Contractul de lucrări pe DJ 151, luat la puricat la nivel central

*plăţile intermediare au fost tăiate de Comisia Europeană, dar execuţia continuă

Preşedintele Autorităţii pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Cristina Trăilă, a anunţat că instituţia pe care o coordonează va demara, în următoarea perioadă, un control pe toate domeniile, în ceea ce priveşte fondurile europene. “Din acest moment, vom începe un control tematic pe toate Consiliile Judeţene. Acest demers este necesar. Vom verifica tot ce înseamnă fonduri europene. (…) Am fi făcut acest control de la început, dar nu avem decât 18 agenţi constatatori. (...) Noi avem multe controale pe care trebuie să le derulăm pe baza plângerilor formulate de DNA, care sunt multe, dar şi de Curtea de Conturi”, a declarat preşedintele ARMAP.

Verificările vin în contextul măsurilor cerute de Comisia Europeană, astfel încât să să nu oprească fondurile destinate Programului Operaţional Regional Axa 2, program de 800 de milioane de euro. Problemele au început odată cu finalizarea misiunii de audit efectuată în România de Comisia Europeană şi care a vizat patru proiecte finanţate în cadrul Axei 2 a Programului Operaţional Regional, din judeţele Teleorman, Ilfov şi Buzău. În Raport, Comisia Europeană vorbeşte despre deficienţele din sistemul de achiziţii publice folosite în adjudecarea contractelor de lucrări în cadrul Axei 2 a POR, şi anume utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare.

În aceste condiţii, Comisia Europeană a transmis ministerului condus de Elena Udrea decizia de întrerupere a plăţilor intermediare pentru Axa 2 - Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport - a Programului Operaţional Regional până la îndeplinirea măsurilor propuse.

Toate cele 124 de contracte de lucrări încheiate de beneficiarii Axei 2 – inclusive Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud- vor fi verificate în lunile iulie-august 2011, autorităţile române urmând să transmită Comisiei Europene concluziile verificărilor şi propuneri de acţiune. În urma reverificării procedurilor de achiziţie publică, pot fi propuse corecţii financiare cuprinse între 2% şi 100% din valoarea proiectelor găsite cu deficienţe. Cine va plăti corecţiile…cei care au semnat contractele!

Reabilitatarea DJ 151 executată de Romstrade pentru aproximativ 21 milioane euro

Lucrările de realibilitarea şi modernizare a DJ 151, cel mai lung drum judeţean din Bistriţa-Năsăud, au fost adjudecate, în urma procedurilor de achiziţii publice, de firma Romstrade, patronată de omul de afaceri Nelu Iordache, cel care controlează şi compania aeriană Blue Air.

Potrivit anunţului publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, la licitaţie s-a înscris şapte firme, SC Romstrade SRL Giurgiu câştigând pentru suma de 74.488.412 lei, fara TVA, contractul urmând să se deruleze pe o perioadă de 20 de luni.

Firma Romstrade nu poate subcontracta lucrările pe acest tronson, care măsoară aproape 80 de kilometri, pe itinerariul Sigmir, Blăjenii de Sus, Blăjenii de Jos, Şintereag, Şieu Odorhei, Coasta, Şirioara, Chiraleş, Lechinţa, Vermeş, Sângeorzu Nou, Sânmihaiu de Câmpie, Zoreni, Budeşti, Budeşti-Fânaţe şi Ţagu. Pe lângă lucrările la carosabil, care înseamnă mai bine de 500.000 metri pătraţi modernizaţi, firma Romstrade are de executat şi consolidări de terasamente, 32 de podţe, un viaduct şi aproape 10 kilometri de parapeţi.

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a câştigat, în 2009, prin Programul Operaţional Regional, o finanţare de 29.790.600 euro cu o valoare totală eligibilă de 24.621.520,00 euro, pentru reabilitarea şi modernizarea DJ 151.

Alexandru Orţan (CJ BN): Firma nu are contract cu Comisia Europeană, ci cu Consiliul Judeţean

Ing. Alexandru Orţan, şeful ServiciuluiAdministrare Drmuri Judeţene, Lucrări Publice din cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, susţine că verificările impuse de Comisia Europeană nu vor detrmina stoparea lucrărilor. “Firma nu are contract cu Comisia Europeană, ci cu Consiliul Judeţean. Consiliul Judeţean le plăteşte lucrările. Verificările nu au nicio legătură cu execuţia propriu-zisă. Noi avem bani să finalizăm lucrarea”, ne-a declarat Alexandru Orţan.

Potrivit acestuia, termenul de finalizare a lucrărilor de reabilitare şi modernizare a DJ 151 este, “deocamdată”, sfârşitul lunii septembrie. Până în prezent, două treimi din proiect a fost “executat şi achitat”, Consiliul Judeţean neavând nicio datorie către firma de construcţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5