Copiii de la Şcoala Tiha Bârgăului la Festivalul Concurs „Episcop Nicolae Ivan”

Chiar dacă luna decembrie nu a sosit şi Postul Crăciunului a început, iar din 21 noiembrie când creştinii ortodocşi sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică, conform tradiţiei bisericeşti colindele pot fi cântate şi ascultate.
Vineri, sala de festivităţi a Casei Armatei din Bistriţa, a răsunat de glasul colindătorilor aducând pentru o seara Crăciunul în inimile ascultătorilor. Acest lucru se datorează faptului că s-a desfăşurat Festivalul - Concurs de Colinde şi Obiceiuri populare "Episcop Nicolae Ivan", ediţia a III–a. Acest Festival - Concurs, este iniţiat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, cu sprijinul Protopopiatului Ortodox Bistriţa, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa - Năsăud şi cu Brigada 81 Mecanizată, General "Grigore Bălan".
Ediţia de anul acesta, având binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, a reunit în concurs la Bistriţa un număr de 10 grupuri de colindători din şcoli ale judeţului, grupuri coordonate de profesori de religie şi muzică.
Valea Bârgăului a avut prezente la acest festival – concurs două grupuri. De la Şcoala Gimnazială Tiha Bârgăului un grup format din elevi ai claselor V – VIII, coordonator profesor de religie Cornea Teodor Marius, iar Şcoala Gimnazială Tureac sub îndrumarea Directorului, profesorul de religie Morariu Ciot Radu ajutat de profesorul de muzică Rus Nicolae cu un al doilea grup.
Amândouă grupurile de copii au prezentat în faţa juriului şi a celor prezenţi în sală colinde şi obiceiuri tradiţionale specifice sărbătorilor de iarnă, iar evoluţia copiilor a fost foarte apreciată.
Specificul zonei de pe Valea Bârgăului, din care provin copiii, zonă foarte bogată în astfel de manifestări, graiul specific zonei, varietatea şi autenticitatea portului popular, dar şi zecile de ore de repetiţii, i-au ajutat pe copii să creeze ascultătorilor acea stare sufletească pe care o încerci doar în perioada Crăciunului. De altfel grupul de copii de la şcoala Tiha Bârgăului a obţinut un binemeritat loc II. Deşi pe chipul copiilor se putea citi dezamăgirea, pentru ca erau convinşi că pot obţine un loc I, membrii juriului le-au explicat, cu sincere regrete, că au ratat primul loc din cauza faptului că nu au inclus în repertoriu şi o colindă, ci numai obiceiuri de iarnă, iar acest lucru era obligatoriu, în consecinţă au fost depunctaţi. „ … aţi jucat excelent, aţi folosit un limbaj atât de autentic, aveţi nişte costume extraordinare, opincile, sumanele, voi sunteţi minunaţi… dar din păcate nu am auzit de la voi o colindă… şi am fost nevoiţi să vă depunctăm, altfel de departe aţi fi fost pe primul loc, ne pare foarte rău, poate la anul…”au fost cuvintele pline de regret al unui membru al juriului. Trebuie menţionat faptul că profesorul Cornea Teodor împreună cu copiii coordonaţi de el sunt la a doua participare la o astfel de manifestare, anul trecut fiind răsplătiţi cu menţiune.
Sarcina juriului a fost foarte dificilă pentru că toate grupurile au prezentat colinde minunate, dar ca în orice concurs trebuie să existe un câştigător al locului I. Copiii de la Liceul C. R. Vivu Teaca au avut bucuria de a fi acei care au obţinut acest loc I şi posibilitatea de a reprezenta judeţul Bistriţa Năsăud la Ediţia Naţională organizată la Cluj.
Totuşi cea mai mare răsplată au fost cele aproximativ două ore de spectacol de înaltă ţinută scenică, felicitări copiilor şi profesorilor coordonatori pentru spectacol, pentru perpetuarea tradiţiilor şi spiritului românesc.
Profesor Musteaţă Călin

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5