Costumul popular, subiect de dezbatere în prezenţa autorităţilor naţionale, la Bistriţa

Saloanele Hotelului Metropolis au găzduit colocviul Valori ale satului tradiţional adus în zilele noastre, organizat de Radu Someş în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură. Evenimentul, ajuns la ediţia a doua, a avut ca temă Costumul popular, mărturie a genului românesc, şi a beneficiat de prezenţa ministrului secretar de stat Alexandru Pugna, a senatorului Ioan Simionca, a deputatului Cornel Itu, a primarului Costan Morar - Dej, a primarului din Beclean – Nicu Moldovan, a managerului CJC, Gavril Ţărmure, a numeroşi primari din judeţul nostru şi din Cluj, consilieri locali şi judeţeni, şefi de instituţii.
Au fost susţinute o serie de conferinţe legate de subiectul propus, „Portul popular la slujbele religioase şi sărbătorile mari de peste an”, arh. Dumitru Cobzaru , exarhul mănăstirilor din Mitropolia Clujului, „Semnificaţia costumului popular autentic”, etnolog Vasile V. Filip, „Protejarea costumului popular”, etnolog Menuţ Maximinian, „Promovarea portului popular, rolul femeii în confecţionarea costumelor”, Virginia Linul. De asemenea, moderatorii evenimentului Iulia Stupinean şi Petrică Someşanu au vorbit despre evenimentul ce a prins contur în ultimii ani în judeţul nostru şi care se extinde acum spre Cluj, Hora Someşană.
Prezent la eveniment, meşterul popular Floarea Cosmi, ultimul opincar din judeţul nostru, descântând şi un colac din grâu, pe care l-a oferit mai apoi celui care, de peste zece ani, a făcut ca Radio Someş să pătrundă în casele noastre, primarului oraşul Sângeorz Băi, Traian Ogâgâu.
În cuvântul lor, ministrul secretar de stat Alexandru Pugna, de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi senatorul Ioan Simionca, de la Comisia de Cultură, au vorbit despre importanţa promovării şi conservării patrimoniului cultural imaterial, inclusiv printr-o legislaţie specifică, aplicată ulterior prin programe şi proiecte.
Cântecul popular autentic a fost adus de un mare doinitor al ţării, Traian Jurchelea, care cu glasul său baritonal, plin, frumos timbrat, a evidenţiat dorul şi dragostea pentru vatra străbună. Este de ajuns să amintim doar doina „Omul bun şi pomul copt”, care împreună cu celelalte cântece sunt un adevărat patrimoniu al neamului. Artistul a fost acompaniat de orchestra condusă de maestrul Anghel Urs.
A fost o întâlnire în cadrul căreia s-a vorbit despre frumuseţea costumului popular din vatra satului nostru, despre importanţa acestuia în statutul nostru de români adevăraţi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5