Crăciun responsabil!

Mirela Parker, DSP BN Compartimet Promovarea Sănătății

Excesele alimentare care au loc în perioada sărbătorilor de iarnă pot determina afecțiuni digestive acute. După un post de săptămîni, mulți încep să se “ghiftuiască” cu produse din carne de porc extrem de variate (sarmale cu slănină, cîrnați piperați, șuncă, tobă etc.) la care se adaugă țuica sau vinul sau chiar amindouă. Toate acestea pot precipita o colică biliară, pancreatită acută (boală gravă, care poate fi fatală), gastrite și așa mai departe. Dacă sunt boli preexistente, de exemplu boli hepatice, încărcătura alimentară poate duce la declanșarea unei encefalopatii hepatice, a comei sau a unei hemoragii digestive.
Din meniul de Crăciun fac parte, aproape obligatoriu, murăturile, preparatele afumate sau brînzeturile păstratate în saramură ceea ce face să crească aportul de sare din organism. Prin procesul de afumare a alimentelor sunt degajate hidrocarburi aromatice, care pot creea la rîndul lor probleme hepatice sau biliare.
În perioada sărbătorilor de iarnă românii au obiceiul de a consuma cantității uriașe de mînacare. Mulți apelează imediat la Triferment considerînd că lucrurile sunt rezolvate. Aici poate interveni încă o problemă creeată de automedicație. Un studiu comandat de Fundația Ozone arată faptul că 73% din populația țării își administrează medicamente fără a consulta în prealabil un specialist - în comparație cu bărbații (63%) femeile apelează mult mai frecvent (82%). Aproximativ jumătate dintre români se consideră suficient de informați pentru a-și administra singuri medicamente atunci cînd suferă afecțiuni “minore”. Iar atunci cînd se informează, pacienții citesc în special indicațiile terapeutice și modul de administrare conținute în prospect (68%), abia apoi urmează dosajul, data expirării, interacțiunea cu alte medicamente, efectele secundare sau substanța activă.
Pentru a vă bucura de sărbători fără probleme de sănătate în cazul în care ați postit, nu începeți imediat cu mese excesiv de bogate în proteine și grăsimi! Alegeți alternativa meselor mici, ponderate. Alegeți moduri mai sănătoase de gătit: fierbere sau la grătar. Puteți gusta din toate felurile de mîncare, dar nu mîncați pînă vă săturați. Mai puține murături decît de obicei și evitați cantitățile mari de mîncare. Asigurați-vă că ați inclus în meniu pe lîngă carne, legume și fructe ( în special citrice). Dacă aveți dureri abdominale sau orice fel de disconfort digestiv, renunțați la consumul de alimente greu digerabile – se poate mînca în schimb carne de pui sau pește! După o masă încărcată, rezervați organismului o perioadă pentru digestie.
Alte sfaturi pentru a vă bucura de sărbători în mod deplin:
- apelați restrictiv la automedicație
- evitați să consumați sare în exces (mezelurile și murăturile de sezon fac ca riscul episoadelor acute in cazul bolilor cardiovasculare să crească)
- cardiacii să-și amintească că alimentele bogate în grasimi le sunt interzise
- consumați alcool în mod responsabil (alcoolul reprezintă o potențiala toxină pentru ficat, persoanele cu orice tip de afecțiune hepatică trebuie să evite consumul de alcool)
- dulciurile ar fi bine să nu fure mințile papilelor gustative
- păstrați-vă programul normal de somn
- beți apă din abundentă
- limitați consumul de alcool și cafeină
- între mese faceți mișcare, exercitii de întreținere
- fiți răbdător cu dumneavoastră și cu cei din jur!
Dacă cumva ajungeți la urgență…Nu uitați că personalul angajat în cadrul Unității de Primiri Urgențe Bistrița este pregătit pentru a acorda asistență medicală pentru aproximativ 20.000 de cazuri pe an iar acum s-a ajuns la un număr chiar dublu - peste 40.000 cazuri pe an. Trei medici pe tură și 4-6 asistenți deservesc aproximativ 120 cazuri pe zi la UPU Bistrița! Apelați deci la serviciile UPU în caz de reală urgență! De asemenea, pacienții trebuie să înțeleagă faptul că sunt tratați în funcție de starea pe care o au, codul roșu având prioritate întotdeauna - deoarece acesta reprezintă un caz grav.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5