Copiii din Livezile vin în costumul popular la şcoală cu gândul la întâlnirea cu istoria în Cetatea Unirii

Deşi au trecut mai bine de două săptămâni de la sunetul primului clopoţel, peste 50 de elevi din Livezile, dar şi cadre didactice vin în costumul tradiţional la şcoală. După cum ne declară Mărioara Felicia Jauca, director adjunct, este modul în care elevii şi dascălii îşi arată respectul pentru înaintaşi în Anul Centenarului Marii Uniri, la sugestia copiilor primarul Traian Simionca organizând, cu cei care vor purta costumul popular până la finele acestei săptămâni, o excursie în Alba Iulia, pentru a vedea cu toţii locul în care s-a înfăptuit Marea Unire.
Copiii vin îmbrăcaţi în straie populare de la o distanţă destul de mare cu microbuzul, fiind destul de dificil de purtat hainele albe pentru ei, însă împreună cu părinţii fac un efort pentru a arăta că sunt buni români şi că măcar o lună pot îmbrăca hainele străbunilor, cele cu care ei au mers spre a înfăptui marele vis.
„Este o bucurie pentru noi să vedem copiii îmbrăcaţi astfel şi, de ce nu, o cinste pentru şcoala noastră că a avut această iniţiativă împreună cu autorităţile locale. Nu putem fi decât mândri că aducem un omegiu aşa cum trebuie bunicilor noştri care, cu siguranţă, ar fi mândri de noi”, ne-a declarat directorul adjunct, Mărioara Felicia Jauca.
La rândul lui, domnul primar ne-a spus că, săptămâna viitoare va analiza, împreună cu conducerea şcolii, tabelele cu copiii care au venit zi de zi în costumul strămoşesc la şcoală. „Eu îi văd zi de zi pe copii cum dimineaţa merg spre şcoală în costumul popular şi cu ghiozdanul în spate. Nimic nu mi se pare mai frumos, până şi maşinile ce trec pe drumul european se opresc să-i admire pe aceşti copii. Avem o lună de sărbătoare în comuna noastră şi mă bucur că am reuşit să facem acest fapt unic la nivel de ţară, ca oamenii ce reprezintă comunitatea, adică funcţionarii de la Primărie, împreună cu cei care sunt viitorul comunei – elevii – să arătăm că suntem într-un colţ frumos de Românie. Împreună vom purta cu mândrie tricolorul şi costumul de pe Valea Bârgăului, şi la Alba Iulia, într-o excursie care, sperăm, să rămână memorabilă pentru copii. Provocările nu se vor opri aici, la anul toţi copiii care vor avea peste media 7 la învăţătură, mă gândesc să-i motivez şi să-i recompensez prin excursii”.
Nici dascălii ce au fost zilele acestea în costume populare nu vor rămâne fără recunoştinţa administraţiei locale, pentru ei fiind gândite panouri cu fotografia lor care să rămână peste timp într-o galerie a şcolii, cu mesajul Centenarul Marii Uniri la Livezile.
Reamintim faptul că la clinchetul primului clopoţel, 28 de profesori, dar şi peste 300 de copii, doar în şcoala centrală Livezile - au îmbrăcat portul tradfiţional, salutând astfel iniţiativa aparatului administrativ al comunei, care timp de o lună va marca Centenarul Marii Uniri, scoţând din lada de zestre cele mai frumoase haine. Acestora li s-au alăturat 270 de elevi şi 12 cadre didactice din şcolile din Dorolea, Cuşma şi Dumbrava.
„Consider că în Anul Centenarului este o mândrie pentru noi să purtăm aceste costume, pentru că înainte chiar şi preoţii sub sutană aveau straiul popular. Este un simbol ce l-a însoţit pe român dintotdeauna. Strămoşii noştri au mers la Alba Iulia în haine ţărăneşti pe jos, cu căruţele, iar ceea ce facem astăzi este un gest simbolic. Sunt mândră că sunt româncă şi azi am 18 ani de când predau în această şcoală, sărbătorind majoratul. Bunica mea ar fi mândră să mă vadă aşa”, a declarat directorul Ana Capotă.
Un tricolor mare cât clădirea şcolii a fost aşezat în acest an simbolic pentru poporul român, ca semn de preţuire pentru ceea ce înseamnă drapelul care a fost semn al unirii românilor în cadrul aceloraşi graniţe.
Timp de o lună, toţi angajaţii Primăriei Livezile – funcţionari publici şi personal contractual, în frunte cu primarul Traian Simionca, viceprimarul Florin Gliga şi secretarul Emanuela Mihalachi – vor face din fiecare zi de lucru o sărbătoare a portului tradiţional, aducând astfel un omagiu înaintaşilor care s-au jertfit pentru ca România să fie Mare de 100 de ani. Cei peste 30 de angajaţi şi-au scos din lada de zestre cele mai frumoase costume populare, unele mai vechi decât Centenarul, din fiecare zonă, fiecare punând în evidenţă regiunea din care provin. Primăria Livezile este, de fapt, o mică Românie, pentru că, pe lângă livezeni, aici lucrează şi reprezentanţi ai vechiului Regat, secretarul Emanuela Mihalachi fiind din Dobrogea, contabilul Mircea Lupuţ din Maramureş, iar Alexandru Bigu de la Registrul Agricol, din judeţul Suceava.
„Sunt un primar fericit, un primar bucuros. În urmă cu 3-4 luni, într-una din şedinţele de lucru, am avut o idee genială, cum ar fi să venim toţi în costume populare, timp de o lună, la serviciu. Toată lumea a agreat această idee frumoasă. Nu mi-a venit să cred câţi au venit în costume populare. Se pare că toţi angajaţii Primăriei Livezile şi-au adus costumele populare. Sunt costume şi de peste 110 ani. Sunt mândru că sunt român, că putem să marcăm Anul Centenar, în semn de respect pentru această ţară, pentru înaintaşii noştri care şi-au jertfit viaţa în războaie, în lagăre, deportaţi. Eu zic că merită această ţară mult mai mult decât îi dorim noi. Vorbim toţi de Centenar, dar probabil că prea puţin şi vag. Fiecare dintre noi putea să facă mult mai mult. Din păcate încă sunt copii care nu ştiu ce înseamnă Marea Unire", a declarat primarul Traian Simionca, menţionând că nimeni nu a fost obligat să adopte această ţinută.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5