Cornelia şi Florentin Ardelean Archiudean: Din nou acasă. Ocnița în straie de sărbătoare!

Sfintele sărbători ale Paștilor au fost întâmpinate la Ocnița după sfânta tradiție străbună. Adică după tradiția religioasă dar și după cea...populară! Părintele Vasile Drăgan ajutat de tinerii satului a împodobit străvechea biserică din Ocnița cu haine de sărbătoare. În Ziua de Paști biserica din Ocnița – o bijuterie adevărată- a fost neîncăpătoare. S-au intors acasă, la acasa lor minunată, copiii Ocniței risipiți pe toate meleagurile Mamei Europa - care este mamă bună pentru muncă și trudă dar mamă vitregă încă, atunci când este vorba de tradiții, de identitate națională, de suflu și suflet național! Părintele Vasile Drăgan, un meșter al cuvântului bine pus la inimă, a fost înconjurat de sutele de săteni și la Slujba Prohodului, și a Învierii și în zilele de Sfintele Paști! Biserica a răsunat sfios și...pios de pricesnele Corneliei Ardelean dar și ale artistului deosebit care este Alexandru Pugna reîntors în satul primei sale iubiri de braț chiar cu Prima Iubire – doamna Eugenia!
Pentru a lansa albumul de cântece populare intitulat ’’La casa părinților’’ conducerea Ansamblului folcloric ’’Cununa Grâului’’ din Ocnița a organizat sub egida primăriei și a consiliului local Teaca un spectacol minunat! Toate condițiile pentru un eveniment special au fost îndeplinite: un public numeros de toate vârstele, un cămin cultural primitor și mai ales artiști numeroși și...încântători! Vom menționa că din cei aproximativ 90 de copiii ai școlii generale Ocnița peste 40 fac parte din Ansamblul folcloric! Adică învață să cânte și să danseze românește! Iar copiii aceștia nu au fost duși cu...arcanul la dansuri! Vin singuri, ( la fiecare repetiție unul doi...în plus!!!), le place ceea ce fac și sunt încântați să le arate părinților și bunicilor figurile noi pe care le învață sub atenta îndrumare a tinerilor lor învățători Bogdan Pîntea, Andreea Denisa Bugnar și Claudia Popanton!
Încet, încet cu sprijinul unor părinți inimoși ca Alexandru Bugnar, Cristian Florea, Alexandru Coman, Tereza Ardelean, Voichița Horga, o familie nouă, o mare familie de păstrători ai tradițiilor populare se naște la Ocnița! Sau mai precis, renaște la Ocnița, sat care se pregătește sub indrumarea profesorului Aurel Ioana și a lui Sandu Gabor să aniverseze in luna iunie 50 de ani de când o formație de dansuri din Ocnița a cucerit locul doi pe țară la dansuri populare!
Spectacolul a început cu lansarea albumului de cântece al celor șapte diamante pe care Cornelia Ardelean le șlefuiește de peste doi ani : Teodora Florea, Maria Someșan, Adelina Narcisa Horga, Diana Ardelean, Simona Sabău, Iulia Roxana Horga și Mădălina Oltean care chiar dacă este din Teaca a fost adoptată ca fiică a Ocniței! Înregistrat în studioul maestrului Florentin Labiș Pop în condiții deosebite, albumul a fost multiplicat artizanal în 70 de exemplare oferite apropiaților tinerelor artiste! Douăsprezece cântece din repertoriul Corneliei Ardelean au fost descifrate și înregistrate de aceste fete talentate și pasionate de ceea ce fac! Reacțiile din public au fost, la unison de uimire – ’’oare sunt copiii noștri minunile acestea?’’ – ’’chiar se petrece la Ocnița așa ceva ?’’ – ’’am trăit să o mai vedem și pe asta!’’.
Am văzut la Ocnița copiii radiind de bucurie și de mândrie, părinți încântați, bunici și chiar străbunici cu lacrimi în ochi și cu sufletele topite de imaginea nepoților îmbrăcați ca în tinerețile lor prea....îndepărtate! Nu pot să ascund cititorului că prezentând împreună cu Cornelia aceste minuni ale lumii, emoția m-a copleșit adesea. O emoție încărcată de satisfacție, o emoție in care s-a revărsat peste prea-plinul inimii mele fericirea din privirile copiilor care ne așteaptă în fiecare zi de repetiții cu nerăbdarea îndrăgostitului fulgerat de fiorul primei iubiri...Acum...nu știu dacă este chiar așa, sau dragostea mea fără de margini pentru acești copiii îmi țese în toată ființa mea această stare de fericire fără de seamăn!!! Recunosc singur că, dacă vreun copil mi-ar spune că de fapt visez, ar fi ca in adolescență când nu credeam nici în ruptul capului că vreo ploaie de vară a pus capăt vreunei iubiri .....eterne!!!
Nu se poate să nu scriu aici că spectacolul a durat vreo două ore, timp în care nici un spectator nu s-a mișcat de pe scaunul său! Iar aplauzele au fost ...profesionale! De un succes aparte s-a bucurat recitalul oferit de surorile Melisa Irina și Cosmina Cosma două talente ale ’’Doiniței’’ prezente la Ocnița împreună cu părinții lor într-un gest de solidaritate, susținere și recunoștință față de profesoara lor de la Cercul militar Bistrița.Transmit pe această cale încântarea și mulțumirile sătenilor din Ocnița familiei Cosmin si Angela Cosma!
La Ocnița se întâmplă lucruri minunate! Și cel mai minunat dintre ele este acela că o mulțime de copiii se regăsește – cu inima, cu sufletul, cu voința – în bucuria de a cânta și de a dansa precum odinioară bunicii lor! Nu mai vorbesc despre mândria cu care acești îngeri îmbrăcă costumul național! Nici de străduința părinților de a scormoni lăzile de zestre, atâtea câte or mai fi fiind în sat– pentru a-și înzestra Feți Frumoșii și Ilenele Cosânzene cu comorile ieșite din truditele mâini ale bunicelor lor...N-o să uit nici atenția cu care prietenii din Les Bois- Elveția încurajează renașterea tradițiilor în Ocnița!
Suntem pe drumul cel bun. Iar dacă Bunul Dumnezeu veghează și binecuvântează bucuriile noastre curate, navigăm prin lume, la braț cu speranța, spre zări albastre...Credem că în această lume, aparent fără busolă, a-ți păstra speranța este calea și adevărul de urmat și de apărat!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5