).

 

PROBLEMA- situația și simptomele ei

CAUZA

SOLUȚII

TIMP DE REALIZARE

  • Are absențe la școală

 

  • Nu ne mai înțelegem cu el

 

  • Consumă alcool

împreună cu prietenii

 

  • Vine târziu acasă

 

  • A intrat într-un anturaj greșit
  • Nu are încredere în el și nici în familia lui
  • Nu realizează că are prieteni care îl folosesc.
  • Părinții au avut probleme în trecut (tata sau mama au consumat alcool)
  • Să vorbim mai mult cu el.
  • Să-l ascultăm.
  • Să nu îl mai judecăm.
  • Să nu îl mai batem.
  • Să fim noi un exemplu bun pentru el.
  • Să ne rezolvam noi problemele.
  • Să facem un plan și să negociem cu el cele mai bune soluții.

 

 

 

 

6 luni

Etc.

 

 

 

  Soc. dr. Mirela Parker, Compartiment Educație pentru Sănătate și Promovarea Sănătății al DSP BN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5