În ceas aniversar

Cornelia Ardelean Archiudean, cetăţean de onoare al localităţilor Bistriţa şi Teaca

Anul acesta este cu totul special pentru îndrăgita artistă a cântecului din Câmpia Transilvană. Pe 20 martie va împlini 60 de ani. Un eveniment extraordinar pentru lumea folclorului românesc, ce va fi marcat de un recital extraordinar al vedetei în organizarea Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa Năsăud. Cu acest prilej va fi lansat şi volumul “Copila de sub vii” ce oglindeşte viaţa şi activitatea celebrei artiste în viziunea scriitorului Menuţ Maximinian.

Mai mult, la iniţiativa preşedintelui Federaţiei Europene de Folclor, prof. dr. Dorel Cosma, şi a colegului de cântec Alexandru Pugna, Cornelia Ardelean este propusă pentru titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa.

Preşedintele Comisiei de Cultură din consiliul judeţean, artistul Alexandru Pugna, a înaintat o asemenea iniţiativă şi în comuna natală, la Teaca, Cornelia având rădăcinilie în satul Ocniţa.

Artista şi-a început cariera de profesionist la Bucureşti, la Casa de Cultură a Sectorului 5, unde a şi studiat la Şcoala Populară de Artă cu profesoara Angela Moldovan. În 1975, a venit la Orchestra profesionistă “Bistriţa”, unde a fost curtată, după ce au văzut-o la emisiunea “Floarea din grădină”. Prima emisiune la care a participat a fost în primăvara lui 70 şi era la vechiul studio al TVR-ului, în direct, redactor Teodora Popescu. Când au auzit că tânăra artistă e la televizor s-au adunat toţi sătenii în curtea căminului şi au scos singurul televizor din sat afară. Sigur că au fost foarte mândri. La “Floarea din grădină” a primit din partea sătenilor o telegramă citită în direct, semnată de preotul Pop Augustin. Din preaplinul dragostei ei pentru folclor, Cornelia Ardelean a dăruit copiilor care vin la Ansamblul Doiniţa de la Cercul Militar. În ultimul timp încercările s-au abătut peste sufletul preaplin de iubire. Au fost clipe grele, în care sănătatea s-a aflat pe muchie de cuţit, însă Dumnezeu ajută oamenii buni.

Anul trecut, îndrăgita artistă a primit titlul de cetăţean de onoare al comunei Monor.

Cristian Codrea

Comentarii

08/02/12 12:04
Viorel G

A fost si este una dintre cele mai iubite interprete de muzica populara din Campia Transilvaniei si deseori ne-a incantat sufletul cu melodii de cea mai buna calitate.Cornelia A.A a stiut dintotdeauna sa scoata la lumina si cele mai valoroase costume din zona de campie a judetului BN si, niciodata nu a aparut pe scena facand rabat de la ceea ce este cu adevarat ,,costumul popular de-acas' ''.Are un repertoriu ingrijit,nu a deraiat in timp de la ritmurile mai domoale ,,de pe ses'' si putem fi mandri noi bistritenii ca suntem contemporani cu asemenea oameni care se straduiesc sa duca mai departe ceea ce avem noi romanii mai de pret:traditiile si folclorul zonei in care am vazut lumina zilei.Va felicit dna Cornelia pentru eforturile pe care le-ati depus in toti acesti ani de cariera artistica si va urez sa aveti parte in continuare de putere de munca si de sanatate!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5