Corul de maici al Mănăstirii Piatra Fântânele a colindat la Poiana Stampei

Monitorul de Suceava

Primăria, Consiliul Local, Casa de Cultură şi Şcoala Gimnazială din Poiana Stampei au organizat cea de-a XV-a ediţie a spectacolului artistic “Sfânta seară de Crăciun”, una dintre cele mai complexe manifestări ale spiritualităţii româneşti din Bazinul Dornelor. Peste 800 de spectatori au putut urmări în moderna Casă de Cultură din comună, timp de mai bine de patru ore, obiceiurile legate de sărbătorile de iarnă:
Pe lângă colinde, cântece de stea, urări şi alte elemente definitorii ale tradiţiilor prezentate, jocuri ritual-ceremoniale ale mascaţilor în care s-au împletit riturile precreştine cu cele creştine, colindul, ca formă de reînnoire spirituală, a fost adus din judeţul Bistriţa-Năsăud de Corul de maici al Mănăstirii Piatra Fântânele şi de Ansamblul folcloric ”Flori de pe Dorna”, condus de prof. Dorina Paicu.
“Deşi suntem de cealaltă parte a muntelui şi cu toate că vitregiile vremurilor ne-au dezbinat şi ne-au împărţit, credinţa nu a putut nimeni să ne-o ia din suflet. O păstrăm împreună cu tradiţiile frumoase, cu colindele acestea care duc la ieslea Mântuitorului Hristos. Dacă dumneavoastră aţi urcat de atâtea ori la mănăstire şi v-aţi aplecat în faţa altarului, am hotărât să venim şi noi în mijlocul dumneavoastră să vă vestim Naşterea Mântuitorului. Mănăstirea Piatra Fântânele este puntea de legătură între Ardeal şi Bucovina, lucru care se vede şi în piesele colindate de măicuţe”, a spus preotul duhovnic protosinghel Gavril Horţ, de la Mănăstirea Piatra Fântânele.
Şi copiii de la Piatra Fântânele au prezentat un frumos spectacol de colinde acompaniaţi de chitare. „La Poiana Stampei ne strângem de pe mai multe meleaguri, ne purtăm cu sfinţenie comorile neamului românesc primite de la Dumnezeu. A venit aici să vadă acest spectacol şi părintele David de la Ierusalim, care poartă în suflet mesajul Mântuitorului Iisus Hristos chiar de la locul naşterii”, aşa a mai precizat preotul Gavril Horţ. La finalul spectacolului, după interpretarea unui emoţionant cântec patriotic, “Lacrimi înapoi”, colindătorii de la Piatra Fântânele au fost răsplătiţi cu aplauze, dar şi cu nuci, mere, cozonac şi plăcinte.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5