Copilărie, am vrea să stai! – Cunună artistică a Palatului Copiilor Bistrița

Prezentatorii spectacolului, Iulia Rebrean și Emilian Horea

La Palatul Culturii, Palatul Copiilor Bistrița a prezentat un frumos spectacol dedicat Copilăriei și prietenilor ei cei mai de preț – copiii! Dar asta nu înseamnă că noi, cei mai mari, nu putem fi copii. Haideți să ne amintim cu toții ce înseamnă acest cuvânt minunat – Copilărie! Mai țineți minte când ați mers prima dată într-un loc nou, când nu cunoșteați pe nimeni, când trebuia să vă faceți prieteni, când erați în clasa întâi și trebuia să vă obișnuiți cu greutatea ghiozdanului, când erați foarte emoționați și vă uitați mereu după părinți, când voiați foarte mult o jucărie sau ceva dulce și cereați bănuți sau când vă întorceați obosiți după o zi de joacă? Copilărie înseamnă cireșul sau mărul bunicii, culori, curcubeu, unicorni, amintiri, împreună, dulciuri, joacă, ieșire la pescuit cu părinții, poezie, porțelan, julituri, râsete …

S-a pregătit pentru fiecare inimă de copil o cunună artistică: de cântec, teatru, dans, poezie și nu numai! S-au admirat Galeriile Palatului în culoare: Expoziția de pictură „Copilărie, timp de joacă și zâmbete” – realizată de elevii cercului de pictură, coordonați de profesor doctor Diana Morar și expoziția ”Flori prin ochi de copii” – în care au prezentat aranjamente florale elevii cercului de agrobiologie, profesor Carmen Nogy.

Doamna Director, profesor Maria Miheștean, persoana care are un suflet vioi și cald, un suflet de copil, ne-a împărtășit starea de grație a unei echipe frumoase, citindu-ne și o poezie proprie, creată special pentru eveniment: ”Zâmbește, copile! Zâmbește!”. Inspector școlar Monica Buboly, Domnul Primar Ovidiu Teodor Crețu și Părintele Tudor Mudure, responsabil de Asociația Tinerilor Ortodocși, au intrat cu bucurie în povestea Copilăriei!

Piesa de teatru ”Caseta Colombinei”, scrisă de Gabriela Mihalache, adaptată și regizată de profesoara Antonia Orban Sima, interpretată trupa de Helios Junior a creat o atmosferă reconfortantă. Și, pentru că Arta nu are hotare, colaboratorii noștri cuminți, copii de la Școala Gimnazială Ștefan cel Mare, și din clasele Sfântul Stelian, membri în Asociația Tinerilor Ortodocși, au interpretat cântece internaționale, sub dirijarea profesoarei Andreea Pișta. Parcă…”Muzica înainte de toate” zicea Paul Valery.

De dragul Centenarului Marii Uniri, copiii de la Palat, ce iubesc mult cultura română, au format un grup pe ”facebook-ul galactic”, ”Prietenii lui Eminescu”, mergând lună de lună, în fiecare zi de 15, la Bustul Poetului Nepereche cu exerciții creative poetice. O promisiune muzicală a urbei noastre, Karina Pintea, elevă la Colegiul Național Andrei Mureșanu, Bistrița, cu un debut la Teatrul din Constanța și un recital la un spectacol de gală la Opera Națională din Cluj-Napoca, a interpretat, de dragul Luceafărului, cântecul ”Eminescu”, pe versurile poetului basarabean Grigore Vieru, și pe coloana sonoră a regretaților muzicieni Doina și Ioan Aldea Teodorovici. Apoi, un alt recital muzical – ”Over the Rainbow”!

A fost și multă mișcare, într-o Fantezie dansantă, un colaj, apoi Jump, dar și o coregrafie în ton cu piesa ”Să fim copii…”, cu Ansamblul de dans modern Meteor, coordonat de profesoara Zina Morar. Un joc tradițional de fete și o suită de jocuri populare de pe Valea Someșului, sub îndrumarea profesorului Teodor Pușcaș, ne-au asigurat de frumusețea tradiției românești.

Ne-am deschis inimile și în fața unui moment liric, realizat din poeziile unor eleve  creative, coordonate de profesoara Ionela-Silvia Nușfelean. Spectacolul a fost sintetizat atât de bine de Roxana Resvanță: ”Frumos! Pur și simplu – frumos! O echipă devotată teatrului. O prințesă și îngeri cu voci de aur. Flori ce dansează extraordinar! Și, desigur, Micii Blandieni ce trăiesc din plin poezia. Frumos! Pur și simplu – frumos!”.

Fantezie, culoare, armonie… toate ți le închinăm ție… Copilărie! Mai rămâi o secundă și încă una, să putem respira. Nu ne lăsa! Mulțumim tuturor care au dat Copilăriei aplauze, like și… savoare! Dacă simțiți că povara e uneori grea, nu ezitați, apelați Copilăria! Nu, nu are telefon mobil. E de ajuns să-i spuneți un of în gând. Nu va întârzia, va veni în foarte curând. Cu un surâs, cu o rază de stea. Copilăria este arta de a exista!

Toată suflarea Palatului s-a implicat; de la idei, repetiții, afiș, până la finish! Eleve de la Liceul cu Program Bistrița/ Palatul Copiilor Bistrița, de la Cercul de Agrobiologie, coordonat de profesorul Octavian Guiu, au oferit dulci daruri artiștilor mici, de la sponsori cu suflet bun. Iar elevi de la Aranjamente florale, coordonați în ikebana de profesoara Carmen Nogi, au oferit tuturor profesorilor împletiri de flori, aranjamente realizate de mânuțele lor. Flori pentru inimile tuturor, artiști, spectatori!

Am fredonat cu toții un La mulți ani ideali alături de Karina Pintea și partenerul ei muzical – Ionuț Ordace, elev al Colegiului Național George Coșbuc, Năsăud.

Copilărie, sincer, chiar am vrea să mai stai! Da!

 

Prezentatorii Spectacolului,

 Iulia Rebrean și Emilian Horea

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]